Hoe ontstaan maden en wat doe je eraan?

Jakkes, maden in huis, de container of in een wond. Hoe ontstaan maden? Deze komen er niet zomaar, er is altijd sprake van een voedingsbron. Volwassen vliegen leggen eitjes op voedselafval maar ook in dierlijke of menselijke resten. Bekijk waar maden vandaan komen en hoe je hiermee afrekent.

Maden herkennen

Voordat je het eerste het beste beestje tot een made bestempelt is het handig wanneer je maden kunt herkennen. Bij maden spreken we eigenlijk altijd over vliegenmaden oftewel de larven van vliegen.

Een made ziet er nog het meest als een dikke pootloze worm uit. De ene kant loopt (vaak) spits toe, de andere kant is stomp. Een made is wit, roomwit tot geelachtig van kleur. Maden kunnen niet springen of vliegen.

Hoe ontstaan maden in container of kliko?

De meeste mensen hebben last van maden in hun container of kliko. Vooral in de warme zomermaanden kan dit een ware plaag vormen. Het probleem is dat maden ontzettend stinken, het krioelt, ziet er vies uit en binnen no-time komen er volwassen vliegen tevoorschijn.

Hoe ontstaan maden in de container of kliko? Volwassen vliegen komen op de voedselresten in de container af. Hier leggen ze hun eitjes in en bij de volgende keer dat de kliko open gaat vertrekken de vliegen weer. In de container of kliko is het warm en broeierig, dit zorgt ervoor dat de vliegeneitjes snel uitkomen.

Maden doen zich tegoed aan al het rottend afval. Eenmaal volgroeid verpoppen de maden waarna er een volwassen vliegt tevoorschijn komt.

Vliegenlarven in container of kliko bestrijden

Er zijn verschillende manieren om van vliegenlarven in de container of kliko af te komen. Sommige mensen gebruiken natuurlijke middelen zoals lavendel afhandel of klimop. Dit helpt slechts gedeeltelijk en is niet effectief genoeg. Wat wel helpt is zout in de container te strooien, hier drogen de maden van uit waardoor ze sterven.

Een ander effectief middel is een omgevingsspray, hiermee dood je maden en eventuele andere insecten in de container. Even erin spuiten en de container minimaal 2 uur lang dichthouden.

Bekijk omgevingsspray

Hoe ontstaan maden in huis?

Je moet er niet aan denken maar soms zijn er maden in huis aanwezig. Vaak in de keuken, dit is de plek waar ook veel vliegen zich bevinden. Hoe ontstaan maden in huis? Volwassen vliegen komen waarschijnlijk op de prullenbak af, hier heb je etensresten in liggen. Fruitvliegjes komen juist op de fruitschaal af.

Maden in huis zie je voornamelijk in de prullenbak en in de fruitschaal. Misschien ligt er een dode muis achter of onder een keukenkastje, dan krijg je ook maden in huis. Als laatste kun je maden over het plafond zien kruipen. Dit zijn geen vliegenmaden maar de larven van de voedselmot.

Tip: gebruik een design vliegenlamp, deze is compact, stijlvol en doodt vliegen in huis.

Bekijk design vliegenlamp

Larven in huis bestrijden

Wanneer je vliegenmaden in huis hebt dan kun je het beste overrijp fruit en etensresten buiten in de container gooien. Hiermee verwijder je het voedsel van de maden en zullen deze vanzelf verdwijnen. Dek fruit altijd goed af en bewaar geen etensresten op de aanrecht of in open bakjes.

Larven op het plafond die afkomstig zijn van de voedselmot zijn alleen te bestrijden door al het voedsel goed af te dekken. Denk hierbij vooral aan dierenvoedsel, granen, zaden, noten, rijst en brood. Gooi besmette etenswaren direct weg, maar wel buiten.

Hoe ontstaan maden in een wond?

Soms ontstaan er maden in een open wond. Vaak gaat het om vliegenlarven die alleen in levend weefsel kunnen groeien. Er zijn ook larven die van dood weefsel leven. Maden in een wond wordt myiasis genoemd. Bij infectie ontstaat er binnen 24 uur een huidafwijking. Soms zijn er op en neer bewegende luchtbelletjes te zien. De wond kan gaan bloeden of afscheiding vertonen.

Hoe ontstaan maden in een wond? Doordat volwassen vliegen hier hun eitjes in leggen. Dit wordt vooral in tropische landen gezien, maar de ziekte kan mee naar Europa worden genomen. Onder onhygiënische toestanden kan ook de gewone (Nederlandse) vleesvlieg eitjes in wonden leggen.

Madentherapie bij wonden

Er bestaat ook nog zoiets als madetherapie bij wonden. Hierbij worden maden opzettelijk in een wond aangebracht. De maden zitten verpakt in een soort gaasje, ze kunnen zich dus niet zomaar verplaatsen maar via de mazen wel van de wond eten.

Madetherapie bij wonden is bedoeld voor het verwijderen van afgestorven weefsel. Hierbij worden de maden van de goudvlieg gebruikt, deze eten alleen afgestorven weefsel en geen gezonde huid. Door het verwijderen van afgestorven weefsel wordt de wondgenezing bevorderd.

Hoe ontstaan maden in een lijk?

Het wordt er alleen maar onsmakelijker op dus als ik jou was zou ik niet meer verder lezen. Maar vooruit je bent koppig en gaat het toch doen. Hoe ontstaan maden in een lijk? Volwassen vliegen leggen in de opening van een lijk hun eitjes. Al snel komen er maden uit deze eitjes en doen zich tegoed aan het dode lichaam.

Bekijk urn & gedenk ornament

Afhankelijk van de omgevingstemperatuur is het lichaam in 2-8 weken volledig tot skelet gereduceerd. Hoe warmer de omgeving hoe sneller het gaat. Overigens komen er niet alleen vliegen op lijken af maar ook kevers, mieren, wespen en andere vleesetende insecten.

Wanneer een lijk direct bij het uitvaartbedrijf of in het ziekenhuis terecht komt dan komen hier geen insecten op af. Het zijn dan bacteriën die het ontbindingsproces in werking zetten. Eenmaal begraven duurt dit hele proces tot wel 10 jaar.

Schuiven naar boven