Grootste goudvis van Nederland en ter wereld

Kijk naar de goudvissen in een dierenwinkel, die zijn tussen de 4 en 8 centimeter groot. Dat een goudvis uitgroeit tot een exemplaar van 40 cm, daar sta je nog niet bij stil. Wat is de grootste goudvis van Nederland en de grootste goudvis ter wereld? Geloof het of niet maar sommige goudvissen zijn groter dan 45 cm geworden.

Maximale lengte van een goudvis

Wat is de maximale lengte van goudvissen? In een vijver kunnen ze tot wel 40 cm groot worden. Toch gebeurt dit niet altijd, al helemaal niet wanneer het om een kleine vijver gaat. In het aquarium wordt de goudvis ongeveer 10 tot 25 cm lang.

[do_widget id=custom_html-30]

Heb je een goudvis in een vissenkom, dan zal deze niet groot worden. De meeste goudvissen die in een vissenkom worden gehouden sterven vroegtijdig. Dit komt omdat er te weinig zuurstof in het water zit.

Grootste goudvis van Nederland

Ook zo benieuwd naar de grootste goudvis van Nederland? De goudvis komt oorspronkelijk uit China. Hier zwemmen ze in de vrije natuur rond. In Nederland zwemmen geen goudvissen in de vrije natuur. Sommige mensen gooien hun afgedankte goudvissen wel in een rivier, maar hier overleven ze het niet lang.

Dit gezegd hebbende zal een goudvis in Nederland zelden de maximale lengte berekenen. Toch hebben we de grootste goudvis van Nederland, namelijk Bert. Deze heeft een lengte van 47,5 cm.

Grootste goudvis ter wereld

Kijk je naar de grootste goudvis ter wereld, dan kom je weer bij Bert uit. Deze vis is in het bezit van de Nederlander Joris Gijsbrechts. De grootste goudvis ter wereld heeft een vermelding in het Guinness Book of Records gekregen. De vis heeft een lengte van 47,5 cm en weegt in totaal 1,8 kg.

Is dit echt de grootste goudvis ter wereld? Misschien. Je weet nooit of er inmiddels grotere goudvissen zijn. Niet iedereen neemt contact op met het Guinness Book of Records. Het zou dus zomaar kunnen dat er nóg grotere goudvissen zijn.

Goudvis snel laten groeien

Wil je ook de grootste goudvis van Nederland? Veel mensen zijn op zoek naar een mogelijkheid om de goudvis snel te laten groeien. Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dat? Wil je de goudvis snel laten groeien, dan moet je goed naar de leefomgeving kijken.

Een goudvis heeft voldoende ruimte nodig. In een vijver zal de goudvis sneller groeien dan in een aquarium. Stop je hem in een vissenkom, dan gaat de groei ontzettend traag.

Bekijk geschikte aquaria

Ook de temperatuur is een bepalende factor. Zeer lage temperaturen zetten een rem op de groei. Maar let op, een goudvis hoort ook niet in een warmwater aquarium thuis. De ideale watertemperatuur ligt op 16-20 °C.

Je kunt een goudvis ook snel laten groeien door niet teveel waterplanten in het aquarium of de vijver te doen. Waterplanten nemen ‘s nachts zuurstof op. Een lager zuurstofgehalte zorgt ervoor dat de vissen minder goed groeien.

Goudvis klein houden

Er zijn ook genoeg mensen die hun goudvis klein willen houden. Hoe doe je dat? Feitelijk door voor slechte leefomstandigheden te zorgen. Dit is natuurlijk ontzettend zielig want eigenlijk zou je goudvissen het beste moeten gunnen. Een goudvis klein houden kan door hem wat kleiner te huisvesten, voor dipjes in het zuurstofgehalte te zorgen (waterplanten) en door de temperatuur tussen de 12° en 16 °C te houden.

Nogmaals: eigenlijk zou je dit niet moeten willen. Vind je het vervelend dat een goudvis groot wordt, kies dan liever voor een klein blijvende soort. Er zijn voldoende siergoudvissen die niet groter dan 20 cm worden.

Hoe snel groeit een sluierstaart?

Een sluierstaart is een siergoudvis. Door de afwijkende vorm zijn deze vissen wel gevoeliger voor ziekten. Hoe snel groeit een sluierstaart? Tussen de 0,4 en 0,8 cm per maand. Jonge vissen groeien sneller dan wat oudere exemplaren. Uiteindelijk is de sluierstaart geheel uitgegroeid.

Hoe snel groeit een goudvis?

Afhankelijk van de omstandigheden kan een vis tussen de 5 en 12 cm per jaar groeien. Zijn de omstandigheden slecht dan zal de goudvis minder snel groeien. Het hangt dus helemaal van de omgeving aan de verzorging af hoe snel een goudvis groeit.

Bekijk best verkochte aquarium benodigdheden

Wanneer de goudvis zijn maximale lengte heeft bereikt zal hij niet meer groter worden. De maximale lengte is afhankelijk van omstandigheden, voeding en verzorging maar is ook genetisch bepaald. Dit verklaart waarom je een guppy (tropische vis) nooit 40 cm lang kan laten worden. Deze sierlijke visjes worden maximaal 6 cm lang.

De grootste vis ter wereld

Je weet nu alles over de grootste goudvis van Nederland en ter wereld. Wist je dat er ook zoiets als de grootste vis ter wereld is? Dit is de walvishaai. Het gaat hier om een haai een soort die tot wel 18 meter groot kan worden. De gemiddelde walvishaai bereikt een lengte van 8 meter.

Wat weegt een walvishaai van 18 meter? Deze weegt ongeveer 15 ton oftewel 15.000 kg. Helaas is de walvishaai een bedreigde diersoort. Over heel de wereld komen er nog maar ongeveer 1000 walvishaaien voor. Ondanks dat deze haaiensoort beschermd is wordt er nog regelmatig op gevist.

Schuiven naar boven