Hoe lang leeft een vlieg?

Een hond wordt gemiddeld 12 jaar oud en een olifant 60 jaar. Hoe lang leeft een vlieg? Een hele goede vraag want er zijn honderden verschillende vliegensoorten. Sommigen leven een dag, anderen weten het enkele weken vol te houden. Laten we er een aantal soorten bijnemen en bekijken hoe lang ze (in de gloria) leven.

Van eitje tot volwassen vlieg

Volwassen vliegen planten zich snel voort. Van eitje tot volwassen vlieg duurt bij de meeste vliegensoorten tussen de 7 en 21 dagen. Een en ander is echt afhankelijk van de soort maar ook van de omgevingstemperatuur. Veel volwassen vliegen leven korter dan de periode van eitje tot volwassenheid. Tijdens die volwassenheid moeten vliegen er dus alles aan doen om zich ook weer voort te planten.

Over het algemeen is het zo dat vrouwtjes vliegen net iets langer leven dan de mannetjes, al scheelt dit niet veel. Je hebt het dan over enkele uren tot dagen. Hoe lang leeft een vlieg? Hieronder de gemiddelde leeftijd van verschillende vliegensoorten.

Leeftijd van de huisvlieg

De huisvlieg is de meest voorkomende vliegensoort die je in woningen aantreft. Je herkent hem aan zijn grote rode ogen en de drie gekleurde lengtestrepen op het borststuk. Verder heeft hij een lengte van 6-8 mm. De huisvlieg is in sommige gevallen afhankelijk van de mens en is daarom een cultuurvolger.

De vrouwtjes leggen hun eitjes in afval, op dode dieren of compost/mest. De eitjes komen na 12-36 uur uit. De maden oftewel larven zijn echte veelvraten. Eenmaal verpopt duurt het 3-30 dagen voordat er een volwassen vlieg wordt geboren. De leeftijd van een volwassen huisvlieg bedraagt 16 tot 30 dagen.

Naar vliegenspray (bestrijding)

De bromvlieg

Tot de bromvlieg behoren verschillende soorten waaronder ook de groene vleesvlieg en de blauwe vleesvlieg. Hoe lang leeft een bromvlieg? Eerst iets over deze vliegensoort. De meeste bromvliegen zijn 1 tot 1,5 cm groot. Ze zijn dus beduidend groter dan de huisvlieg. Zowel volwassen bromvliegen als de larven leven van rottend organisch materiaal. Sommige larven jagen op andere insectenlarven of leven als parasieten in mensen en dieren.

Als larve brengt hij 2 tot 3 weken door, maar dit kan tijdens de winterslaap oplopen tot enkele maanden. Een volwassen bromvlieg leeft tussen de 20 en 30 dagen, maar dit kan onder de juiste omstandigheden ook wel 40 tot 60 dagen zijn.

Hoe lang leeft een eendagsvlieg?

Een eendagsvlieg leeft niet langer dan één dag, dat is het beeld dat we erbij hebben. Toch zijn er soorten die het als volwassen exemplaar tot wel twee weken vol weten te houden. Een en ander hangt dus van de soort af.

Eendagsvliegen noem je ook wel haften. Kenmerkend is dat ze geen larve- en popstadium hebben. Als jonge nimf leven de meeste soorten in het water. Tijdens de gedaanteverwisseling komt hij naar het wateroppervlak. Eenmaal volwassen heeft de eendagsvlieg vleugels en kan dus vliegen.

Hoe lang leeft een eendagsvlieg? De slijkhaft, een soort die in Nederland voorkomt, leeft als volwassen eendagsvlieg tussen de 20 en 24 uur. Andere soorten leven enkele uren tot enkele dagen. Volwassen eendagsvliegen kunnen niet eten en doen niks anders dan zich voortplanten.

Leeftijd van het fruitvliegje

Het fruitvliegje is een veel geziene gast rondom de fruitschaal. Ook bij fruitteeltbedrijven komt hij massaal voor en richt hier schade aan. Fruitvliegjes zijn zeer klein en kunnen door de kleinste gaatjes, naden en kieren. Dankzij een sterk reukvermogen weten ze gistend fruit op kilometers afstand op te sporen. Dit verklaart waarom je zo snel fruitvliegjes in huis hebt.

Er zijn verschillende soorten fruitvliegen, ze worden 1-6 mm groot. De rode ogen zijn altijd aanwezig, het lichaam kan verschillende kleuren hebben. In een natuurlijke omgeving worden volwassen fruitvliegjes tussen de 2 en 8 weken oud. In gevangenschap kunnen ze langer leven, ongeveer 3 tot 4 maanden.

Klustervliegen

Hele zolders kunnen in het najaar vol zitten met klustervliegen. Hier overwinteren ze om in het voorjaar weer uit te vliegen. Klustervliegen weten goed te overwinteren door dicht op elkaar te gaan zitten. Normaal gesproken wordt deze vliegensoort tussen de drie en vijf weken oud, maar tijdens het overwinteren worden ze enkele maanden oud.

Klustervliegen herken je aan hun bruingrijze uiterlijk. Op het achterlijf kom je zilvergrijze vlekken tegen. Hij wordt tussen de 5 en 12 mm lang. Wanneer je klustervliegen op zolder hebt dan lijkt het alsof ze dood zijn, ze liggen namelijk verspreid over de grond. Ze zijn helemaal niet dood maar in een rusttoestand.

Levensduur van een insect

Je ziet dat de verschillende vliegensoorten allemaal een andere levensduur hebben. Hoe kan het dat insecten niet zo lang leven? Dit heeft allemaal met DNA te maken. De meeste insecten leven net lang genoeg om zich voort te planten. Uit onderzoek is gebleken dat fruitvliegjes die zich niet voortplanten langer leven. Ook wat minder activiteit verlengt de levensduur van een insect.

Wanneer is dat de meeste insectensoorten als larve of neemt veel langer leven dan als volwassen exemplaar. Ze hebben dus een lange en onbezorgde jeugd, maar als volwassene moeten ze snel hun taken voltooien.

Hoe lang kan een vlieg zonder eten?

De eendagsvlieg heeft geen werkende monddelen en kan dus niet eten. Dat is ook de reden waarom hij niet lang leeft. Hoe lang kan een vlieg zonder eten? De meeste vliegen kunnen gedurende 2 tot 5 dagen zonder voedsel overleven. Dit is uiteraard afhankelijk van de soort. Wil je een vlieg als huisdier? Dit is bijna niet te doen, je kunt maar heel kort van je huisdier genieten. Wel zijn er voldoende mensen die vliegen kweken, vaak bedoeld als voedsel voor amfibieën of reptielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven