Je hond eet gras: oorzaken en gevolgen

Lange sprieten of dunne kleine sprietjes, elke hond kauwt wel eens op gras. De ene hond slikt het door, de ander spuugt het uit. Sommige honden moeten daarna overgeven of braken. Het kan ook dat je lange sprieten gras in de ontlasting ziet zitten. Dit bemoeilijkt de stoelgang, bovendien kan gras voor een verstopping zorgen. Er zijn verschillende oorzaken van gras eten bij honden.

Eten alle honden gras?

Honden zijn carnivoren: ze leven van dierlijk voedsel (vlees). Vitaminen uit groenten of gewassen krijgen ze via prooien die ze eten. In hondenvoer zijn deze vitaminen toegevoegd. Gras behoort niet tot de natuurlijke voeding van de hond.

Toch eten de meeste honden wel eens gras. Het ras maakt hierbij niet uit, uit ervaring blijkt dat gras eten bij elk hondenras voorkomt. Sommige eigenaren zien hun huisdier het gras eten, maar het kan ook dat je het alleen in het braaksel of de ontlasting aantreft.

De meest bekende oorzaken

Dat de hond gras eet kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen gras doorslikken of op gras kauwen. Het kauwen op gras kun je meer zien als speelsheid. Vooral jonge honden doen dit vaker, maar ook bij de wat ouderen komt dit voor.  Het eten en echt doorslikken van gras kent verschillende oorzaken waaronder maagklachten, buikpijn, voedingstekort of uit gewoonte.

Een voedingstekort

Of een voedingstekort de daadwerkelijke reden is voor het eten van gras valt te betwisten, maar het is toch zaak om naar de juiste voedingssamenstelling te kijken. Krijgt je hond voldoende voedingsstoffen binnen? Hondenbrokken claimen vaak aan alles voedingseisen te voldoen, maar de individuele hond kan meer of minder van bepaalde stoffen nodig hebben.

Zacht voer waaronder rauw vlees sluit nog het meest aan bij de natuurlijke voedingsbehoefte van de hond, maar dit kan ook aardig in de kosten lopen. Toch blijft dit de belangrijkste en voornaamste voeding van onze hond.

Krijgt je hond brokken te eten? Wissel dit af met natvoer, beter voor de nieren en andere organen. Het advies is om minimaal drie keer per week een (half) blikje natvoer te voeren.

De aanwezigheid van maagklachten

Ook honden die een uitgebalanceerde voeding krijgen eten soms gras. Maagklachten kunnen hier de oorzaak van zijn. Of misselijkheid. Vaak moet de hond enige tijd na het eten van gras braken.

Wanneer de hond gras doorslikt om het vervolgens weer op te braken, wordt het nauwelijks gekauwd. Vaak worden de sprieten in zijn geheel doorgeslikt. Het eten hiervan gebeurt instinctief, dit hoef je in principe niet tegen te houden. Vaak hebben ze van te voren iets verkeerds gegeten waardoor de maag van streek is geraakt.

Tip: zie je de hond gras eten? Houd er rekening mee dat deze op korte termijn kan gaan braken. Misschien is het beter om het dier enige tijd buiten te houden. L

Omdat het lekker is

Sommige honden houden van de smaak van gras. Vaak begint het met speelsheid maar vinden ze het later fijn om op grassprietjes te kauwen. Zie het als het nagelbijten bij mensen. Belangrijk is dat de hond het niet doorslikt. Dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken in de darmen.

Speciaal voor pups: de honden grasmat

Soms kan de hond hier ziek van worden

Het eten van gras is niet geheel risicoloos. Ten eerste kunnen er parasieten in het gras zitten die mee doorgeslikt worden. Deze veroorzaken dan een infectie van de maag of de darmen. Het gevolg is ziekte met diarree of braken. Soms is het gazon behandeld met kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Dit is giftig voor je huisdier en kan ernstige gevolgen hebben. Vermijd daarom dit soort gazons en laat de hond er niet los op spelen.

Helaas kan gras voor verstoppingen in de darmen zorgen. Soms zitten grassprieten in de ontlasting vast. De hond heeft dan moeite om zijn behoefte te doen en dit blijft vaak halverwege hangen. Hoe vies het ook lijkt, als hondeneigenaar kan je het beste een handje helpen. Neem een papiertje of wegwerpdoekje en trek de ontlasting uit de anus. Wanneer dit vaker voorkomt is het zaak om de hond weg te houden van grasvelden en erop toe te zien dat de hond geen sprieten eet.

Het eten van gras afleren

Honden die uit speelsheid op gras kauwen zijn gemakkelijk af te leiden met behulp van een speeltje. Vooral bij jonge honden is dit goed te doen en wordt het gras eten geen vervelende gewoonte. Eet de hond eenmalig gras en braakt vervolgens? Dan heeft de natuur zijn werk gedaan. Wanneer dit meerdere malen per week gebeurt is het verstandig om langs een dierenarts te gaan. Waarschijnlijk is er meer aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven