Hond heeft buikpijn: symptomen en behandeling

Je hond heeft buikpijn, dit is geen prettig gezicht. Hoe weet je of het dier buikkrampen heeft en wat kun je doen om hem te helpen? Bij ernstige buikkrampen is het aan te raden om langs de dierenarts te gaan. Gelukkig kun je ook veel zelf doen. Herken de oorzaken en symptomen en hoe je moet handelen.

Oorzaken van buikpijn

Buikpijn bij de hond heeft verschillende oorzaken. Soms gaat het om een verstopping of een darmafsluiting, in andere gevallen om een ontsteking van de maag of de darmen. Daarnaast kan een buikvliesontsteking, alvleesklierontsteking of maagzweer voor buikpijn zorgen. Elke oorzaak vraagt om een andere behandeling.

Voedselovergevoeligheid (allergie)

Aardig wat honden hebben last van voedselovergevoeligheid. Je spreekt ook wel van een allergie of intolerantie. Een voedselallergie herken je vaak aan de volgende symptomen:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Braken
  • Jeuk en/of krabben
  • Rode verkleuring van de huid of schilfers
  • Soms hoesten

Erfelijkheid speelt soms een rol bij het ontstaan van een voedselallergie. Maar het kan elke hond overkomen, meestal wanneer het een bepaald of nieuw eiwit binnenkrijgt.

Om een diagnose te stellen zal vaak een eliminatiedieet volgen. Hierbij laat je telkens ander voedsel weg, totdat de symptomen verdwijnen. Veel honden met een voedselallergie doen het goed op de lam en rijstproducten.

Bekijk lam & rijst voor de hond

Ontsteking van de maag of darmen

Als gevolg van een bacterie, schimmel, virus of parasiet kan er een ontsteking in de maag of darmen ontstaan. Meestal heeft dit met besmet voedsel te maken, maar honden kunnen elkaar onderling ook besmetten.

Algemene klachten zijn diarree, een hond met buikpijn, soms overgeven en weinig eetlust. Soms is er sprake van een ernstige maagdarmontsteking, zowel de ontlasting als het braaksel zien er dan zwart uit. Dit komt omdat er bloed bijzit. In dit geval is een behandeling echt noodzakelijk.

Een ontsteking van de maag of darmen geneest in veel gevallen vanzelf. Zorg dat de hond voldoende vocht binnenkrijgt. Soms moet de dierenarts vocht via een infuus toedienen. Verder is het belangrijk om de hond licht verteerbaar voedsel te geven, altijd in kleine hoeveelheden. Wanneer de klachten niet na twee dagen minder worden is het toch beter om naar de dierenarts te gaan.

Verstopping (obstipatie)

De hond heeft buikpijn en de ontlasting ziet er hard en samengeklonterd uit. Grote kans dat het hier om een verstopping oftewel obstipatie gaat. Naast deze klachten kan de hond ook overgeven of hij wil weinig tot niet eten.

De oorzaak van een verstopping kan van alles zijn. Soms komt dit door verkeerde voeding of stress, maar er kan ook iets in de darmen vastzitten. Bijvoorbeeld een stukje speelgoed. Soms zit er een tumor in de darm en zorgt dit voor een gedeeltelijke of gehele afsluiting.

Wanneer de hond enkele dagen niet kan poepen zal hij surfgedrag vertonen. Ook zal de hond steeds minder willen eten. Ga met een zieke hond langs de dierenarts.

Tip: bekijk speelgoed voor de hond

Buikvliesontsteking

Je hond heeft buikkramp en de buik ziet er gezwollen uit? Is het dier sloom en zwak en zie je misschien bleken slijmvliezen? Ga met spoed naar een dierenarts of dierenziekenhuis. De kans is groot dat het hier om een buikvliesontsteking gaat. Dit ontstaat vaak door een scherp voorwerp dat door de darmwand heen prijkt. Het opeten van een satéprikker of stukje glas is vaak de boosdoener.

De hond wordt aan een infuus met antibioticum gelegd. Antibioticum zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood, zodat ze niet voor verdere ontstekingen zorgen. Een operatie is noodzakelijk. Hierbij wordt de buik van binnen uit goed schoon gemaakt en gespoeld. Hierna wordt de hond gehecht, soms blijft er een opening aanwezig om nieuw ontstekingsvocht af te voeren.

Ontsteking van de galwegen

Net als bij mensen kan ook bij de hond een ontsteking van de galwegen ontstaan. Symptomen zijn buikpijn, weinig eetlust, lusteloosheid en braken.

Blaasstenen, nierstenen of galstenen

Vaak als gevolg van (verkeerde) voeding kunnen er blaasstenen, nierstenen of galstenen ontstaan. Deze stenen sluiten de betreffende organen of leiders af. Het gevolg: milde tot heftige buikpijn. Soms zit er bloed bij de urine of merk je dat de hond moeite heeft met plassen of poepen. Vaak verliest de hond zijn eetlust en heeft (soms) pijn tijdens het lopen of bewegen.

Kleine blaasstenen of nierstenen kunnen behandeld worden middels medicatie. De hond moet de steentjes dan zelf uitplassen. In andere gevallen is een operatieve ingreep nodig, waarbij de stenen worden vergruisd of in zijn geheel weggehaald.

Heeft de hond eenmaal nierstenen of blaasstenen gehad, dan is het verstandig om op speciale dieetvoeding over te stappen.

Bekijk deze dieetvoeding

Baarmoederontsteking of prostaatontsteking

Ook een ontsteking aan de baarmoeder of prostaat kan voor buikpijn zorgen. De klachten kunnen wat vaag zijn, daarom is het verstandig om dit door een dierenarts na te laten kijken. Doe dit zeker wanneer je merkt dat de hond langer dan drie dagen buikpijn heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven