Hoe lang mag een hond ziek zijn?

Elk dier kan ziek worden, ook een hond. Veel voorkomende verschijnselen zijn braken, diarree en lusteloosheid. Daarnaast zijn er nog veel meer symptomen. Hoe lang mag een hond ziek zijn? Dat hangt een beetje van de aandoening of ziekte af, maar ook hoe ernstig de symptomen zijn. Hieronder vind je meer uitleg over de maximale duur van een ziekte.

Zo kun je zien of je hond ziek is

Niet altijd heb je in de gaten dat de hond ziek is. Uiteindelijk merk je het wel, bijvoorbeeld door verandering in gedrag. Maar ook door meer of minder eten of drinken, braken of diarree. Onderstaande symptomen wijzen erop dat je dier (mogelijk) ziek is:

  • (Waterige) diarree
  • Bloed bij de ontlasting of urine
  • Veel of heel weinig plassen
  • Lusteloosheid
  • Weinig spierkracht
  • Braken
  • Een warme en droge neus
  • Janken

[do_widget id=custom_html-4]

Bedenk dat een zieke hond dit zo lang mogelijk wil verbergen. Van nature kan een hond zijn zwakte niet tonen, het zou zijn dood betekenen. Wanneer je eenmaal merkt dat de hond ziek is dan is dit waarschijnlijk al langer gaande.

Zo lang mag een hond ziek zijn

Sommige ziekten of aandoeningen zijn minder ernstig. Het dier heeft er dan veel of in mindere mate last van. Een chronische ziekte betekent niet dat dit ook dodelijk is. In sommige gevallen kan de hond hier redelijk goed mee leven. Er zijn echter ook ziekten die zo snel mogelijk behandeld moeten worden.

Hoe lang mag een hond ziek zijn? Hieronder een aantal ziekten of symptomen en hoe lang dit maximaal mag duren.

Braken (overgeven)

Een hond braakt wanneer er iets mis is met het maagdarmkanaal. De oorzaak of de ziekte kan in de slokdarm, maag of darmen zitten. Een bekende veroorzaker van braken is het rotravirus, een coronavirus of de ziekte Parvo. Ook kan voedsel besmet zijn met een virus of bacterie. Soms ontstaat braken door een infectie met wormen.

Braken kan ook het gevolg zijn van een tumor die tegen de maag aandrukt. Hierdoor ontstaat er misselijkheid met overgeven. Honden willen wel eens overgeven wanneer ze last hebben van wagenziekte. Het kan zelfs een gevolg van stress zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken, alleen een dierenarts kan dit achterhalen.

Braken oftewel overgeven geeft een vergroot risico op uitdroging. Wanneer de hond eenmaal per week braakt dan is dit niet verontrustend. Is het dier ziek en moet hij twee keer per dag overgeven, dan is er ook niet veel aan de hand. Wel is het belangrijk dat het dier voldoende water blijft drinken. Wanneer hij meerdere keren per dag braakt en niet drinkt dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Diarree (waterige ontlasting)

In veel gevallen is diarree het gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie. Ook kan er sprake zijn van een besmetting met wormen. Ook ontstaat er diarree als gevolg van verkeerde voeding, stress of het eten van vreemde voorwerpen.

Bij diarree ben je al snel geneigd om de hond geen eten meer te geven. Toch is het beter om het dier gewoon dagelijks zijn voedsel te geven. Dit geldt al helemaal voor pups, die moeten echt dagelijks eten. Oudere honden kunnen makkelijk enkele dagen zonder voedsel, als het moet zelfs enkele weken. Omdat bij diarree voedingsstoffen snel verloren gaan is het natuurlijk belangrijk om wel dat voedsel aan te blijven bieden.

Op zich mag en kan diarree gedurende een week voorkomen. Hierna moet het echt wel minder zijn of helemaal stoppen. Blijf diarree langer dan 10 dagen aanhouden, ga dan even langs de dierenarts. Soms is er sprake van chronische diarree. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking van de dunne of de dikke darm, leverproblemen, allergie, alvleesklierproblemen of een maag-darmtumor.

Veel plassen

Wanneer je hond veel plast zal hij ook veel drinken. Bekende oorzaken zijn diabetes, de ziekte van Cushing, leverproblemen of nierfalen. In dit geval moet je zeker geen afwachtende houding aannemen, ga naar de dierenarts. Laat je hond testen of controleren op de aanwezigheid van een van deze ziekten.

Weinig plassen of moeite met urineren

Wanneer de hond weinig plast dan kan de plasbuis verstopt zijn. Onderliggende oorzaak is een blaassteen of een tumor. Ook kan er sprake zijn van een blaasverlamming waardoor de hond niet tijdig doorkrijgt dat de blaas vol is. Wanneer het dier moeite heeft met urineren gaat het vaak om een urineweginfectie of de aanwezigheid van blaasgruis/nierstenen.

Zelf blaasgruis en nierstenen behandelen

Plast je hond weinig, kijk dan eerst of hij wel voldoende drinkt. Is dit het geval dan kun je het even 2 tot 3 dagen aankijken. Wanneer het dier dan nog steeds weinig plast of er moeite mee heeft dan maak je een afspraak bij de dierenarts.

Bloed bij ontlasting, urine of braaksel

Hoe lang mag een hond ziek zijn wanneer er bloed zit bij de ontlasting, urine of braaksel? Zit er bloed bij de urine dan kun je 2-3 dagen afwachten. Het kan om een blaasontsteking gaan, soms lost zich dit vanzelf op. Bij bloed bij de ontlasting kun je 3-5 dagen afwachten. De endeldarm of de huid rondom de anus kan namelijk beschadigd zijn. Merk je na vijf dagen nog steeds bloed bij de ontlasting dan laat je dit even nakijken.

Bloed bij het braaksel is altijd een reden om direct naar de dierenarts te gaan. Het kan om iets onschuldigs gaan maar het kan net zo goed ernstig zijn. Wacht hier dus zeker niet te lang mee.

Niet eten of drinken

In extreme gevallen kan een hond tot 6 weken zonder voedsel. Niet eten heeft te maken met de afwezigheid van voedsel, ziekte, stress, pijn of ouderdom. Wanneer je hond na een week nog steeds niks wil eten dan moet je hem bij de dierenarts laten behandelen. De kans is namelijk groot dat het dier (ernstig) ziek is.

Een hond kan maximaal 24 uur zonder water. Wanneer het dier niks drinkt maar wel natvoer eet dan krijgt het toch vocht binnen. In dit geval kun je twee dagen wachten, hierna moet de hond echt weer gaan drinken. Wanneer de hond geen water drinkt maar ook geen voedsel binnenkrijgt dan moet je binnen 24 uur naar de dierenarts. Een dier dat geen water drinkt is (bijna) altijd ernstig ziek of stervende!

Lusteloosheid

Lusteloosheid is een symptoom van verschillende ziekten of aandoeningen. Ook een psychische aandoening of stress kan de oorzaak zijn. Sommige rassen zijn van zichzelf al rustig, maar lusteloosheid is toch weer iets anders. Het dier heeft geen aandacht voor zijn omgeving, wil niet spelen en slaapt mogelijk veel meer dan normaal. Lusteloosheid mag maximaal twee weken duren, zolang het dier maar voldoende eet en drinkt.

Janken

Wanneer een hond jankt wil het iets aangeven. Het janken heeft verschillende oorzaken waaronder verveling, eenzaamheid, nervositeit of een andere psychische oorzaak. Bij veel pijn zal de hond ook janken. Bedenk echter dat het dier dit alleen doet wanneer het echt veel pijn heeft, in andere gevallen zal het dier zich liever terugtrekken.

Sommige honden janken dagelijks, omdat ze zich vervelen, nerveus zijn of uit gewoonte. Wanneer je hond normaal gesproken niet jankt en dit plots heftig doet, zoek dan direct naar de oorzaak.

Koorts of verhoging

De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38° en 39 °C. Met een digitale thermometer kun je de lichaamstemperatuur opnemen. Het dier heeft verhoging wanneer de temperatuur tussen de 39° en 39,5 °C ligt. Boven de 39,5 °C spreek je van koorts.

Bekijk honden thermometer

Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.

Oorzaken van koorts zijn een virale of bacteriële infectie, een parasitaire infectie, autoimmuun ontsteking of kanker. Let op want na inspanning kan de temperatuur van de hond ook tijdelijk hoger liggen.

Schuiven naar boven