Hardlopen met Labrador of golden retriever

Zowel de Labrador retriever als Golden retriever zijn apporterende honden. Dit betekent dat hij aangeschoten wild opspeurt en naar de baas brengt. Het voordeel van deze twee hondenrassen is dat ze een goed uithoudingsvermogen hebben. Wil je hardlopen met een Labrador of toch hardlopen met de Golden retriever? Dat kan, maar het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Quzi – Canicross Looplijn
Meer controle: beide handen vrij
▶ Elastische lijn: absorbeert trekken van je hond

Geharde hondenrassen

Bij hardlopen met Labrador of Golden retriever is het belangrijk om te weten dat het hier om geharde rassen gaat. Dit betekent dat ze alles doen om hun baas te plezieren. Ze laten niet snel merken dat ze pijn hebben of uitgeput zijn.

Houd hier rekening mee, want deze twee rassen gaan net zolang door totdat ze er dood bij neervallen. Hierdoor moet je het hardlopen langzaam opbouwen. Maar ook rekening houden met conditie, leeftijd en lichaamsgewicht van de hond.

Hoe ver kan een Labrador rennen?

Labradors hebben een goed uithoudingsvermogen. Dat moet ook wel want ze zijn gefokt voor de jacht. Helaas zijn het geen snelle sprinters, hiervoor zul je een windhond aan moeten schaffen. Labradors kunnen wel over lange afstanden rennen. Hoe lang of hoe ver dat is, dat hangt van de conditie en de gezondheid van het dier af.

Zonder opbouw zul je merken dat de Labrador na 10 minuten rennen al aardig moe is. Met een goed trainingsschema is het mogelijk om de Labrador gedurende een uur achter elkaar te laten rennen. Laat de Labrador 5-10 km met je mee rennen, langere afstanden worden teveel.

Hoe ver kan een Golden retriever rennen?

De Golden retriever lijkt qua uiterlijk wat op de Labrador, alleen is hij slanker. Beide honden hebben een waterafstotende ondervacht. De Golden retriever heeft dezelfde taken als de Labrador. Hij is dus ook voor de jacht gefokt en heeft hiermee een uitstekend uithoudingsvermogen.

Ook nu weer kun je de Golden retriever makkelijk een uur laten rennen oftewel 5-10 km. Hierna heeft de hond echt rust nodig. Bedenk dat het ras graag voor zijn baas werkt. Dit betekent dat hij makkelijk over zijn grenzen gaat, zonder aan te geven dat hij uitgeput is. Het is aan jou als eigenaar om dit goed in de gaten te houden.

Hardlopen met Labrador: plan van aanpak

Goed, je wil gaan hardlopen met de Labrador. Dan heb je een goed plan van aanpak nodig. In principe begint de training al wanneer het dier nog een puppy is. Neem hem mee op wandelingen en leer hem te luisteren. Volg, zit, blijf en hier, dit zijn belangrijke commando’s. Maar ook links of rechts, dit gaat vroeg of laat van pas komen.

Een pup is nog niet volgroeid en mag niet aan hardlopen doen. Hierdoor worden de gewrichten overbelast, iets dat op latere leeftijd voor problemen kan zorgen. Een jonge hond mag wel dagelijks een kwartier tot drie kwartier wandelen. Naarmate de hond ouder wordt breid je dit uit naar een uur tot wel anderhalf uur.

Net als dat je als mens zijnde het hardlopen moet opbouwen, doe je dit ook met de hond. Hardlopen met de Labrador betekent dus dat je met kleine stukjes begint.

Bekijk GPS-trackers voor honden

Hardlopen met Golden retriever

Een Golden retriever is makkelijker te trainen. Dit komt omdat hij is socialer en aanhankelijker is dan de Labrador. Bovendien is de Golden retriever rustiger en minder snel afgeleid. Hardlopen met de Golden Retriever is onder het algemeen wat prettiger dan hardlopen met de Labrador. Toch kan het in beide gevallen, want het hangt ook helemaal van de opvoeding af.

Net als alle pups mag ook die van de Golden retriever geen hele stukken rennen. Korte wandelingen die je langzaam opbouwt zijn meer dan voldoende. Op de leeftijd van 1 jaar is de hond volgroeid en kun je starten met hardlopen met de Golden Retriever. Dit doe je ook weer door het langzaam op te bouwen. Dus eerst korte stukjes van een halve minuut, opbouwend naar 10 minuten per keer.

Dit opbouwen neemt enkele weken in beslag. Uiteindelijk kun je over een langer stuk hardlopen met de Golden retriever.

Situaties waarbij je niet gaat hardlopen met de hond

Of je nu gaat hardlopen met een Labrador, Golden Retriever of een ander ras, er zijn van die situaties waarbij je dit liever niet doet. Bijvoorbeeld met honden jonger dan één jaar oud. Maar ook senior honden laat je niet hardlopen. Een hond is senior wanneer hij ouder is dan zeven of acht jaar. Ze kunnen dat nog wel kleine stukjes rennen maar niet meer zo intensief.

Is het erg warm, dan ga je ook niet hardlopen met de hond. In de zomermaanden doe je dit liever heel vroeg in de ochtend of laat op de avond. Buiten is het dan een stuk koeler. Twijfel je of het te warm is? Loop met blote voeten over het asfalt. Voelt dit warm of heet aan, dan is dit zeker te warm voor hondenpoten. Bedenk ook dat honden niet kunnen zweten en hun vocht middels hijgen kwijt moeten raken.

In de winter controleer je het wegdek. Dit moet niet te glad en ook niet bevroren zijn. Vindt het hardlopen op een verharde ondergrond plaats, dan is het soms beter om voor speciale hondenschoentjes te kiezen. Deze beschermen de zachte kussentjes onder de poten van de hond.

Naar hondenschoenen

Een zieke hond mag niet hardlopen

Het is logisch dat je met een zieke Golden Retriever of Labrador niet gaat hardlopen. Onder ziekte kan van alles vallen, bijvoorbeeld griep of verkoudheid (dit komt ook bij honden voor), artrose of een andere vorm van reuma, heupdysplasie, kennelhoest of een aandoening of ziekte waardoor de hond niet optimaal kan presteren.

Schuiven naar boven