Giftige wolfspinnen in Nederland

Door klimaatverandering komen er steeds vaker vreemde beestjes in Nederland terecht. Een van die gasten is de valse wolfspin. Vals is hij zeker want een wolfspin beet is giftig. Daar wil je niet mee in aanraking komen.

Schrik je al van het zien van een hooiwagen of een ander klein spinnetje? Loop dan maar een straatje om wanneer je oog in oog met een wolfspin staat. Vooral in Zuid-Nederland duikt hij steeds vaker op. Hij is inmiddels al meer dan 500 keer gezien. Dit betekent dat de wolfspin zich definitief in Nederland (en België) heeft gevestigd. Hoe gevaarlijk is deze spin en wat moet je doen wanneer je er een tegenkomt?

Verschillende soorten wolfspinnen

Wanneer je zijn uiterlijk bekijkt begrijp je wel waarom hij wolfspin heet: de kleur is lichtgrijs tot donkerbruin. Vaak zijn er strepen of vlekjes op het lichaam aanwezig. Qua uiterlijk is hij vergelijkbaar met een wolf, maar het gaat voornamelijk om het gedrag van deze spin. Veel wolfspinnen zwerven rond, op zoek naar een prooi. Net als echte wolven dit doen.

De wolfspin maakt geen web zoals je van andere spinnen gewend bent. Het spinsel wordt wel gebruikt als reddingslijn.

De gewone wolfspin en de valse wolfspin

De gewone wolfspin komt algemeen in de Benelux. Deze soort is dus helemaal geen rare snijbonen. De valse wolfspin komt van oorsprong uit Zuid-Europa. Door klimaatverandering gedijt deze spin ook in Nederland en België zeer goed. Hij weet zich hier te vermenigvuldigen. Dit betekent dat de valse wolfspin een blijvertje is.

Zo herken je de valse wolfspin

Hoe weet je of je te maken hebt met een valse wolfspin? Je herkent hem aan het volgende:

  • Groter dan andere soorten
  • Een geelbruine tot grijsbruine kleur
  • Het achterlijf is voorzien van een zwarte hartvlek
  • Op het kopstuk is een lichte tekening zichtbaar

Het lichaam van het vrouwtje wordt ongeveer 2 cm lang. Inclusief de poten bedraagt de totale lengte vijf tot zes centimeter. Wolfspinnen zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Overdag verbergen ze zich en kom je ze nauwelijks tegen. De wolfspin bouwt geen web.

Deze spin komt steeds vaker in huizen voor

In de wintermaanden is het hier kouder dan in Zuid-Europa. Daarom voelt de valse wolfspin zich in warme huizen op zijn gemak. Vanuit woningen vermenigvuldigen ze zich en komen zo in andere huizen terecht.

Wolfspin beet: hoe gevaarlijk is dit?

Een wolfspin beet is pijnlijk en zorgt voor zwelling. Dit komt door het gif dat in de huid terechtkomt. Daar komt nog eens bij dat de wolfspin agressiever is dan veel andere spinnen. Vooral wanneer hij zich bedreigd voelt schroomt hij niet om aan te vallen.

Word je door een wolfspin gebeten? Dat voel je echt wel. De wolfspin beet is vergelijkbaar met een wespensteek. Ben je ooit door een wesp gestoken dan weet je hoe pijnlijk dit kan zijn.

Direct na de beet ontstaat er een rode plek die snel opzwelt. De rode bult voelt pijnlijk aan en zal voornamelijk jeuk veroorzaken.

Soms wordt de bult groter, warmer en voelt pijnlijk eraan dan voorheen. Dit kan duiden op een infectie. Zie je een rode lijn vanaf de spinnenbeet lopen? Let hier goed op want mogelijk heb je te maken met bloedvergiftiging. Een bloedvergiftiging is zeer gevaarlijk en kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.

Gelukkig komt het zelden voor dat iemand overlijdt aan een wolfspin beet. Maar helemaal uitsluiten kan nooit. Het kan namelijk dat je allergisch reageert of dat je een bloedvergiftiging krijgt in combinatie met een zwak hart. Dit zijn zeker risicofactoren.

Conclusie: de beet van de valse wolfspin is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent of je een bloedvergiftiging krijgt.

Wolfspin in huis voorkomen

Je kunt bijna niet voorkomen dat zich spinnen en insecten in je woning bevinden. Ze komen binnen via naden, kieren, scheuren en gaten. Ook ventilatieroosters zijn een perfecte binnenkomer voor spinnen en insecten.

Wil je de wolfspin in huis voorkomen? Dan zou je alle naden en kieren dicht moeten maken. Verder kun je ventilatieroosters afdekken met zeer fijn gaas. Het is niet aan te raden om ventilatieroosters volledig af te dekken want hiermee sluit je het ventilatiesysteem van de woning volledig af. Dit leidt tot een slechte binnenklimaat en vochtproblemen.

Zo kun je de valse wolfspin bestrijden

Het is bekend dat spinnen niet zo van de geur van azijn houden. Heb je last van veel spinnen en huis? Zet dan wat bakjes of schaaltjes met witte azijn en water neer. Dit schrikt spinnen af. Het is niet toegestaan om spinnen te doden, het zijn beschermde diertjes.

Kom je een wolfspin in huis tegen dan kun je deze het beste met een speciale spinnenvanger oppakken. Zet het beestje buiten neer. Een spinnenvanger is een veilige methode om de wolfspin op te pakken en te verplaatsen.

Kijk even goed naar het model want je hebt de spinnenvanger met een soort borsteltje dat de spin omsluit. Met een beetje geluk kan de spin tussendoor ontsnappen. Je hebt ook spinnenvangers waarin de spin of het insect volledig wordt opgesloten. Die zijn net wat handiger om de valse wolfspin te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven