Hamsters en popcorn: mogen ze het eten of niet?

Wie is er ooit op het idee gekomen om maiskorrels dusdanig te verhitten dat het in popcorn verandert? Tegenwoordig is deze lekkernij in verschillende smaken verkrijgbaar. Omdat het hier om mais gaat, zou je denken dat hamsters popcorn mogen eten. Het klopt dat dit een echte traktatie is, en je kunt er het dier goed mee belonen.

Wees voorzichtig met zout en boter

Ja, hamsters kunnen popcorn eten. Dit zou in kleine hoeveelheden geen problemen moeten geven. Wel is het belangrijk dat deze lekkernij helemaal geen zout of boter bevat. Geef ook geen popcorn met een smaakje, bijvoorbeeld de karamelversie. Zorg ook dat er geen suiker is toegevoegd, dit veroorzaakt tandbederf en kan zelfs voor diabetes zorgen.

Het beste is dan ook om zelf popcorn te maken. Dit doe je met een popcorn machine, de meest eenvoudige methode. Het enige dat je nodig hebt is mais en natuurlijk de machine. Niet alleen lekker voor de hamster maar ook voor jezelf of tijdens een feestje.

Bekijk popcorn machines

Nuttige voedingsstoffen

Opvallend is dat in dit product een aantal nuttige voedingsstoffen zit. Dit zijn onder andere kalium en foliumzuur. Ook bevat het ijzer, thiamine, niacine en riboflavine. Deze laatste drie zijn vooral belangrijk bij de groei en ontwikkeling, met name wanneer het om jonge hamsters gaat.

Dit product bevat naast bovenstaande mineralen ook vitamine A. Uit onderzoek is gebleken dat juist vitamine A belangrijk is tijdens de groeiperiode. Hamsters die een tekort hebben aan deze vitamine krijgen sneller te maken met maagzweren. Door af en toe popcorn te geven voorzie je dus in de juiste behoefte aan vitamine A. Daarnaast levert het vitamine B6 en magnesium.

De voedingswaarde van dit product

Natuurlijk is het ook belangrijk om naar de voedingswaarde te kijken. Popcorn bevat per 100 gram, 3,6 g vezels. Dankzij vezels blijft de darmwerking behouden. Ook bevat het 3,1 g eiwit per 100 g product. Eiwitten onderhouden de spieren en zijn belangrijk voor celopbouw.

Het bevat ook vet, iets dat voor energie zorgt. Per 100 g popcorn levert dit 1,2 g vet. Hamsters eten in het wild niet alleen zaden en planten maar ook insecten. Dit betekent dat ze dagelijks behoefte hebben aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Je kunt dus probleemloos wat popcorn geven, maar houd de porties klein.

De juiste hoeveelheid

Hamsters eten graag popcorn, maar bedenk dat dit niet tot de standaard voeding behoort. Zie het dan ook als traktatie of een beloning. Hoeveel mag een hamster van popcorn eten? Het is aan te raden om dagelijks niet meer dan één tot maximaal twee popcornkorrels te geven. Het liefst wissel je deze traktatie met andere lekkernijen af.

Er zijn speciale hamster snoepjes verkrijgbaar. Deze snoepjes zijn gezond en bevatten ook nog eens belangrijke vitaminen en mineralen. Dit soort snoepjes kun je probleemloos dagelijks aan de hamster voeren, naast het standaardvoer. Kijk ook eens naar de crackers en knaagstaven, daar zijn deze kleine diertjes ook dol op.

Naar hamster snoepjes

Is popcorn slecht voor hamsters?

Soms wordt gedacht dat popcorn slecht is voor de hamster. Bedenk echter dat het hier om gepofte mais gaat. Van mais is bekend dat het tot het standaard voedsel hoort, een hamster in het wild eet ook mais. Wel is het zo dat teveel mais voor gewichtstoename kan zorgen. Een hamster met overgewicht krijgt sneller te maken met gezondheidsproblemen.

Conclusie: popcorn is niet slecht voor hamsters, mits je het met mate geeft. Heb je al eens gedacht aan het voeren van meelwormen? Ook hier zijn deze diertjes helemaal verzot op, en het sluit ook nog eens aan bij de natuurlijke voedingsbehoefte. Meelwormen zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm, zodat je niet met levende maden hoeft te stuntelen.

Bekijk gedroogde meelwormen

Meelwormen zijn niet alleen geschikt als voeding voor hamsters maar ook voor vogels, reptielen en amfibieën. Je kunt ze zelfs aan buitenvogels voeren, die zijn er ook erg blij mee. Je blijft dus nooit met een overschot aan meelwormen zitten.

Samenvatting: mogen hamsters popcorn eten met boter, zout of iets anders?

Boter levert vetten en is hierdoor gedeeltelijk gezond. Maar mogen hamsters popcorn eten met boter? Nee, je kunt het beter vermijden. Vetten halen ze al uit andere voeding, dus dat hoef je niet in de vorm van boter te geven. Bedenk dat teveel vet kan leiden tot een hartaandoening of een vette lever.

Gezouten popcorn is af te raden, omdat ze hierdoor teveel zout binnenkrijgen. Dit zorgt voor hartziekten, nierfalen of diabetes.

De zoete variant laat je liever ook staan omdat dit helemaal niks bijdraagt aan de gezondheid. Sterker nog: de tanden kunnen gaan rotten en het draagt bij aan diabetes. Mogelijk wordt het diertje ook te dik. Geef ook nooit de ongepofte maiskorrels, die zijn als het ware verbrand en moet je echt niet geven. Ze kunnen namelijk in de wangzak vast komen te zitten en zijn bovendien ongezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven