Hond leren praten? Ja dat kan

Een hond leren praten zoals mensen doen dat is gewoon onmogelijk. Toch is het voor een hond mogelijk om te communiceren met mensen. De meeste honden zijn slim genoeg en vinden hier zelf een manier voor. Wil je diepgaande gesprekken met je hond, leer hem dan via onderstaande methode met jou te praten.

Waarom dieren niet kunnen praten

Geen enkel dier kan praten, uitgezonderd de mens. Jawel de mens is ook een zoogdier. Soms wordt gezegd dat papegaaiachtigen kunnen praten maar ze doen niets anders dan imiteren. Waarom kunnen dieren niet praten? Dit heeft met de ontwikkeling van hun stemapparaat te maken.

[do_widget id=custom_html-9]

Een tweede reden waarom dieren niet kunnen praten heeft met het cognitief vermogen te maken. Een diersoort moet slim genoeg zijn om aan elk geluid of symbool een woord of betekenis te hangen. Er zijn een aantal dieren die de betekenis van woorden kunnen leren, maar dan nog kunnen ze vanwege hun spraakkanaal geen woorden vormen.

De beroemde gorilla Koko heeft een IQ van 70-95, bij de mens ligt dit op gemiddeld 100. De meeste apen hebben het IQ van een klein mensenkind. Honden en veel papegaaiensoorten hebben een IQ dat je kunt vergelijken met een kind variërend van 6 maanden tot 4 jaar oud.

Je hond leren praten

Dat was even wat leuke informatie over het spraakvermogen en intelligentie van dieren. Veel papegaaien, kaketoes maar ook parkietsoorten hebben een stemapparaat dat ze samen kunnen knijpen. Hierdoor kunnen ze perfect geluiden nabootsen. Dit is niet hetzelfde als praten.

Een hond kan nooit leren praten. Tenminste, niet wanneer het op het vormen van woorden aankomt. De hond heeft namelijk niet het geschikte stemapparaat. Wel kan een hond op een andere manier leren praten en met mensen communiceren. Hoe je dit je hond aanleert, dat lees je hieronder.

Benodigdheden: een hond en beloning

Bedenk dat je slimme en domme hondenrassen hebt. Veel hondjes die als schoothond zijn gefokt zijn minder intelligent. Terwijl de werkwonden zoals de veedrijvers juist zeer intelligent zijn. Het meest intelligente ras is de border collie, gevolgd door de poedel en de Duitse herder. Ook de golden retriever en de Dobermann horen in het rijtje intelligente honden thuis.

Om je hond te leren praten heb je dus allereerst het dier nodig. Hoe intelligenter hij is, hoe makkelijker hij zal leren communiceren. Als tweede heb je een beloning nodig. Dit kan in de vorm van een hondenkoekje, stukje worst of iets anders dat het dier lekker vindt. Bij sommige honden werkt de clickermethode heel erg goed.

Op commando leren blaffen

Het begint allemaal met de hond op commando laten blaffen. Hiervoor moet je de hond eerst enthousiast maken. Bijvoorbeeld door het spelen van een balspel of door in je handen te klappen en te jubelen. Zodra je hond blaft zeg je tegelijkertijd ‘spreek’ of ‘luid’, maar je kunt ook een ander commando gebruiken. Op precies hetzelfde moment beloon je de hond middels de clicker of wat lekkers.

Bekijk trainingshulp

Het op commando leren blaffen moet je vaak herhalen. Telkens wanneer de hond door zijn enthousiasme blaft geef je tegelijkertijd het commando en een beloning. Uiteindelijk zal de hond op het commando zelf reageren en blaffen. Ook dan beloon je.

Je kunt het gesproken commando uiteindelijk langzaam vervangen voor een gebaar. Bijvoorbeeld knikken met je hoofd of schudden met je hand. Dit leer je de hond aan door hem naar jou te laten kijken. Telkens wanneer je het commando voor blaffen geeft voer je tegelijkertijd het gebaar uit.

Kan je hond op commando blaffen? Geef steeds minder vaak een beloning. Je hond moet het commando uiteindelijk zonder beloning uit kunnen voeren. Af en toe wél belonen stimuleert het dier om altijd naar het commando te luisteren.

Van blaffen naar stilte

Een hond die op commando blaft is leuk, maar het blaffen moet uiteindelijk wel ophouden. Ook hiervoor leer je een commando aan. Wanneer de hond een aantal keer achter elkaar blaft laat je hem iets lekkers zien. Op dat moment geef je het commando ‘quit’ of ‘stil’. Dit commando leer je ook weer volgens bovenstaande methode aan totdat de hond geen beloning meer nodig heeft.

De hond leren praten middels het blaffen

Je hond kan nu op commando blaffen en stil zijn. Nu ga je de hond echt leren praten oftewel communiceren met de mens. Stel dat de hond door een deur wil, bijvoorbeeld naar buiten of naar zijn slaapplek. Laat hem voor de deur staan en geef het commando tot blaffen. Op het moment dat hij blaft doe je de deur open. Zo leert de hond dat hij voor de deur moet staan en moet blaffen om naar buiten te kunnen.

Op deze manier kun je de hond van alles aanleren. Bijvoorbeeld ook om je te waarschuwen voor iets. Zo zou je de hond kunnen laten blaffen wanneer deze rook of vuur waarneemt. Maar ook wanneer de hond gas ruikt. Dit soort situaties moet je nabootsen waarbij je weer het commando tot blaffen geeft. Vervolgens uitgebreid belonen.

[do_widget id=custom_html-64]

Hond leren praten met knoppen

Je wil graag communiceren met je hond. Je kunt naast bovenstaande methode ook de hond leren praten met knoppen. Hierbij communiceert de hond door het indrukken van knoppen op een geluidsbord. Elk geluid staat gelijk aan een bepaalde boodschap.

Je kunt de hond ook leren praten met knoppen zonder dat hier een geluid achter zit. Voor de hond maakt het niet heel veel uit, zolang hij maar weet op welke knop hij moet drukken. Voor jezelf kan het wel wat uitmaken wat je moet continu naar het bord kijken, anders weet je niet wat de hond bedoeld.

Hoe meer communicatie je van de hond verlangt, hoe groter het bord en meer knoppen je nodig hebt. Ook dit aanleren gaat eenvoudig maar je hebt hier wel veel geduld voor nodig. Leer de hond bijvoorbeeld dat wanneer hij op de eerste knop drukt, hij iets lekkers krijgt. Op de tweede knop dat hij gaat wandelen. Op de derde knop dat hij water krijgt. Je kunt zelf wel wat boodschappen verzinnen.

Schuiven naar boven