Gerbil als huisdier (woestijnrat)

De Mongoolse gerbil staat ook wel bekend als renmuis of woestijnrat. Het zijn interessante dieren om naar te kijken, hoewel ze nooit volledig tam worden. Toch kun je een gerbil als huisdier heel goed houden. Wel moet je dan voor een speciale kooi en een inrichting gaan. Ontdek alles over dit slimme vriendelijke knaagdier.

Herkomst van de Mongoolse gerbil

Er zijn verschillende soorten woestijnratten oftewel gerbils. Veel leven ze in droge en zeer hete of koude gebieden. De gerbil kan dus in een sobere omgeving overleven. De Mongoolse gerbil leeft van oorsprong in Mongolië (Azië). Hier leeft hij in steppengebied of halfwoestijnen.

[do_widget id=custom_html-21]

Omdat het hier om een woestijndier gaat beschikt hij ook over een aantal bijzondere eigenschappen. Bijvoorbeeld water vast kunnen houden. De Mongoolse gerbil kan water in vetcellen opslaan en hierdoor lange tijd zonder te drinken overleven.

In 1866 werd de Mongoolse gerbil, toen gele rat genoemd, voor het eerst beschreven. In 1935 werd er voor het eerst met deze knaagdieren gefokt. Pas na 1965 werd de Mongoolse renmuis ook in Europa bekend.

Uiterlijke kenmerken

Het bijzondere aan de Mongoolse gerbil is dat hij krachtig en ver kan springen. Dit is te danken aan de goed ontwikkelde achterpoten die een lengte hebben van 28-32 mm. De voorpootjes zijn veel korter. Als het moet kunnen ze wel een meter ver springen en een halve meter hoog. De staart heeft een lengte van 95-105 mm en heeft aan het puntje een grappig pluimpje.

Het lichaam van de gerbil zelf is 110-135 mm lang (zonder staart). Het gewicht ligt ergens tussen de 60 en 90 gram. Over het algemeen zijn de mannetjes wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De snuit van dit diertje is spits waarbij er grote snorharen aanwezig zijn.

De Mongoolse gerbil komt in verschillende kleurslagen voor. Veel voorkomende kleuren zijn de wildkleur, zwart, wit, grijs en bruin. De wildkleur ziet er altijd geelachtig oftewel zanderig uit. Hiermee heeft de gerbil een uitstekende schutkleur in de woestijn. Het is belangrijk dat de vacht glanst, dit wordt veroorzaakt door het afscheiden van olie vanuit klieren op de buik.

Karakter van de Mongoolse gerbil

Het leukste aan de Mongoolse gerbil is zijn karakter. Deze diertjes zijn overdag actief en hierdoor geschikt als huisdier. Ook zijn ze erg levendig en spelen graag. Vanuit natuurlijk gedrag zal de Mongoolse gerbil enkele uren slapen om vervolgens enkele uren actief te zijn.

Op zich zijn Mongoolse gerbil vriendelijk, er zit niet veel kwaad in. Je zal dan ook zelden een agressief dier tegenkomen. Aan de andere kant is het geen huisdier dat je in zijn eentje kunt houden. Het is aan te raden om twee Mongoolse gerbil samen te houden. In een grote groep kan ook maar alleen wanneer er echt voldoende ruimte aanwezig is.

Leeftijd (levensverwachting)

De Mongoolse gerbil bereikt een gemiddelde leeftijd van 4 jaar. De meeste dieren worden tussen de 3 en 5 jaar oud. Heel zelden kan een Mongoolse gerbil ook wel 6 jaar oud worden.

Huisvesting en inrichting van de kooi

Je kunt een Mongoolse gerbil niet zomaar in een knaagdierenkooi houden. Dit komt omdat zowel de pootjes als de staart makkelijk aan tralies blijven hangen. Vanwege de behoefte aan graven kun je beter voor een (oud) aquarium ook zorgen. Dit is een prima huisvesting voor meerdere gerbils. Je hebt ook kooien met een glazen onder waarmee de bovenkant juist uit traliewerk bestaat. Dit is een prima huisvesting voor de gerbil.

Bekijk gerbilkooien

De inrichting van de kooi moet veilig maar ook afwisselend zijn. Wil je het natuurlijk gedrag stimuleren dan voorzie je de glazen bak of het aquarium van een laag zand met een diepte van 20-40 cm. Hoe dieper hoe beter, maar dit is niet altijd te realiseren.

Het zijn goede springers en klimmers. Je moet ervoor zorgen dat de bovenkant van de kooi altijd goed is afgesloten. Je kunt meerdere plateaus aanbrengen, de gerbils gaan dan op onderzoek uit. Zorg ook altijd voor natuurlijke materialen zoals een boomwortel en enkele stenen. Verder voorzie je de kooi van een looprad. Het looprad moet dichte wanden hebben dus geen spijlen of tralies. Dit laatste kan ervoor zorgen dat de staart afbreekt.

Voeding van de Mongoolse gerbil

Veel Mongoolse gerbils krijgen gemengd knaagdiervoer. Dit is op zich prima maar nog beter kun je voor speciaal gerbilvoer gaan. De Mongoolse gerbil leeft in de vrije natuur van granen, zaden en plantaardig voedsel. Ook voedt hij zich met insecten en andere kleine dieren. Speciaal gerbilvoer bevat de meest belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

Bekijk gerbilvoer

Je mag bijvoeren met fruit, groente en eventueel gedroogde meelwormen. Je kunt levende insecten voeren maar dan moet je er zeker van zijn dat deze niet kunnen ontsnappen.

Hoe vaak moet je de gerbil te eten geven? Dagelijks eet dit diertje tussen de 10 en 20 gram voer. Het is voldoende om hem één keer per dag te voeren. Tussendoor kun je nog wel wat lekkers of iets van groenten of fruit geven.

Wees voorzichtig met voedsel dat veel vocht bevat, hier kunnen ze slecht tegen. Je zult merken dat de gerbil ook vrij weinig ontlasting produceert, dit is vrij normaal.

Hanteren van de gerbil

Houd er rekening mee dat de Mongoolse gerbil ontzettend snel is en ver kan springen. Van nature zijn ze een beetje schuw. Met de nodige aandacht is dit diertje wel tam te krijgen.

Trek de Mongoolse gerbil nooit aan de staart. Als gevolg hiervan kan de staart afbreken, dit groeit niet meer aan. Het beste kun je hem heel dicht bij de staartbasis oppakken waarbij je met de andere hand de pootjes ondersteunt. Het is dus niet de bedoeling dat je hem aan zijn staart in de lucht tilt.

Wanneer de Mongoolse gerbil wat tammer is dan kun je met je handen een kommetje om de gerbil vormen en hem zo oppakken. Dit is de meest veilige manier om de gerbil te hanteren. Je voorkomt bovendien dat het diertje uit de handen wegspringt en op de grond terechtkomt. Een sprong van grote hoogte kan tot verwonding leiden.

Veel voorkomende ziekten

Omdat de Mongoolse gerbil vaak verkeerd wordt gehanteerd kan deze botbreuken oplopen. Andere aandoeningen of afwijkingen bij de Mongoolse gerbil zijn kale plekken of een kale staart, epilepsie, gebitsproblemen, verkoudheid of een worminfectie.

Ook komt de Tyzzer ziekte regelmatig voor. Dit is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Bij de ziekte van Tyzzer ontstaan er klachten als hevige buikpijn, diarree, verminderde eetlust en uitdroging. Helaas verloopt de ziekte in veel gevallen fataal, ondanks dat er een goede behandeling plaatsvindt. Een zieke Mongoolse gerbil moet je altijd apart zetten zodat de andere dieren niet besmet worden.

Een Mongoolse gerbil aanschaffen

Wil je een Mongoolse gerbil kopen, dan kan je dit het beste bij een verantwoorde fokker doen. Hier vind je ook verschillende kleurslagen. Ga het liefst voor een jonge gerbil. De jongen diertjes mogen op de leeftijd van 6 weken bij de moeder weg. Voor een jonge gerbil betaal je tussen de € 10 en € 25. Bepaalde kleurslagen zijn duurder, de prijs ligt dan tussen de € 30 en € 50.

Een oudere Mongoolse gerbil is naar verhouding goedkoper maar niet altijd een verstandige keuze. Omdat deze diertjes niet zo oud worden heb je er dan ook minder dan plezier van. Koop geen gerbil in de dierenwinkel. Ten eerste weet je niet hoe oud het diertje is, ten tweede weet je niet of deze gezond is. Veel dieren die in de dierenwinkel worden verkocht zijn flink doorgefokt of het betreft misschien wel inteelt.

Is een gerbil als huisdier geschikt?

Heb je niet zoveel verstand van gerbils dan is deze niet direct als huisdier geschikt. Beter kun je dan eerst voor een hamster of kleurmuis gaan. De huisvesting, het hanteren en de verzorging van de Mongoolse gerbil vraagt toch wat meer aandacht. Begin hier alleen aan wanneer je hier voldoende tijd voor hebt en ook wil investeren in een goede huisvesting en voeding.

Schuiven naar boven