Haar van je hond verven: tips en waarschuwingen

Je ziet wel eens honden met een geverfde vacht voorbijkomen. Soms op straat maar vaker op een beurs of tijdens een optocht. Het lijkt leuk om de vacht van je hond te verven maar hier moet je voorzichtig mee zijn. Je kan niet zomaar elke verfsoort gebruiken.

Verf voor menselijk haar: niet doen

Wil je het haar van je hond een kleurtje geven? Soms gebeurt dit om aandacht te schenken aan een goed doel. Maar verf het haar van je hond niet omdat je het zelf leuk vindt of omdat het een trend is. Honden vragen hier niet om.

Gebruik in ieder geval nooit verf dan bedoeld is voor menselijk haar. Dus geen permanent verf maar ook geen kleurspoeling. In dit soort producten zit ammoniak of is er sprake van andere chemische stoffen. Sommige mensen zijn hier allergisch voor, maar een hond is nog eens extra gevoelig.

In het beste geval krijgt de hond er alleen een rode huid van. Het komt echter vaak voor dat de hond hier erg ziek van wordt. Er kunnen brandwonden ontstaan, ernstige ziekte of zelfs de dood. Neem deze waarschuwing serieus en gebruik geen normale haarverf om de vacht van je hond een kleurtje te geven.

Don’t: gekleurde haarspray                                                      

Ditzelfde geldt voor het gebruik van gekleurde haarspray of glitter haarlak. Dit soort producten is geschikt voor de menselijke hoofdhuid, niet voor honden, katten en andere dieren. Heb je een dergelijke spuitbus in huis, gebruik hem dan bij jezelf en niet bij je huisdier.

Let op met spuitbussen, die kunnen schadelijk zijn voor vogels. Gebruik een spuitbus of iets met parfum dan ook nooit in de buurt van vogels. Andere huisdieren zijn wat beter bestand tegen inademing, maar je moet het zeker niet richting ogen of op de vacht spuiten.

Tips om het haar van je hond te vergen

Als je geen menselijke haarverf of haarspray mag gebruiken, hoe kun je dan het haar van je hond verven? Er zijn verschillende manieren om de vacht een leuke uitstraling te geven. Bedenk dat dit altijd tijdelijk is, laat je hond hier niet te lang mee rondlopen.

Tip 1: uitwasbaar haarkrijt

Bij honden met halflang tot lang haar kun je gebruik maken van uitwasbaar haarkrijt. Dit wordt soms ook wel eens als krijtverf verkocht, maar krijtverf is toch weer wat anders. Haarkrijt bestaat uit een soort haarstift. Hiermee kun je haarlokken een leuk kleurtje geven.

Gebruik het haarkrijt op de lengte van het haar, niet op de huid zelf. Kleur alleen de uiteinden van het haar, dus zeker niet te dicht bij de huid. Zo komt de huid niet in aanraking met de kleurstoffen. Haarkrijt is in water oplosbaar en uitwasbaar. Bij een lichte vacht kan het soms nodig zijn om twee keer te wassen.

Test vooraf of de hond hier allergisch voor is. Behandel eerst een klein plukje en kijk hoe de hond hierop reageert. Wees er zeker van dat de hond niet aan zijn vacht likt. Vertrouw je het niet, gebruik dit product dan niet.

Het is ook belangrijk om haarkrijt niet in contact met de huid te laten komen. Daarom is het alleen geschikt voor honden met een halflange tot lange vacht, waarbij je alleen de haarpunten een kleur geeft. Het gebruik hiervan blijft wel je eigen verantwoording.

Bekijk haarkrijt

Tip 2: gekleurde clip-in extesions

Een stuk veiliger zijn de gekleurde clip-in extesions. Dit zijn plukjes gekleurd nephaar. Het lijkt op menselijk haar, maar bij een hond met een steile vacht past dit prima. Clip-in extesions maak je heel eenvoudig bij de basis (wortel) van het haar vast. Neem bij voorkeur de kleine plukjes, die zijn niet te zwaar.

Controleer vooraf of je hond dit wel een goed idee vindt. De een heeft er geen problemen mee, de ander probeert de clipjes direct los te krijgen. Merk je dat je hond het niet leuk vindt dan kun je beter voor een andere oplossing gaan.

Naar gekleurde clip-in extesions

Natuurlijke producten

Vooral in Amerika wordt het verven van de hond veel toegepast. In Europa komt dit minder vaak voor, mede omdat we het zielig vinden. Een hond heeft in principe ook niks aan een geverfde vacht. Honden kijken namelijk niet naar uiterlijk.

Amerikaanse trimmers maken vaak gebruik van Manicpanic. Dit is een semipermanente haarkleuring die veel bij mensen wordt toegepast, maar ook bij honden. Het is niet aan te raden om het te gebruiken, er is nog te weinig bekend over de (nadelige) bijwerkingen.

In de Verenigde Staten maken ze ook vaak gebruik van Koolaid. Dit is een limonadesiroop die je met water vermengt. Het wordt gebruikt voor het verven van wol maar dus ook voor het verven van het haar van honden. De ongezoete versie plakt niet, maar dit middel bevat wel chemicaliën. Ook over het gebruik hiervan zijn de meningen verdeeld.

Schuiven naar boven