Hoe vaak per dag de kat eten geven?

De meeste mensen voeren hun kat ‘s morgens en ‘s avonds. Hierbij wordt uitgegaan van het eetpatroon van de leeuw die wel 10 dagen zonder eten. Een huiskat is geen leeuw, ze tonen ander gedrag. Hoe vaak per dag de kat eten geven? Dit moet veel vaker, maar het is geen probleem wanneer de kat af en toe minder eet.

Whiskas 1+ Adult Katten Natvoer
Bekijk de aanbieding

Leeuwen moeten soms een week zonder voedsel doen

Natuurlijk is een huiskat geen leeuw, maar het wordt wel vaak met elkaar vergeleken. Leeuwen leven en jagen in familiegroepen. Niet elke jacht is succesvol. Hierdoor komt het voor dat de groep soms een week niet te eten heeft. Een huiskat is solitair: hij leeft en jaagt alleen. Daar heeft hij geen andere katten voor nodig.

Het voedsel van katten bestaat uit kleine prooidieren waaronder vogels, muizen, kikkers en soms insecten. Katten jagen lange tijd achter elkaar. Hiermee vangen ze meerdere prooien die uiteraard met smaak worden opgegeten. Wanneer je naar het natuurlijk gedrag van de (wilde) kat kijkt dan is het duidelijk dat ze meerdere keren per dag eten.

Hoe vaak per dag de kat te eten geven?

Twee keer per dag de kat eten geven is eigenlijk te weinig. Zou je kat in het wild leven dan zou hij 8 tot 15 keer per dag eten. Om dit na te bootsen kun je de hele dag een bak met brokjes laten staan. Zo kan de kat zelf bepalen wanneer en hoeveel hij eet. Daarnaast kun je het dieet aanvullen met vers vlees of blikvlees (natvoer). Dit doe je twee keer per dag.

Het (vers) vlees de hele dag laten staan

Je zult merken dat de kat niet alles in één keer opeet. Dit kan ook niet want van nature is het dier gewend om meerdere kleine porties te eten. Wat moet je met vers vlees dat je kat niet heeft opgegeten? Dit kun je gerust de hele dag laten staan. In de natuur zal een kat zijn prooi ook niet altijd ter plekke opeten. Soms wordt het bewaard voor een later moment.

Bekijk natvoer voor katten

In de zomermaanden is het aan te raden om vers vlees of natvoer niet langer dan een halve dag te laten staan. Gooi het daarna helemaal weg want er komen veel insecten op af.

Hoe vaak mag een kat natvoer?

Natuurlijk wil je de kat op een zo natuurlijk mogelijke manier voeren. Helaas is dit niet altijd mogelijk, dan zou je de kat 8 tot wel 15 keer per dag te eten moeten geven. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je dit op kunt lossen door een bakje met kattenbrokjes te laten staan.

Hoe vaak mag een kat natvoer? Geef je de kat alleen maar natvoer en geen brokjes, dan moet je goed op de totale hoeveelheid letten. Met natvoer kom je gemiddeld op 210 gram per dag uit. Dit geldt dan voor volwassen katten met een lichaamsgewicht van 4 kg. Een en ander is ook afhankelijk van het merk nat kattenvoer. Op de verpakking staat altijd de juiste hoeveelheid aangegeven.

Hoe vaak geef je dit aan je kat? Bij voorkeur 4 tot 6 keer per dag, maar dit is niet altijd mogelijk. In dit geval zou je het twee keer per dag kunnen geven. De kat laat de restjes staan, die eet hij later op.

Heeft een kat natvoer nodig?

Kattenbrokken zijn makkelijk in gebruik en lang houdbaar. Daarnaast leveren ze veel energie waardoor je er minder van hoeft te geven. Wanneer je dit leest ontstaat de vraag of je kat wel natvoer nodig heeft. Ja, feitelijk is natvoer beter dan droogvoer. Het sluit beter aan bij het natuurlijke voedingspatroon.

Er is nóg een reden waarom je beter natvoer of blikvoer kunt geven. Katten hebben voldoende vocht nodig, net als elk ander dier. Je zal merken dat katten slechte drinkers zijn, dit doen ze heel weinig. Wanneer je kat geen natvoer krijgt dan ontstaat er een vochttekort. Vult je kat dit niet middels het drinken van water aan dan ontstaan er al snel blaasproblemen. Denk hierbij aan een blaasontsteking of nog erger, blaasgruis. Dit laatste komt vaak bij (oudere) katten voor.

Tip: stimuleer het drinken met deze drinkfonteintjes

Hoe vaak per dag een kitten eten geven?

Elke jonge kat tot de leeftijd van 6 maanden noem je een kitten. Hoe vaak per dag een kitten eten geven? In het begin heeft een kitten vier maaltijden per dag nodig. Dit kun je later afbouwen naar drie maaltijden en nog later tot twee maaltijden per dag. Dan nog is het aan te raden om een kitten maar ook een volwassen kat wat vaker te voeren.

Door werk of school lukt dit niet altijd. Ook nu weer kun je ervoor zorgen dat een kitten zelf bij zijn voer kan. Laat eens wat brokjes staan of ververs twee keer per dag het natvoer.

Schuiven naar boven