Goudvis heeft zwarte, witte of rode vlekken

De standaard goudvis heeft een goudachtige enkele kleur. Je hebt ook de gevlekte goudvis, dit is een aparte kweekvorm. Maar vlekken kunnen ook plotseling ontstaan, vaak als gevolg van een ziekte of verandering in het water. Hierbij heeft de goudvis zwarte, witte of rode vlekken. Benieuwd wat dit betekent? Dit artikel gaat hier over.

Bestrijdt en geneest meer dan 18 ziekteverschijnselen
Bekijk product

Goudvis heeft zwarte vlekken – zwarte stip ziekte

Zwarte vlekken op de schubben heeft verschillende oorzaken. Ten eerste kan het om de zwartestipziekte gaan. Er zijn dan kleine zwarte stipjes op de vis zichtbaar. Later kunnen deze stippen naar rood verkleuren, dit wijst op ontstekingen.

Opvallend is dat de vis jeuk heeft en zich overal tegenaan schuurt. Wanneer je niks doet zal de vis steeds zwakker worden waarbij hij uiteindelijk naar adem hapt. Meestal betekent dit de dood van de vis.

Zwartestipziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. Het komt niet zo vaak voor en laat zich ook moeilijk behandelen. Is hier een vis aan overleden dan kun je hem afstaan voor wetenschappelijk onderzoek.

Ammoniak in het water

Een andere oorzaak voor een zwarte verkleuring is de aanwezigheid van ammoniak in het water. Dit is een giftige chemische stof waar vissen zeer slecht tegen kunnen. Ammonia ontstaat door de aanwezigheid van rottende planten en overtollig voedsel. Door regelmatig het water te verversen houd je het ammoniakgehalte laag.

Genetische verandering

Als laatste kan een goudvis zwarte vlekken krijgen als gevolg van een genetische verandering. Dit zie je vooral bij gemengde rassen voorkomen. Overigens vindt die verkleuring dan in het eerste levensjaar plaats. Naast zwarte vlekken kunnen andere delen van het lichaam juist lichter kleuren.

Goudvis heeft witte vlekken – witte stip ziekte

Witte stip oftewel de witte stipziekte is de meest voorkomende visziekte. De veroorzaker is de aanwezigheid van parasieten. Die nestelen zich op de huid van de vis, waardoor ze zichtbaar zijn als witte stipjes of puntjes. Parasieten krijgen vooral een kans wanneer de weerstand van de goudvis minder is. Daarom zie je witte stip vaker bij tropische vissen in koud water voorkomen.

Witte stip laat zich goed behandelen. Dit diergeneesmiddel is vrij verkrijgbaar en werkt tegen verschillende parasieten. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking: je voegt namelijk enkele druppels aan het water toe.

Bekijk geneesmiddel witte stip

Aantasting met schimmels

Wanneer een goudvis is aangetast door schimmels dan zijn er witte en pluizige begroeiingen op het lichaam zichtbaar. Door de temperatuur van het water iets te verhogen is de vis beter in staat om de schimmels te bestrijden. Verder gebruik je medicatie waaronder eSHa 2000. Dit werkt zeer effectief tegen verschillende schimmelziekten maar ook bacteriële ziekten.

Naar eSHa 2000

Gyrodactylus

De goudvis krijgt witte vlekken en dit is vooral op de kieuwen zichtbaar. Kijk even goed of het geen wormpjes zijn, want dit duidt op de ziekte Gyrodactylus. Een goede behandeling is het oplossen van 15 g zout in 100 ml water en dit aan een apart aquarium toe te voegen. Isoleer de zieke vis, zodat hij anderen niet kan besmetten.

Neem het zekere voor het in zekere en kies voor goede medicatie. Eventueel verkrijgbaar bij de gespecialiseerde dierenarts.

Goudvis heeft rode vlekken – bloedvergiftiging

Een bloedvergiftiging oftewel rode pest kenmerkt zich door aanwezigheid van rode vlekken. Deze zijn over het hele lichaam van de goudvis zichtbaar. Een bloedvergiftiging wordt veroorzaakt door een bacterie. Het vervelende van deze ziekte is dat er interne bloedingen ontstaan. Vaak loopt dit dodelijk af.

Naast rode vlekken zie je ook een opgezwollen buik. Al snel puilen de ogen uit en heeft de vis meer moeite met zwemmen. Een bloedvergiftiging voorkom je door het aquariumwater regelmatig te verversen. Haal rottende plantendelen en overtollig voedsel regelmatig weg. Voorkom overbevolking want dit kan de ziekte ook veroorzaken.

Bloedvergiftiging kun je niet zomaar behandelen. Het is in ieder geval belangrijk om alle zieke vissen eruit te halen en naar een apart aquarium over te brengen. Eventueel kun je antibiotica aan het visvoer toevoegen. Antibiotica is via de dierenarts verkrijgbaar. Eventueel is het ook in gespecialiseerde aquariumzaken te koop.

Het water regelmatig controleren

Veel verkleuringen bij de goudvis wordt veroorzaakt door teveel ammoniak in het water. Daarom is het ook belangrijk om wekelijks twee derde van het water te verversen. Ook moet je regelmatig de waterwaardes meten. Hierbij let je voornamelijk op de NO2 (nitriet), NO3 (nitraat) en de NH4/NH3 (ammonium/ammoniak) waardes. Dit doe je met speciale stripjes, verkrijgbaar in de betere aquariumzaak of bij de gespecialiseerde vissenarts.

Met goed beleid kun je veel visziekten voorkomen. Toch kan het altijd gebeuren dat de goudvis verkleuringen vertoont. Blijft dit in de gaten houden en zet hem eventueel apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven