Heilige Birmaan – karakter, kleuren en een kitten aanschaffen

De heilige Birmaan behoort tot een van de populaire kattenrassen. Het is een opvallende verschijning die nogal eens met de Ragdoll verward wordt. Toch heeft de heilige Birmaan een ander uiterlijk en karakter. Voor een heilige Birmaan kitten betaal je soms wel € 1000 of meer. Daarom is het goed om je vooraf in te lezen zodat je weet wat je in huis haalt.

Geschiedenis van dit kattenras

Op het Tibetaanse Hoogland hadden witte katten iets te maken met de godsdienst van de Kittahs. De met goud bedekte tempels werden bewoond door soms wel honderden witte katten. Het volk was van mening dat deze katten de ziel van pure priesters droegen. Er is een heel verhaal ontstaan rondom de blauwe ogen en de witte vacht van de kater Sinh, huisdier van een heilige priester.

[do_widget id=custom_html-65]

Volgens die legende ontstond het kattenras de heilige Birmaan. De blauwe ogen weerspiegelen de ogen van de godin. Wie bovenstaand verhaal in twijfel trekt kan ook gewoon naar de geschiedenis van het kattenras kijken. Waarschijnlijk is dit dier afkomstig vanuit Birma, een land in Zuidoost-Azië. Via verscheping is het ras in Frankrijk terechtgekomen.

In 1926 werd dit kattenras voor het eerst in Parijs geëxposeerd. Na de tweede wereld oorlog waren er niet veel heilige Birmanen over en werd het ras gekruist met de Siamees en de Perzische langhaar.

Uiterlijke kenmerken heilige Birmaan

De heilige Birmaan weegt tussen de 3 en 6 kg. Katers zijn groter, zwaarder en hebben ook een stevigere bouw dan poezen. De poten zijn kort en stevig waarbij het lichaam wel wat lang mag zijn. De oortjes zijn klein en rond. Verder heeft de kop volle wangen en heeft dit ras diepblauwe en ovaalvormige ogen.

De kleur van de Birmaan is licht, variërend van wit tot goudbeige. De voeten zijn altijd wit gekleurd en de buik is licht. Er is een aftekening zichtbaar op het gezicht, de oren, poten en staart. Deze aftekening komt overeen met de Siamees.

De vacht is dik, vol en halflang. Ook de staart is dicht behaart. Het verschil tussen een heilige Birmaan en een Ragdoll zit hem in de vacht en ogen. De vacht van de Birmaan is altijd zijdezacht en die van de Ragdoll meer pluizig. Bovendien hebben heilige Birmanen altijd blauwe ogen maar kan de oogkleur van de Ragoll variëren.

Tip: bekijk gadgets heilige birmaan

Karakter van dit dier

Het karakter van de heilige Birmaan is goed te noemen, het gaat hier om een rustig dier. Hij is ook nog eens hartstikke intelligent en hierdoor in staat om dingen te leren. Let wel op want zijn intelligentie geeft hem ook de mogelijkheid om uit de woning of de tuin te ontsnappen.

Je kunt de heilige Birmaan niet de hele dag alleen thuis laten. Dit ras houdt namelijk van gezelschap en is niet graag alleen. Ben je veel van huis dan zul je voor gezelschap moeten zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede kat. Dit dier houdt van aandacht, is charmant en heeft vooral een zachtaardig karakter. Dit maakt hem geschikt om samen te houden met andere dieren. Ook kan hij prima overweg met (kleine) kinderen.

Opvoeding heilige Birmaan

Een heilige Birmaan kitten krijgt opvoeding van zijn moeder, broers en zussen. Hierna is het aan de mens om deze opvoeding door te zetten. Zo moet de kat leren wat wel en niet mag. Zorg direct voor een ruime kattenbak, dit heeft dit ras echt wel nodig. Verder moet je hem duidelijk maken dat hij niet aan meubels mag krabben of op de vloer mag plassen.

Dat aanleren of afleren doe je door de kat op te tillen en op een plek neer te zetten waar hij wel mag plassen of krabben. Verder kun je een plantenspuit gebruiken om de kat op ongewenst gedrag te wijzen. Vanwege het intelligente en rustige karakter is de opvoeding van de heilige Birmaan helemaal niet zo moeilijk.

Vachtverzorging

De zijdeachtige en halflange vacht kan gaan klitten, vooral bij de staart. Door dit dier 1-2 keer per week te kammen of te borstelen voorkom je klitten. Wanneer je dit van jongs af aan doet dan went de heilige Birmaan hier snel aan. Je hoeft het dier alleen in bad te doen wanneer de vacht erg vies is. Gebruik altijd kattenshampoo, eventueel in combinatie met katten conditioner. Hier wordt de vacht weer glanzend en zacht van.

Bekijk kattenshampoo

Het juiste voer voor deze raskat

Welk voer voor de heilige Birmaan? Je kunt kattenbrokjes geven maar het is aan te raden om dit te combineren met natvoer. Dit omdat katten over het algemeen weinig drinken. Middels natvoer krijgen ze toch voldoende vocht binnen.

De Birmaan is intelligent en zal proberen om lekkerder voer te krijgen. Wanneer je hierin trapt dan zal de kat zijn oude voer weigeren. Net zolang totdat je andere voer geeft. Laat je niet misleiden door de intelligentie van deze raskat.

Erfelijke aandoeningen heilige Birmaan

Erfelijke afwijkingen oftewel erfelijke aandoeningen komen bij de heilige Birmaan redelijk veel voor. Het dier is belast met ruim 9 erfelijke aandoeningen. Wat bekende aandoeningen zijn een besmettelijke buikvliesontsteking, cystenieren en staar (oogziekte).

Erfelijke afwijkingen zijn een geringe of afwezige haargroei en scheel kijken. Dit ras is gevoeliger voor het ontwikkelen van blaasgruis of urine stenen, een verdikte hartspier of een moeilijke geboorte.

Fokkers doen er goed aan om ouderdieren op deze erfelijke aandoeningen te testen. Hiervoor zijn verschillende DNA testen beschikbaar.

Heilige Birmaan kitten

Op zoek naar een heilige Birmaan kitten? Het is aan te raden om deze bij een fokker te halen. In Nederland en België zijn er voldoende fokkers actief. Houd dan wel rekening met een wachttijd die varieert van enkele weken tot een jaar.

Soms zie je heilige Birmaan kittens op marktplaats of andere websites. Ze worden aangeboden voor bedragen variërend van € 500 tot € 1000. Wees er zeker van dat het hier om een echte raskat gaat. De aanwezigheid van een stamboom zegt niet alles want soms wordt deze vervalst. Kijk ook naar de aanwezigheid van een Europees dierenpaspoort, de kitten moet op de juiste wijze zijn inentingen hebben gehad. Ook moet het dier behandeld zijn tegen vlooien en wormen.

Ga altijd zelf naar een heilige Birmaan kitten kijken. Let hierbij goed op de leefomstandigheden en de gezondheid van de kittens. Het is niet verstandig om een kitten thuis te laten bezorgen, je weet dan niet hoe het jonge diertje eraan toe is.

Schuiven naar boven