Hoe lang mag een hamster in een hamsterbal?

De Hamsterbal. Misschien heb je hem al en zet je je hamster erin als je het hok aan het verschonen bent. Je huisdier kan op deze manier de ruimte verkennen zonder dat je hem kwijt raakt of de kabels van tv of andere elektrische apparaten sneuvelen. Na zijn avontuur kan je hamster een warm nestje bouwen in een blinkend schoon verblijf.

Het idee achter de hamsterbal is zo slecht nog niet. Hamsters zijn nieuwsgierig en het kan een verrijking zijn als hij een ruimte kan verkennen. Er zitten luchtgaatjes in de bal, waar zuurstof door circuleert en je hamster krijgt zo wat extra beweging. Zo is de gedachte…

Hamsteren en ander natuurlijk gedrag

Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze slapen overdag. Het zijn daarom vaak geen geschikte huisdieren voor kleine kinderen. Een hamster uit zijn slaap halen heeft nadelige gevolgen voor zijn gezondheid.

De hamster gaat graag op ontdekkingstocht, op zoek naar voedsel. Zorg dat het verblijf groot genoeg is, minimaal 70 x 50 centimeter. De grotere soorten, zoals de goudhamster, hebben liever een hok van minimaal 100 x 50 centimeter. Door een plateau te plaatsen vergroot je de oppervlakte van het verblijf. Hamsters zien nauwelijks diepte dus maak het plateau niet te hoog, zodat je huisdiertje zich niet verwondt als hij er per ongeluk af valt.

Zorg voor een lekker dikke laag bodembedekking. In de natuur graven hamsters soms wel tot 50 centimeter diepte naar een slaapplaats, maar als dit niet lukt houd dan een minimale diepte van 15 á 20 centimeter strooisel aan.

Om je hamster bezig te houden kun je voer los in de hok strooien, zodat hij echt op zoek moet naar zijn voedsel. Je hamster zal vrolijk zijn wangzakken volstoppen met voer en dat naar zijn verzamelplaats brengen.

Een hamster in het wild zoekt ’s nachts naar voedsel. Hierbij kan hij wel 10 kilometer afleggen! Vandaar dat een loopwiel een absolute must is in een hamsterverblijf. Je hebt ze in vele soorten en maten, maar het is met name belangrijk dat het loopwiel veilig is. Kies het liefst voor een rad zonder spijlen en standaard waar je hamster in verstrikt kan raken. Een rad zonder standaard kun je bevestigen aan de tralies van het verblijf.

De bewegingsdrift van een hamster

Met het afleggen van al die kilometers lijkt zo’n hamsterbal nog aantrekkelijker. Vooral voor de nieuwsgierige hamster. Toch wordt een hamsterbal vaak afgeraden.

Hoe de hamster een hamsterbal ervaart is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar we kunnen wel kijken naar het natuurlijke gedrag van de hamster en of een hamsterbal hieraan tegemoet komt.

Belangrijke redenen om voor een hamsterbal te kiezen zijn beweging en vindbaarheid. Een hamster heeft meer activiteit nodig dan geboden wordt in een hok. Het doet je hamster goed als hij zijn pootjes regelmatig kan strekken buiten zijn verblijf. Hij zal zijn omgeving nieuwsgierig onderzoeken en kan in de kleinste hoekjes en kieren klimmen. En daar ligt het gevaar. Zie je geliefde vriendje maar te vinden als hij achter het keukenblok is geklommen. Met een hamsterbal kan je huisdier op pad, maar nergens in klimmen. Zo raak je hem niet zo snel kwijt.

De juiste afweging maken

In de natuur levende hamsters gaan op pad om voedsel te zoeken. ‘Bezig zijn’ verrijkt het leven van je hamster. Nog een goede reden om je hamster een uitstapje buiten zijn verblijf te gunnen. Hamsters zien niet zo goed en gebruiken geur en geluid om zich te oriënteren in hun nieuwe omgeving.

Het geluid dat in de bal komt via de luchtgaatjes, weerkaatst tegen de binnenwanden en vervormt. De hamster kan deze geluiden niet gebruiken om zich te oriënteren en kan ze zelfs eng vinden.

Bekijk hamsterballen

Een ander aandachtspunt is het formaat van de ventilatiegaatjes. Als de gaatjes te klein zijn komt er niet genoeg lucht in de bal, maar als de gaatjes te groot zijn kan je hamster er met zijn teentjes in klem komen te zitten.

De ronde vorm van de bal beperkt het zicht van de hamster, die sowieso al moeite heeft met het zien van kleuren en het inschatten van afstanden. Net als bij een ronde vissenkom, ziet de wereld er vreemd uit. Hierdoor kan je hamster niet goed zien waar hij heen gaat en tegen dingen aan botsen.

Als de bal snelheid krijgt kan je hamster hem nog maar moeilijk stoppen. Er zit geen rem op de bal en dus rolt hij maar door. Je hamster kan over de kop vliegen. Dit kan in een loopwiel ook gebeuren. Echter zit een loopwiel vast, als de hamster over de kop gaat stopt het aandrijven. Als de hamsterbal genoeg vaart heeft kan hij langer blijven doorrollen.

Net als bij een loopwiel moet je bij een hamsterbal letten op het formaat. Als een wiel of bal te klein is loopt je hamster krom. Om rugproblemen te voorkomen moet de doorsnede van een wiel voor de goudhamster 27 á 30 centimeter zijn. Voor dwerghamsters volstaat een kleiner wiel. Dezelfde afmetingen gelden voor de binnenkant, de ruimte waar de hamster in loopt, van de hamsterbal.

Keuzevrijheid

De grootste voordelen van de hamsterbal is dat je hamster meer beweging krijgt en even uit zijn hok is. Er kleven ook een aantal nadelen aan, waardoor het verstandig is om na te denken over alternatieven. Er zijn speciale rennen waar je hamster veilig in kan verblijven als hij uit zijn hok wil of moet. Je kan het leven van je hamster verrijken met ander speelgoed en spelletjes. Die kun je kopen bij de dierenwinkel of zelf maken van een lege wc-rol of eierdoos. Je kan kleine klimrekjes maken van onbewerkt hout of wilgentakjes. Er valt zoveel te kiezen!

Zijn de alternatieven niet mogelijk en kies je toch voor een hamsterbal. Hoe lang mag je hamster daar dan in? De meeste dierenwinkels adviseren om je hamster niet langer dan 15 minuten aaneengesloten in de hamsterbal te laten. Kies het juiste formaat en hou je hamster in de gaten zodat je meteen kan ingrijpen als er een teentje vastzit of de bal te snel gaat. Je hamster kan er namelijk niet voor kiezen om uit de bal te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven