Hond wil niet lopen in de regen: zo stimuleer je hem

Vind jij het prettig om in de regen te wandelen? Vast niet maar soms is dit echt nodig. Dat je hond niet wil lopen in de regen is op zich wel begrijpelijk. Dieren proberen altijd voor regen en vocht te schuilen. Een doorweekte vacht zorgt ervoor dat ze het sneller koud hebben. Je hond wil niet lopen in de regen, hoe los je dit op? In dit artikel vind je wat tips waarmee je de hond stimuleert om mee te wandelen.

Huishond heeft een andere vacht dan de wilde hond

Je kunt de huishond moeilijk vergelijken met de wilde hond. Door selectief fokken zijn er verschillende vachten ontstaan. Sommige rassen hebben een totaal andere vacht dan die van de wolf, dingo of andere wilde hond. Zo ontbreekt bij veel honden de bovenvacht oftewel dekharen. Juist die dekharen moeten vocht tegenhouden.

[do_widget id=custom_html-74]

Bekende rassen die geen bovenvacht hebben zijn de poedel, Bichon Frisé en Kerry Bleu Terriër. Ook honden met vilthaar krijgen snel een natte huid. Dit zijn bijvoorbeeld de Puli en de Komodor. Naakthonden hebben helemaal geen vacht of beschikken over wat donshaar. Bij slecht weer moeten deze honden altijd een jasje aan.

Hond wil niet lopen in de regen – een aantal oorzaken

Een hond zonder of met weinig dekharen zal niet in de regen willen lopen. Daarnaast kan het ook aan het karakter van het dier liggen. Vooral kleine hondjes schrikken snel van een regenbui terug.

Daarnaast kan het allemaal met de opvoeding te maken hebben. Puppy’s zijn heel gevoelig voor het gedrag van hun eigenaar. Wanneer jij tijdens een regenbui snel naar huis rent of ergens gaat schuilen dan neemt de pup dit gedrag al snel over. Eigenlijk sta je er helemaal niet bij stil dat je het grote voorbeeld voor de jonge hond bent, maar het is wel zo.

Een andere oorzaak voor niet naar buiten willen als het regent is ouderdom of ziekte. Een hond die niet lekker in zijn vel zit gaat zeker niet de koude en vocht opzoeken.

Zo krijg je de hond mee naar buiten

Het is niet aan te raden om je hond zomaar in een regenbui buiten te zetten en zelf binnen te blijven. Dat is oneerlijk, de hond begrijpt niet waarom hij gestraft wordt. Samen uit samen thuis, ook tijdens een regenbui. Bekijk hieronder hoe je de hond mee laat lopen in de regen.

Een beschutte plek om te wandelen

Heb een beetje begrip voor het feit dat sommige honden niet tijdens een regenbui naar buiten willen. De afwezigheid van een vacht of weinig dekharen is natuurlijk geen pretje. Dit is hetzelfde als zelf naakt in de regen lopen: dit voelt koud aan.

Zoek voor dit soort honden een beschutte plek voor de wandeling. Wanneer het niet al te hard regent dan is het bos een prima wandelplek. Vooral in de zomermaanden houden bladeren de regendruppels goed tegen. Let op want wanneer het hard of langdurige regent dan kunnen de bladeren dit niet meer opgevangen. Je kunt eventueel ook langs gebouwen lopen, vaak vind je dan ook wat beschutting tegen de regen.

Het deert jou niet, dus de hond ook niet

Jij bent de leider, de hond let goed op jouw gedrag. Dit geldt niet alleen voor puppy’s maar ook voor volwassenen honden. Laat zien dat de regen je helemaal niets doet. Reageer niet wanneer het plots begint te regenen. Blijf kalm doorlopen en word niet zenuwachtig. Probeer ook niet zo snel mogelijk thuis te komen maar wandel op hetzelfde tempo door.

Een spelletje in de regen

Is je hond dol op voetballen, een tennisbal, touwtrekken of een ander spelletje? Neem zijn favoriete speeltje mee naar buiten. Door de hond af te leiden en met hem te spelen vergeet hij het slechte weer. Op deze manier krijgt een regenbui een positieve lading.

Even aanmoedigen

Je hond wil niet lopen in de regen? Moedig hem aan. Dit doe je met een vrolijke en wat hogere stem. Wanneer je een lage stem opzet dan klinkt je al snel te boos. Dit zal je hond niet stimuleren om mee te lopen.

Dit aanmoedigen zul je vooral bij puppy’s toe moeten passen. Maar ook oudere honden kunnen ineens een hekel krijgen aan regenachtig weer. Bijvoorbeeld omdat ze het niet gewend zijn.

Vlak voor een regenbui naar buiten

Tegenwoordig kun je via verschillende applicaties bekijken wanneer er een regenbui aankomt. Dit werkt zeer nauwkeurig, soms tot op de seconde. Plan een wandeling met de hond ongeveer 10 minuten voordat een regenbui begint. Wanneer het eenmaal begint te regenen is het belangrijk dat je minimaal 5 minuten doorwandelt en dan pas richting huis gaat.

Minder vaak in bad doen

Telkens wanneer je de hond in bad doet heeft de huid enkele dagen nodig om te herstellen. Doe je de hond te vaak in bad doet dan heeft dit nadelige gevolgen tijdens een regenbui. De huid maar ook de vacht kan de regen en de kou niet goed opvangen. Hierdoor krijgt de hond een hekel aan lopen in de regen.

Het is best begrijpelijk dat de hond na een regenbui stinkt. Bedenk dat deze geur weer verdwijnt zodra de hond droog is. Je hoeft hem dus echt niet te wassen. Vind je dit toch nodig, gebruik dan bij voorkeur een droogshampoo.

Naar droogshampoo hond

Na het wandelen afdrogen

Je hond wil niet lopen in de regen omdat hij veel te lang nat blijft. Help hem door hem na de wandeling af te drogen. Wrijf met een grote handdoek even lekker door zijn vacht. Vergeet de poten niet want water druppelt naar beneden. De poten zijn hierdoor vaak natter dan de rest van de vacht.

Het afdrogen na de wandeling is ook een moment van aandacht geven. Droog de vacht daarom op een speelse of liefdevolle manier af. Je hond vindt dit alleen maar prettig.

Een waterbestendige hondenjas

Raakte de hond tijdens een regenbui helemaal doorweekt of krijgt hij het koud? Dan kun je beter gebruikmaken van een waterbestendige hondenjas. Dit wordt ook wel als honden regenjas verkocht.

Bekijk regenjassen voor honden

Deze regenjas is waterafstotend en in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Sommige modellen beschikken ook over een muts. Bekijk vooraf of je hond dit wel prettig vindt. Daarnaast moet de hond er enige tijd aan wennen. Wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint vindt de hond het heel normaal om een regenjas of hondenjas te dragen.

Schuiven naar boven