Grasvliegjes – grote zwermen van vliegjes

Grasvliegen, niet iedereen is hier bekend mee. Terwijl je ze juist in het najaar in grote zwermen tegenkomt. Ze zijn dan op zoek naar een beschutte plek om te overwinteren. Grasvliegjes zijn klein, een enkel exemplaar herken je niet zomaar. Bovendien zijn ze ook nog eens moeilijk te bestrijden.

Dit zijn grasvliegen

Er zijn ruim 61 soorten grasvliegen bekend, verspreid over de hele wereld. In Nederland en België kom je voornamelijk de Thaumatomyia notata tegen, een soort uit de familie van de halmvliegen. Belangrijk om te weten is dat de benaming grasvliegen en halmvliegen veel door elkaar wordt gebruikt. Op zich niet zo vreemd want ze lijken ook op elkaar.

[do_widget id=custom_html-61]

Toch is het verschil tussen grasvliegen en halmvliegen met het blote oog te zien. Grasvliegen zijn over het algemeen slanker gebouwd terwijl halmvliegen een breder (dikker) achterlijf hebben. Ook de vleugels verschillen. Grasvliegen dragen ze in rust langs het lichaam terwijl halmvliegen ze als een dakje boven hun lijf houden.

Levenswijze van grasvliegjes

Let op want onderstaande omschrijving gaat over de Thaumatomyia notata, een halmvlieg die door iedereen grasvlieg wordt genoemd. Dit insect kan aardig wat overlast veroorzaken. Deze grasvliegen zijn geel gekleurd en hebben drie zwarte strepen over het borststuk lopen. De lengte van deze vlieg bedraagt ongeveer 3 mm.

De vrouwtjes zetten eitjes af in ongemaaid gras. De larven doen zich tegoed aan luizen die in het grasland zitten. Ze tasten dus niet de plantenwortels aan. In dat opzicht zijn de larven van grasvliegjes onschadelijk. Volwassen grasvliegen leven van bloemennectar of zoete stoffen die uit planten komen.

Oorzaak grasvliegjes in huis of in de tuin

Waarom heb je last van grasvliegjes in de tuin? Wanneer je het gras in de tuin niet tijdig maait of verwaarloost, dan trekt dit grasvliegjes aan. Dit is voor hun namelijk de ideale omgeving om zich voort te planten. Wil je grasvliegen in de tuin voorkomen dan zul je het gras tijdelijk moeten maaien en verzorgen.

Grasvliegjes in huis, ook dit is iets wat regelmatig voorkomt. In de herfstmaanden verzamelen grasvliegjes zich en gaan op zoek naar een plek om te overwinteren. Vooral zolders zijn goede en rustige verstopplekken. Grasvliegjes zijn zo klein dat ze makkelijk via kieren en naden naar binnen komen, maar ook via de dakpannen.

[do_widget id=custom_html-26]

Zwerm vliegjes boven gazon

Je ziet een zwerm vliegjes in de tuin, vaak boven het gazon. Dit zouden grasvliegjes kunnen zijn, maar het kan ook om rouwvliegjes gaan. Eigenlijk zijn rouwvliegjes geen vliegen maar behoren ze tot de muggen. Let op want de larven van rouwvliegje zijn schadelijk voor de plantenwortels. Het verschil tussen grasvliegen en rouwvliegen is vrij duidelijk. Grasvliegen (de halmvlieg) zijn geel gekleurd terwijl rouwvliegen altijd zwart zijn.

Zie je een zwerm vliegjes boven het gazon, kijk dan goed naar de kleur van deze insecten. Dan weet je ook waar je mee te maken hebt.

Grasvliegen bestrijden

Met betrekking tot grasvliegen bestrijden moet je zeker weten welke vliegensoort je voor je hebt. Gaat het om rouwvliegjes dan vind je onderaan dit artikel korte informatie met betrekking tot de bestrijding hiervan. Eerst naar grasvliegen bestrijden. Zolang ze in je tuin zitten richten ze geen schade aan. Ze kunnen hooguit hinderlijk zijn wanneer ze zich in grote zwermen verzamelen.

Heb je grasvliegjes in huis? Grasvliegen bestrijden kan dan nodig zijn. In het voorjaar zet je de ramen tegen elkaar open. De kans is vrij groot dat je snel van deze vliegjes af bent. Ze willen het liefst naar buiten want binnenshuis hebben ze niks te zoeken.

Je kunt eventueel grasvliegen bestrijden door ze op te zuigen met een stofzuiger. Een eenvoudige methode en ook nog eens effectief. Bedenk dat grasvliegen binnenshuis geen eitjes leggen dus je zult er echt niet meer bijkrijgen.

Krijg je grasvliegen niet weg, dan moet je een bestrijdingsmiddel inzetten. Het gaat hier om een biocide dat verschillende insecten doodt.

Grasvliegjes bestrijden met een spray

Een spray tegen vliegen en wespen werkt zeer effectief. Het doodt niet alleen grasvliegjes maar ook huisvliegen, bromvliegen, muggen, wespen en andere hinderlijke insecten. Houd er rekening mee dat dit middel ook insecten doodt die je eigenlijk wil beschermen. Vlinders en spinnen bijvoorbeeld, wanneer je die binnenshuis hebt kun je ze het beste vangen en buiten neerzetten.

Aan de slag met de spray oftewel het bestrijdingsmiddel. Koop eerst de juiste spray, deze kost tussen de € 8 en € 15 per spuitbus. Een en ander is afhankelijk van het merk maar ook van de werking.

Naar spray tegen (gras)vliegen

Verwijder dieren, kinderen en eventueel kamerplanten uit de ruimte die je gaat behandelen. Heb je een aquarium, leg hier dan een deken overheen en zet de filterpomp stil. Behandel de hele ruimte door deze goed in te spuiten. Doe dit in een vloeiende beweging waarbij je vooral de bovenkant van de muren en het plafond behandelt. Het werkzame middel zakt vanzelf richting de vloer.

Verlaat de ruimte en houd ramen en deuren gedurende een half uur gesloten. Afhankelijk van het product kan dit ook een kwartier tot een uur zijn. Lees daarom altijd de inwerktijd op de verpakking van de vliegenspray.

Rouwvliegjes bestrijden

Let op want een zwerm vliegjes boven het gazon zou zomaar om de rouwvlieg kunnen gaan. De larven hiervan vreten van de plantenwortels. Hierdoor gaat het gras maar mogelijk ook tuinplanten kapot. Met een beetje pech komen deze insecten naar binnen en tasten je kamerplanten aan. Rouwvliegen bestrijden doe je het beste met aaltjes. Dit zijn zeer kleine diertjes die de larven van rouwmuggen aanvallen.

Koop je aaltjes tegen grasvliegen? Niet nodig want de larven van de grasvliegen leven boven de grond en aaltjes in de grond. Bovendien zijn de larven van grasvliegjes onschadelijk, ze zijn zelfs nuttig omdat ze je planten van luizen afhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven