Hond diarree & Brinta, een goede keus?

Heeft je hond diarree? Brinta is een pap die vaak aan honden met een dunne ontlasting wordt gegeven. De vraag is of dit ook wel een goede keuze is. Dit kan zeker, maar alleen wanneer je Brinta op de juiste manier klaarmaakt.

Het ontstaan van diarree (oorzaken)

Een hond met diarree, dit is erg vervelend. Niet alleen voor jezelf maar vooral voor het dier. Bij ernstige diarree kan de hond zelfs uitdrogen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van diarree te achterhalen, vooral wanneer dit lang duurt of regelmatig voorkomt.

Zoolac Propaste – Probiotica pasta

[do_widget id=custom_html-4]

Diarree wordt vaak veroorzaakt door een worminfectie, een virus of bacterie. Maar ook verandering van voer of stress kan diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen de darmen overgevoelig op bepaalde voedingsmiddelen reageren.

Soms is de oorzaak zo ernstig dat de hond kan komen te overlijden. Zo is het parvo virus ontzettend gevaarlijk, vooral voor puppy’s. Een pup die besmet is met het parvovirus vertoont bloederige diarree en is ernstig ziek.

Symptomen van diarree bij de hond

Hoe weet je of de hond diarree heeft? In veel gevallen is de ontlasting dun tot waterig. Hardnekkige diarree blijft lang aanhouden, vaak meer dan drie dagen. Het kan ook om gedeeltelijke diarree gaan. Het eerste gedeelte van de ontlasting is goed terwijl het laatste gedeelte er glazig en snotterig uitziet.

Afhankelijk van de oorzaak komen naast diarree ook nog andere symptomen voor. Vaak gaat het dan om braken (overgeven), sufheid en weinig eetlust. Bij jonge dieren en senior honden is de kans op uitdroging vrij groot, vooral wanneer diarree samengaat met braken.

Op hond diarree & Brinta

Wat te doen wanneer de hond diarree heeft? Allereerst is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Bij ernstige diarree die langer dan drie dagen aanhoudt kun je het beste met de hond naar de dierenarts gaan. Vaak treedt diarree in het weekend of de avonturen op, waardoor een bezoek aan de dierenarts niet altijd mogelijk is. Bovendien hoef je bij milde diarree niet naar de dierenarts te gaan.

Let er vooral op dat de hond levendig is en weinig tot niet braakt. Het dier moet voldoende drinken en als het kan ook kleine beetjes eten. Geef bij voorkeur kleine hoeveelheden voedsel, dus geen hele bak in één keer.

Kies naast het normale voedsel ook voor voedsel dat goed voor de darmen is. Denk hierbij aan oud witbrood en volkoren beschuit. Ook wat gekookte kip is prima. Hoe zit het met Brinta? Dit is goed wanneer de hond diarree heeft, maar maak het dan wel op de juiste manier klaar!

Zo maak je Brinta voor je hond

Brinta is de merknaam voor een ontbijtproduct met de grondstof tarwe. Normaal gesproken maak je Brinta met warme of koude melk klaar. Wanneer de hond diarree heeft gebruik dan geen melk door de Brinta!

Je maakt Brinta met lauwwarm water. Je kunt ook bouillon gebruiken, bij voorkeur kippenbouillon of runderenbouillon. Het voordeel van bouillon is dat het zouten toevoegt, iets dat vooral belangrijk is wanneer de hond meer kans heeft op uitdroging.

Waarom Brinta bij diarree?

Hond met diarree en Brinta, je hoort het vaak. Waarom is dit eigenlijk? Omdat Brinta uit tarwe bestaat bevat het ook veel voedingsvezels. Van vezels is bekend dat ze een sponswerking hebben en hierdoor voor een vaste maar toch soepele ontlasting zorgen. Vezels helpen dan ook zeer goed bij diarree maar ook bij verstopping. Je zou kunnen zeggen dat voedingsvezels een goede darmwerking ondersteunen.

Vier eetlepels Brinta bevat 2,5 g vezels. Dit is vergelijkbaar met 2,5 sneetjes wit brood. Je ziet dat er dus best veel vezels in een beetje Brinta zit. Mocht je voor beschuit gaan, kies dan altijd volkoren beschuit. Per volkoren beschuitje zit er 1 gram vezels in, gewoon beschuit bevat geen vezels.

Bekijk middelen tegen diarree bij hond

Brinta met melk voor puppy’s

Je hoort vaker dat puppy’s Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden. Hierbij krijgen de puppy’s Brinta met volle melk. Daarnaast krijgen ze puppybrokjes die geweekt worden in water.

Volwassen honden horen geen Brinta met melk te krijgen. Dit komt omdat er geen enkel zoogdier (uitgezonderd de mens) is dat op volwassen leeftijd nog melk drinkt. De darmen van volwassen honden  kunnen hier niet goed tegen. Geef bij diarree al helemaal geen melk, dit maakt de darmen nog meer van streek.

Wanneer moet een hond met diarree naar de dierenarts?

Is de hond ernstig ziek, moet hij veel braken en heeft hij ernstige diarree? Dan is het beter om naar de dierenarts te gaan. Dit geldt al helemaal bij honden jonger dan drie maanden en bij honden ouder dan 10 jaar.

Wanneer de hond enkele dagen niets of slecht eet dan is dit niet direct een probleem. Wel moet de hond dagelijks drinken. Zorg dus dat er altijd een bakje vers water klaarstaat, geen melk! Wanneer het voor de zieke hond makkelijker is om Brinta met water of bouillon te eten, dan geef je dat. Overleg verder met de dierenarts wat de beste behandeling is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven