Hoeveel kan een paard trekken? En een pony?

Je wil paard of pony voor de wagen spannen. Hoeveel kan een paard trekken? Dit hangt niet alleen van het lichaamsgewicht van het paard maar ook van het ras af. Ditzelfde geldt voor pony’s, waarbij een pony vaak sterker is dan een paard.

Wanneer je kijkt naar hoeveel een paard kan trekken (of een pony) wordt verschil gemaakt tussen verharde en onverharde wegen. Een verharde weg is geasfalteerd of er liggen klinkers/tegels op. Een onverharde weg is een bospad, een ongeasfalteerde landweg, een grasveld of een zandpad.

[do_widget id=custom_html-5]

Hoeveel kan een paard trekken?

Paarden hebben een schofthoogte vanaf 1,57 m, in België wordt stokmaat E ook tot de paarden berekend. Feitelijk zou je aan kunnen houden dat alle paarden met een schofthoogte vanaf 1,48 m ook echt (kleine) paarden zijn. Maar let op, de falabella met zijn schofthoogte van minder dan 1,06 m behoort ook tot de paarden.

Goed, hoeveel kan een paard trekken? Wanneer het echt om een paardenras gaat dan kan deze op verharde wegen 3 X zijn eigen gewicht trekken. Een Arabier weegt gemiddeld 450 kg en zou op een verharde weg dus maximaal 1350 kg kunnen trekken.

Op een onverharde weg kan een paard 2 X zijn eigen gewicht trekken. Diezelfde Arabier van 450 kg kan op een zandpad dus maximaal 900 kg trekken.  Dit zijn echter maximum trekgewichten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan reken je op 2,5 X het eigen gewicht op verharde wegen en 1,5 X op onverharde wegen.

Hoeveel kan een pony trekken?

Pony’s zijn over het algemeen veel sterker dan paarden, zelfs wanneer ze kleiner zijn. Hoeveel kan een pony trekken? Voor pony’s wordt hetzelfde als voor paarden aangehouden. In praktijk blijkt dat een pony op een verharde weg tot wel vier keer zijn eigen gewicht kan trekken.

Paardenspullen nodig? Bekijk dan de meest toegankelijke online paardenwinkel.

Naar de paardenwinkel

Het gewicht van een menwagen

Een paard of pony kan meer trekken dan gewicht dragen (op de rug). Het lijkt daarom heel aantrekkelijk om een willekeurig paard voor de wagen te spannen. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn. Een menwagen kan al snel tussen de 100 kg en 200 kg wegen. Hier komt nog het gewicht van de menner en eventuele bijrijders bij.

Een snelle rekensom

We nemen weer de Arabier van 450 kg. Om op safe te gaan reken je op een trekkracht van 1,5 op onverharde wegen. Je wil immers recreatieve tochten door het bos en over zandpaden maken. De Arabier kan dus met gemak 675 kg te trekken.

Je mengwagen weegt 180 kg. Zelf wegen jij en degene die meerijdt samen 170 kg. Totaal maakt dit dan 350 kg. Dit kan de Arabier makkelijk aan! Ook een Shetland met een lichaamsgewicht van 250 kg zou dit aankunnen. Maar een mini-shetlander van 150 kg kan dit gewicht alleen met veel moeite trekken.

Hoeveel weegt een paard?

Wanneer jij je afvraagt hoeveel een paard kan trekken of hoeveel een pony kan trekken moet je natuurlijk ook weten wat het dier weegt. Grote paarden wegen meer dan kleine pony’s. Maar aan de schofthoogte zie je niet altijd wat het dier weegt. Hoeveel weegt een paard? Hieronder vind je wat gemiddelden:

  • Minipaard: 90-200 kg
  • Shetlander: 200-250 kg
  • Welshpony: 200-350 kg
  • IJslander: 300-450 kg
  • Arabier: 400-500 kg
  • Warmbloed: 500-700 kg
  • Tinker: 550-800 kg
  • Belgisch trekpaard: 700-1000 kg

Bovenstaande gewichten zijn indicaties. Wil je echt weten hoeveel een paard of pony weegt dan moet je hiervoor naar de dierenarts of paardenkliniek. Deze hebben een speciale weegschaal voor paarden. Houd er wel rekening mee dat je voor het wegen van paard of pony te maken krijgt met kosten. Vraag vooraf wat het kost om het dier te wegen.

[do_widget id=custom_html-19]

Paard heeft moeite om het gewicht te trekken

Of je nu recreatief of op niveau ment, houd altijd in de gaten of je paard geen moeite heeft om de kar te trekken. Is dit wel het geval kijk dan eerst naar de ondergrond. Wanneer het om een zeer zachte en zanderige ondergrond gaat dan heeft zelfs het sterkste paard hier moeite mee.

Controleer ook de banden van de wagen: bij luchtbanden is het natuurlijk belangrijk dat deze goed opgepompt zijn. Heel stom maar kijk ook gelijk even of de menwagen niet op de rem staat. Je zal niet de eerste zijn die de rem er vergeet vanaf te halen.

Heeft het paard of de pony nog steeds moeite om het gewicht te trekken? Dit kan ook aan lichamelijke klachten liggen. Wanneer het paard er vaker moeite mee heeft, kijk dan eerst hoe het dier in vrijheid loopt. Is dit soepel of zie je onregelmatigheden? Hoe zit het met de rug of zijn er misschien gebitsklachten? Kom je er zelf niet uit schakel dan een professional in.

Schuiven naar boven