Hond leren ontspannen

Is je hond een echte stresskip? De hond leren ontspannen, het kan echt! Dankzij speciale oefeningen is de hond niet meer zo vaak nerveus. Dit betekent dat je hem vaker alleen thuis kan laten of zonder problemen uitlaat.

Stress bij de hond

Veel hondeneigenaren ervaren dat hun huisdier regelmatig stress heeft. Hoe weet je of de hond een moment van stress heeft? Dit zie je vooral aan het gedrag van de hond maar ook aan zijn lichaamstaal.

[do_widget id=custom_html-2]

Een hond met stress zal hijgen en trillen. Andere symptomen van stress zijn gapen, de ogen sluiten, krabben, veel op de grond snuffelen en rondjes draaien. Maar ook blaffen of vaak schudden zijn tekenen van stress.

Let op: niet alles hoeft direct te betekenen dat je hond stress heeft. Maar wanneer minstens drie van bovenstaande factoren bij je huisdier voorkomen dan is de kans wel aanwezig dat het stress heeft. Met de tijd leer je de hond beter kennen.

Hond leren ontspannen, hoe doe je dat?

Een hond met stress is niet fijn. Niet voor jezelf maar helemaal niet voor het dier zelf. Door stress reageert je hond anders dan je van hem of haar gewend bent. Hierdoor voert hij geen commando’s uit, wil niet tot weinig eten en reageert misschien wel agressief. In ernstige gevallen zal een gestreste hond aanvallen en bijten.

Je hond leren ontspannen, het is geen gemakkelijke klus. Je moet hier namelijk veel geduld voor hebben. Hieronder laat ik je zien hoe je de hond het beste leert ontspannen.

Tip 1: jij bent het voorbeeld

De hond leren ontspannen begint met goed naar je eigen gedrag kijken. Als baas ben je tenslotte het voorbeeld! Stel dat je met de hond over straat loopt en er wordt vuurwerk afgestoken. Jij reageert hier nerveus op, gaat sneller lopen of je begint naar de mensen te schreeuwen. De hond merkt dat er iets aan de hand is en reageert net zo nerveus als jij doet.

Wil jij je hond leren ontspannen doe dan eerst iets aan je eigen gedrag. Zorg dat je volkomen ontspannen over straat loopt, nergens bang voor bent en niet op dingen reageert waarvan je niet wil dat je hond hier ook op reageert.

Tip 2: de afstand vergroten

Een jonge hond is voor veel dingen bang zoals vrachtwagens, wegwerkzaamheden, vuurwerk, schreeuwende mensen. Volwassen honden die niet goed gesocialiseerd zijn zullen deze angsten ook vertonen. Dit geeft stress, dat je merkt aan spanning in het lijf. De hond zal ook wegkijken, zich kleiner maken of gapen.

De hond leren ontspannen? Houd in het begin meer afstand van datgene de hond angstig of gestrest maakt. Zodra je merkt dat er stress optreedt vergroot je de afstand. Doe dit echter wel op een onopvallende manier, de hond moet niet merken dat je met zijn stress bezig bent.

Tip 3: afleiding

In stresssituaties kun je de hond het beste afleiden. Raakt hij bijvoorbeeld gestrest door de harde muziek die de buren draaien? Laat merken dat die muziek jou niets doet. Daag de hond uit om een spelletje te doen, bijvoorbeeld met de bal spelen. Ergens op kauwen werkt voor veel honden erg kalmerend. Wil je de hond leren ontspannen zorgt dan ook dat je kauwspeelgoed en botten in huis hebt.

Bekijk het beste hondenspeelgoed

Tip 4: hond leren ontspannen met massage

Je weet vast wel hoe ontspannend een massage werkt. Heb je  dit zelf wel eens meegemaakt? Ook bij honden werkt een massage hartstikke ontspannend. Je kunt naar een speciale hondenmasseur toe maar ook zelf een massage toepassen. Dit spaart in ieder geval weer op de kosten.

Overigens hoef je deze massage niet heel professioneel te doen. Uitgebreid aaien en knuffelen werkt ook al ontspannend. Tijdens aanraking komen gelukshormonen vrij, waardoor de hond zich helemaal ontspannen voelt. Je zou eigenlijk elke dag even uitgebreid met je hond moeten kroelen en knuffelen.

Tip 5: een wandeling

Zie een wandeling met je hond niet alleen als een methode om hem zijn behoefte te laten doen. Een wandeling is namelijk veel meer dan dat! Tijdens de wandeling leest de hond de dagelijkse krant. Wie is er langs geweest, was het een mannetje of een vrouwtje en gaat het wel om een aardige hond?

Door te snuffelen krijgt de hond heel veel informatie binnen. Niet alleen over andere honden maar ook of er katten, mensen of andere dieren langs zijn geweest. Dat krantje lezen werkt heel ontspannend. Geef je hond de kans om minimaal een keer per dag uitgebreid te snuffelen. Ik snap dat dit wat meer tijd van je vraagt maar je bent het eigenlijk richting je hond wel verplicht. Zo leer je de hond ook ontspannen, en daar gaat het allemaal om.

[do_widget id=custom_html-9]

Wanneer ontspannen niet lukt

In sommige situaties is het niet mogelijk om je hond te laten ontspannen. Hier zijn middelen voor die helpen bij kalmeren en ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan Bachbloesem therapie maar er zijn ook voedingssupplementen die ontspannend werken.

Schuiven naar boven