Grasvlooien, kruidenvlooien en kattenvlooien die bijten

Grasvlooien, had je er al eens van gehoord? Vaak wordt de grasvlo ook wel kruidenvlo genoemd. In veel gevallen bedoelen mensen ‘normale‘ vlooien die van het bloed van mensen en dieren leven. Op het internet vind je veel informatie over de grasvlo of kruidenvlo. De een zegt dat deze schadelijk is voor je planten terwijl de ander zegt dat grasvlooien je bijten. Wat is nu waar en hoe zit het met de kattenvlo? In dit artikel de verschillen tussen deze vlooien en hoe je ze moet bestrijden.

De benaming grasvlooien

Eerst even iets over de benaming. Je komt namelijk vijf verschillende benamingen tegen:

  • Grasvlo
  • Kruidenvlo
  • Aardvlo
  • Kattenvlo
  • Hondenvlo

[do_widget id=custom_html-25]

De grasvlo is een insect met glazige vleugels. Zowel de larven als de volwassen grasvlooien leven bij voorkeur in hoog gras. Het zijn vooral de nimfen die veel schade aan de grassen en gewassen aanrichten.

De kruidenvlo is in veel gevallen hetzelfde als de grasvlo. Toch wordt met de kruidenvlo ook wel een parasitair insect bedoeld.

Een aardvlo is een insect dat tot de kevers behoort.

De kattenvlo is parasitair en leeft van het bloed van honden én katten.

De hondenvlo komt minder vaak voor en is vergelijkbaar met de kattenvlo.

Goed, er is dus veel verwarring over de naam grasvlo. Mocht je gebeten zijn door een grasvlo, dan gaat het in vrijwel alle gevallen om de hondenvlo of kattenvlo. Waarom veel mensen het toch grasvlo noemen? Omdat veel vlooien vanuit het gras of struikgewas hun slachtoffers aanvallen.

Deze parasieten herkennen

Volwassen vlooien zijn lichtbruin, donkerbruin of een beetje groen van kleur. Dit hangt dus helemaal van de soort af. Vlooien die van bloed leven hebben geen vleugels. Wel beschikken ze over krachtige springpoten.

Grasvlooien en kruidenvlooien die planten aantasten hebben wél vleugels. De jongen (nimfen) hebben een afgeplat lichaam en zijn vaak geel tot oranje van kleur. De jongen hebben geen vleugels.

Gebeten door vlooien in het gras

Je loopt met je blote voeten door het gras. Plots voel je een of meerdere speldenprikjes. Ai, je bent door vlooien gebeten. De kattenvlo komt het vaakst voor. Deze leeft van het bloed van katten en honden. De hondenvlo komt minder vaak voor maar leeft ook van het bloed van katten en honden. Daarnaast kunnen deze twee vlooiensoorten ook fretten of egels bijten.

De kattenvlo of hondenvlo kan ook mensen bijten. Het bloed van mensen is voor de vlo niet geschikt om op te overleven. Toch kan het gebeuren dat je gebeten wordt. Vlooien zitten vaak in het gras verschuilt. Hier komen ze via andere dieren terecht. Bijvoorbeeld egels, ratten of katten.

Zo ziet een vlooienbeet eruit

Hoe weet je of je door een vlo gebeten bent? Dit kenmerkt zich door rode plekjes of bultjes op de huid. Deze plekken jeuken en zijn soms wat verheven. Je kunt meerdere keren door vlooien gebeten worden. Het bloed hebben ze nodig voor de voortplanting.

Sommige soorten vlooien, maar die kom je in Nederland en België niet tegen, kunnen zich door de huid boren. De vrouwtjes dringen dan tot onder de huid door. Hierdoor ontstaat er een zwelling met in het midden een zwarte stip. Vaak doet deze zwelling ook pijn en begint te ontsteken.

Heb je een grasvlooien beet opgelopen? Dit is zeer onwaarschijnlijk. De kans is veel groter dat het toch om een kattenvlo of hondenvlo ging.

Vlooien in huis

Vanuit de tuin of het gras kunnen vlooien makkelijk in huis terechtkomen. Nogmaals, het gaat hier dus niet om een soort dat de wortels van planten aantast. Op veel websites worden echte grasvlooien en parasitaire vlooien met elkaar verward.

Heb je last van een insect dat in je gazon of je planten zit en hier schade aanricht? Dan kan het om echte grasvlooien, kruidenvlooien, engerlingen, kevers, de aardrups, wantsen of de buxusmot gaan. Ook luizen, mijten en de witte vlieg tast tuinplanten of kamerplanten aan.

Bekijk middel tegen bladluis, trips en witte vlieg

Vlooien in huis? Je neemt ze makkelijk mee naar binnen. Bijvoorbeeld door met je blote voeten over het gazon te lopen. Heb je een hond, kat of ander huisdier, dan kan deze via de tuin heel makkelijk vlooien mee naar binnen nemen. Vervolgens komen deze vlooien in huis terecht.

In deze seizoenen heb je het meest last van vlooien

Vlooien in huis komt het vaakst via huisdieren voor. Je huisdier loopt door het gras en struikgewas. Voordat je het weet neemt het een of meerdere vlooien mee naar binnen. Je kunt ook vlooien via je kleding mee naar binnen nemen.

Je komt deze parasieten het vaakst in de zomer tegen. Loop je met je blote voeten door het gras, dan is de kans aanwezig dat je door vlooien wordt gebeten. In de warme seizoenen planten deze parasieten zich snel voort. In het najaar stopt deze voortplanting en verdwijnen de meeste vlooien. Pas in het voorjaar komen ze weer tevoorschijn.

De levenscyclus

Meer weten over de levenscyclus van de verschillende soorten vlooien? Dit is een beetje afhankelijk van de soort.

Grasvlo of kruidenvlo

Bij de grasvlo of kruidenvlo leggen de vrouwtjes in de herfst hun eitjes op afgelegen plekken. In de lente verschijnen de eerste larven. De larven voeden zich met organisch materiaal, bij voorkeur materiaal dat rottend is. Denk hierbij aan dode bladeren, planten of afgestorven wortels. Er zijn echter ook soorten die zich juist met levend plantenmateriaal voeden.

Nadat de larven zich vol hebben gevreten zullen ze uiteindelijk verpoppen. Ook dit gebeurt in of dicht bij de grond. Uit de poppen komen volwassen grasvlooien. Deze zullen vanuit het gras of struikgewas direct op zoek gaan naar een slachtoffer.

Gedurende de zomermaanden leggen vrouwtjes opnieuw eitjes. Hierbij komen de vlooieneitjes, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, na 2-10 dagen uit.

Kattenvlo of hondenvlo

Gaat het om de kattenvlo of hondenvlo, dan vindt de voortplanting voornamelijk op de gastheer plaats. De eitjes en larven liggen verspreid door het huis of de tuin. Hier doen ze zich tegoed aan huidschilfers, ontlasting van volwassen vlooien en ander materiaal.

Grasvlooien bestrijden én normale vlooien bestrijden

Let op met welke vlooiensoort je te maken hebt. Een vlo in het gras is nog niet direct een grasvlo. Toch kun je op zoek gaan naar grasvlooien bestrijden. Je komt dan op websites uit die je middeltjes voor je tuinplanten of kamerplanten voorschrijven. Helaas werken deze middelen niet tegen vlooien die van bloed leven.

Hoe moet je bijtende vlooien bestrijden? Huisdieren behandel je met een middel tegen vlooien. Denk hierbij aan een vlooienshampoo, vlooienband of spot-on. Vooral dit laatste werkt zeer effectief.

Bekijk spot-on

Bedenk dat vlooien aanwezig blijven zolang je ook huisdieren in huis hebt. Zonder bestrijding verdwijnen ze niet zomaar.

Grasvlooien bestrijden? Zitten ze in je gazon of planten en tasten ze de stengels of bladeren aan, dan moet je zeker grasvlooien bestrijden. Dit doe je met bepaalde bestrijdingsmiddelen. Gebruik bij voorkeur aaltjes, dit werkt zeer effectief. Je bent dan snel van die vervelende grasvlooien af.

Schuiven naar boven