De Hollander: een Nederlands konijn

Er bestaan meer dan 45 erkende konijnerassen. Daarnaast zijn er een hoop onofficiële rassen. De Hollander is een Nederlands konijn die zeker erkend is. Het is tevens een van de oudste rassen en als huisdier erg geliefd. Lees meer over de uiterlijke kenmerken, het karakter en de verzorging.

Van oorsprong een Engels ras

De benaming Hollander is een beetje misleidend want hierdoor kun je denken dat het om een Nederlands konijn gaat. De oorsprong bevindt zich in Engeland. Toch kwamen de voorouders uit Nederland, maar ook uit het noorden van België. Die voorouders stonden bekend onder de naam Brabander. Vervolgens werd de Brabander naar Engeland verscheept en verder gefokt, waardoor uiteindelijk de Hollander ontstond.

Je kunt je afvragen wat er met de oorspronkelijke Brabander is gebeurd, want dit ras kom je nergens meer tegen. Wel moet het om een groot ras gaan want hij werd voornamelijk gefokt als slachtkonijn.

Uiterlijke kenmerken

De Hollander wordt ook wel Brabander genoemd, hoewel het hier feitelijk om twee afzonderlijke rassen gaat. Enkele uiterlijke kenmerken op een rij:

  • Gewicht: 2 tot 3,25 kg
  • Vacht: kort, dicht en blinkend
  • Aftekening: bandbelijning
  • Korte staart, lange oren van ongeveer 10 cm

De vachtkleur van de Hollander

De meest bekende vachtkleur is zwart met wit. Maar ze komen ook in andere kleuren voor waaronder grijs met wit, geelwit of het bijzondere Japannerwit.

De aftekening kenmerkt zich door witte voorpoten en schouders. Het voorste gedeelte van de achterpoten heeft ook een witte kleur. De achterhand is zwart of gekleurd, net als het gezicht en de oren. Alleen aan de voorzijde (de bles) bevindt zich een wit masker.

Voor liefhebbers is het lastig om een mooi getekende Hollander te fokken. Juist die uitdaging maakt hem zo geliefd. Je komt hem dan ook veel op tentoonstellingen tegen, maar ook als huisdier. Overigens heeft de Hollander als huisdier niet altijd een perfecte aftekening.

Het gedrag en karakter van dit konijn

Dit ras is vriendelijk en sociaal. Bovendien is het nieuwsgierig, maar dit geldt voor bijna alle konijnenrassen. Ze zijn erg op hun eigenaren gesteld, mits ze al vroeg gesocialiseerd zijn. Een jong konijntje moet dan ook een goede opvoeding hebben en zoveel mogelijk met mensen en huisdieren in contact komen.

De Hollander is intelligent. Het is mogelijk om hem kunstjes aan te leren, bijvoorbeeld het lopen van een speciaal parcours. Daarnaast heeft dit ras voldoende uitdaging en afleiding nodig. Zorg voor kwalitatief konijnen peelgoed, hier is veel in verkrijgbaar.

Bekijk konijnen speelgoed

Leeftijd en gezondheid

Hoe oud kan een Hollanderkonijn worden? Wanneer ze gezonde en gevarieerde voeding krijgen draagt dit bij aan een lange levensduur. Ook voldoende beweging is onmisbaar, zodat het konijn niet te dik wordt. Met een goede verzorging kan dit dier toch al snel negen jaar oud worden. Dit in tegenstelling tot grote konijnenrassen die niet ouder dan vijf jaar worden.

Een goede huisvesting

Wanneer de Hollander binnenshuis wordt gehouden, is het voldoende om een ruime kooi aan te schaffen. Zorg ervoor dat de kooi een minimale breedte van 80 cm heeft, groter is altijd beter. Ook moet het konijn in de kooi rechtop kunnen staan, let dus goed op de hoogte. De meeste kooien zijn voorzien van een plateau waarop het dier kan zitten. Onder het plateau bevindt zich een schuilhuisje, dit vinden deze dieren erg prettig.

Naar konijnenkooien

Wanneer het dier in de tuin wordt gehouden, kies je voor een buitenhok. Bij voorkeur eentje met geïntegreerde ren, zodat het dier ook van de frisse buitenlucht en het zonnetje kan genieten. Bij slecht weer zal de Hollander uit zichzelf het nachthok of schuilhok opzoeken.

Zorg dat de ren altijd van boven is afgesloten. Deze konijnen kunnen redelijk hoog springen. Bovendien kunnen katten over de ren springen en zo het konijn te grazen nemen. Houd er ook rekening mee dat Hollanders prima kunnen graven. De open onderkant van een buitenren moet daarom altijd op tegels staan. Een andere optie is het ingraven van gaas, zodat de onderkant van de ren toch op het gazon kan worden gezet.

Naar konijnenhokken met ren

Over de voeding

Op zich is de Hollander met betrekking tot voeding vrij makkelijk. Geef dagelijks een portie vers en droog hooi. Vul dit aan met groenvoer zoals wortel, paprika, appel, paardenbloem, klaver, sla en in beperkte mate koolsoorten.

Ter aanvulling geef je konijnenbrokken of gemengd konijnenvoer. Vooral konijnen die buiten zitten hebben dit extra krachtvoer nodig. Dit geldt ook voor actieve dieren. Geef in de zomermaanden hier zeker niet te veel van, anders wordt de Hollander te dik.

Af en toe een stukje hard brood mag, maar zie dit als traktatie en niet als dagelijks voer. Wil je het konijn toch verwennen, kijk dan eens naar speciale konijnensnacks. Die zijn gezond en lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven