Hoe weet je of een vis zwanger is?

Je hebt levendbarende en eierleggende vissen. Hoe weet je of een vis zwanger is? Vaak zie je dit aan de bolle buik maar ook aan een donkere plek. Dit hangt ook een beetje van de vissoort af. Ontdek hoe je een zwangere vis herkent.

Levendbarende vissen

De naam zegt het al: levendbarende vissen baren hun jongen levend en wel. Zonder dat ze eitjes leggen. De eitjes worden door het mannetje bevrucht waarna ze in de buik tot ontwikkeling komen. Wanneer de jonge visjes volledig volgroeid zijn, worden ze geboren.

Kweekbak voor in aquarium

Dit betekent dat een levendbarende vis officieel zwanger kan worden/ zijn. Er zijn verschillende soorten levendbarende vissen die veel in aquaria gehouden worden. Dit zijn onder andere de black molly, de platy en de guppy. Ook de zwaarddragers horen hierbij, allemaal soorten die ook vrij makkelijk te houden zijn.

Hoe weet je of een vis zwanger is? Mannetje en vrouwtje

Voordat je gaat kijken of een vis zwanger is moet je eerst het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje weten. Bij veel vissoorten zijn de mannetjes kleiner dan de vrouwtjes en ook kleurrijker. Dit zie je bijvoorbeeld bij de guppy’s. Ook de mannelijke molly’s waaronder de Black molly’s hebben een wat mooiere staart dan de vrouwtjes.

Daarnaast is er nog een belangrijk verschil: de mannetjes hebben een gonopodium, dit is een anale vin die alleen mannetjes hebben. De mannetjes kunnen hun gonopodium bewegen en gebruiken dit tijdens de paring om het vrouwtje te bevruchten.

Een zwanger vrouwtje herkennen

Een levendbarende vrouwtjes vis is gedurende 20-40 dagen zwanger. Wanneer je de paring gezien hebt dan kun je dus binnen deze periode jonge visjes verwachten.

Veel levendbarende vissoorten zullen gedurende de zwangerschap een bolle of uitstekende buik krijgen. Maar let op, mannetjes kunnen dit soms ook krijgen. Vooral na het eten hebben vissen vaak een dik buikje. Hoe weet je of een vis zwanger is? Stop gedurende twee dagen met voeren. De vrouwtjes die na twee dagen nog steeds een dikke buik hebben, die zijn vrijwel zeker zwanger.

Hoe weet je of een vis zwanger is? Een vlek op de buik

Let ook goed op de bekende zwangerschapsvlek. Dit is een rode of zwarte vlek die vlakbij de anus zichtbaar is. Hoe langer een vrouwtje zwanger is, hoe groter deze vlek zal zijn. Maar ook nu is het opletten want sommige vissoorten hebben hier altijd een vlek op zitten. Daarom is het belangrijk om je vissen allemaal goed te kennen.

Eierleggende vissen en nestgedrag

Vissen die eieren leggen die zijn niet zwanger. Je kunt dus ook bijna niet herkennen of ze bevruchte eitjes met zich meedragen. Maar je kunt wel hun nestgedrag herkennen. Dit is handig want zo weet je of de vis eitjes gaat leggen.

Sommige aquariumvissen bouwen een nest van luchtbellen. Maar er zijn ook vissoorten die een kuiltje in het grind of het zand maken. Daarnaast zijn er vissen die de eitjes tussen de planten leggen. Bij veel vissen zie je een soort paringsritueel, dit duurt enkele minuten maar soms ook wel enkele dagen. Net zo vaak merk je er helemaal niks van en is het gebeurd voordat je het in de gaten hebt. Soms zie je de eitjes in een hoopje of verspreid door het aquarium liggen. Sommige vissoorten beschermen hun nest, anderen kijken er niet meer naar om.

Bij eierenleggende vissen is het lastig om “zwangere” vrouwtjes te herkennen: vlak voor het afzetten van de eitjes kan de buik wel wat dikker zijn.

Jonge vissen apart zetten

Het probleem met levendbarende vissen is dat zowel de ouders als ook andere vissoorten de jonkies op kunnen eten. Dit gebeurt ook wanneer vissen eieren leggen: veel andere vissen zien dit als een lekkere snack. Alleen vissen die het nest beschermen kun je bij hun jongen laten. In andere gevallen is het beter om de jonge visjes betere kansen te geven.

Speciaal voor levendbarende vissen zijn er drijvende kweekbakken die je in het grote aquarium kan houden. Deze kweekbakken hebben aan de onderkant een rooster. Doe in de kweekbak het levendbarende zwangere vrouwtje. Zodra de jonkies geboren zijn verdwijnen ze via het rooster naar de onderkant en zijn hierbij veilig voor het vrouwtje en andere vissen. Hierna kun je het vrouwtje verwijderen en het rooster eruit halen.

Bekijk kweekbak vissen

De jonge visjes kunnen enige tijd in deze kweekbak blijven: het vers water stroomt via de zijkanten naar binnen. Wanneer de visjes groot genoeg zijn kun je ze in het aquarium loslaten. Zorg wel voor voldoende beplanting, zodat de jonge vissen zich kunnen verbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven