Gordeldier, weetjes over dit diertje

Heb je al eens van een gordeldier gehoord? Wanneer je dit dier ziet dan denk je direct aan de prehistorie. Daar lijkt het wel wat van weg te hebben. In de miljoenen jaren dat het gordeldier leeft is hij vrijwel onveranderd gebleven. Wat maakt dit zoogdier zo bijzonder en waarom horen we weinig over het gordeldier? Vandaag de leukste gordeldier weetjes.

Goochem het gordeldier

In 2013 gebruikte de rijksoverheid een campagne met hierin een gordeldier. De overheid wou mensen attent maken op hun rijgedrag en het dragen van autogordels. Goochem het gordeldier, sommige mensen kennen hem nog wel.

[do_widget id=custom_html-29]

Wil je meer weten over het gordeldier en waarom hij een hard en beschermend pantser heeft? Snel over naar het leefgebied, zijn uiterlijk en hoe hij leeft. Want er valt heel veel te leren over het gordeldier.

Leefgebied – oorsprong en afkomst

Het gordeldier kom je in de natuur niet in Nederland en België tegen. Natuurlijk wel in de dierentuin, alhoewel het dan even goed zoeken is. Het negengordelig gordeldier, dit is een soort die nog het meest voorkomt, leeft in zanderige gebieden in Noord-Amerika. Andere gordeldieren komen voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika voor maar zijn zeldzaam aan het worden. Ze leven op open velden en vlakten.

Naar producten gordeldier

Uiterlijk van het gordeldier

Hoe herken je het gordeldier? Dat is niet zo moeilijk, hij draagt namelijk een aantal gordels op zijn rug. Vandaar ook de benaming. Die gordels vormen een hoornachtig pantser. Het pantser bestaat uit verschillende platen die door huidplooien van elkaar gescheiden worden. De platen zijn beweeglijk.

Het gordeldier heeft een langgerekte schedel en vrij grote oren. Zijn klauwen zijn groot en sterk en gebruikt hij om te graven naar insecten en het maken van holen. Ze zijn 12-100 cm lang, afhankelijk van de soort.

Voedsel – dit eten gordeldieren

Het voedsel van het gordeldier bestaat uit insecten. Vooral mieren en termieten zijn erg geliefd als voedsel. Daarom vind je gordeldieren vaak in de buurt van een mierenhoop of termietenberg.

Overigens eet een gordeldier ook kevers en torren, overige insecten en kleine gewervelde dieren. Maak je niet druk, het gordeldier komt niet op menselijk voedsel af. Je kunt dus gerust een picknick in de buurt van gordeldieren houden.

Dit doet het gordeldier bij gevaar

Wanneer er gevaar dreigt kan het gordeldier zich snel ingraven in het zand of zijn hol invluchten. Gewoonlijk lopen gordeldieren zeer traag maar bij gevaar zijn het snelle diertjes. Ook kan het gordeldier zich oprollen tot een bal, waarbij zijn sterke pantser hem beschermt tegen vijanden.

Gordeldieren leven doorgaans alleen en zoeken elkaar alleen op tijdens de vruchtbare periode; ze zijn bij gevaar daarom altijd op zichzelf aangewezen. Het gordeldier kan ook zwemmen. Door lucht in zijn maag vast te houden kan hij blijven drijven, wel zo praktisch.

Voorplanting van dit zoogdier

Wanneer een gordeldier ongeveer 9 maanden oud is dan is hij geslachtsrijp. Het mannetje en vrouwtje komen alleen samen om te paren, daarna vertrekt het mannetje weer. Het vrouwtje kan de innesteling van de eitjes tot enkele maanden uitstellen, zodat de jongen niet in de koude winter geboren worden.

Er worden 2-4 jongen geboren, bij hoge uitzondering zelfs wel tot 12. De jongen zijn nestvlieders, ze kunnen direct na de geboorte al lopen. Na 4-5 maanden verlaten ze de moeder om hun eigen weg in te slaan.

Uitstervend soort

Het gordeldier komt steeds minder vaak voor. De oorzaak hiervan is bosbekapping en uitbreiding voor de landbouw. Ook jagen mensen veel op het gordeldier, hun vlees wordt als een delicatesse beschouwd en de huid wordt gebruikt om er mandjes van te maken voor toeristen.

[do_widget id=custom_html-28]

Gordeldier als huisdier

Kun je een gordeldier als huisdier houden? Nee, in Nederland is het gordeldier verboden als huisdier. Het staat niet op de positieflijst zoogdieren. Dit betekent dat je geen gordeldier in huis mag nemen (of in je tuin). Overige verboden dieren als huisdier zijn de beer, haas, stinkdier, vos en nog veel meer.

Een gordeldier als huisdier wordt wel in de Verenigde Staten toegestaan. Je moet weten dat een gordeldier vaak ‘s nachts actief is. Ook hebben ze veel ruimte nodig om rond te lopen. Verder diepe grond om in te graven.

Gordeldieren gaan zelf op zoek naar voedsel. In het verblijf zullen dus insecten aanwezig moeten zijn. Al deze gegevens maakt dat een gordeldier als huisdier niet geschikt is.

Waar kan ik een gordeldier kopen?

Zoals gezegd mag je een gordeldier niet als huisdier houden. Wanneer je toch een gordeldier wil kopen dan betaal je hier makkelijk € 2000-€ 3000 voor. Je kunt geen gordeldier uit het wild nemen, dit gaat niet lang goed. Voor een gordeldier kom je dus bij een fokker uit.

Wil je een gordeldier als huisdier houden? Vraag dan eerst naar de lokale wetgeving. Houd er ook rekening mee dat het heel moeilijk is om een goede dierenarts te vinden. De meeste dierenartsen hebben nog nooit een gordeldier gezien of behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven