Gele ontlasting parkiet: oorzaak en gevolg

Heeft je parkiet gele ontlasting? Vaak een teken dat er iets niet in orde is. Gezonde ontlasting is groenbruin van kleur. Parkieten die zaden eten hebben een meer stevige groene ontlasting. Bij het eten van pallets kan dit bruin kleuren. Gele ontlasting bij de parkiet moet je altijd in de gaten houden. Het maakt hierbij niet uit of je een grasparkiet, valkparkiet (kleine kaketoe) of een andere parkiet hebt.

Ontlasting heeft twee kleuren

Over het algemeen heeft de ontlasting van de parkiet twee kleuren. De eerste kleur is groen, bruin of hier ergens tussenin. Deze ontlasting bevat de onverteerbare delen en afvalstoffen van het voer. Dan heb je nog de doorzichtige of witte ontlasting. Dit is feitelijk geen ontlasting maar urine. Een parkiet plast en poept tegelijkertijd.

[do_widget id=custom_html-15]

Soms ziet de ontlasting er alleen maar doorzichtig of wit uit. Een parkiet met stress zal veel urineren, maar er kan ook een andere oorzaak zijn voor het vele plassen.

Gele ontlasting parkiet

Let op want gele ontlasting bij de parkiet is niet normaal. In veel gevallen duidt gele ontlasting op leverproblemen. Wanneer je hier niets aan doet kan de vogel er uiteindelijk aan sterven.

Zo ontstaan leverproblemen

Parkieten die jarenlang alleen maar zaden eten kunnen last krijgen van leverproblemen. Alleen zaden is te eenzijdig. Daarom is het belangrijk om naast een zaadmengsel ook fruit, groenten, eivoer, grit en sepia schelp te geven. Wissel deze dingen regelmatig met elkaar af.

Leverziekte bij parkieten kan ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld ernstig overgewicht (obesitas) maar ook verontreinigd water, de E. coli bacterie, salmonella bacterie of een virus.

Symptomen van leverziekte

Hoe herken je leverziekte bij de parkiet? Allereerst is er de gele ontlasting, dit is misschien wel het meest kenmerkende. Het probleem is dat er vaak al langer klachten aanwezig zijn zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Let daarom goed op de volgende verschijnselen.

Moeizame ademhaling: de parkiet zie je duidelijk ademhalen. Soms staat de snavel een beetje open. Ook kan het dat de parkiet op het ritme van de ademhaling met de staart op en neer wipt. Dit staartwippen is een duidelijk teken van ademhalingsproblemen.

Groene ontlasting: ondanks dat een leverziekte vaak gepaard gaat met gele ontlasting kan deze ook groen gekleurd zijn. Houd er wel rekening mee dat verandering van voedsel de ontlasting ook anders kan laten kleuren.

Slecht verenpak: een vogel die slecht in zijn veren zit is vrijwel altijd ziek. De veren breken makkelijk af of je ziet een zeer droge huid met kale plekken.

Overige symptomen zijn lusteloosheid, vermoeidheid, vermagering, evenwichtsproblemen, overmatig water drinken of prikkelbaarheid.

Behandeling van een leveraandoening

Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan deze goed of minder goed worden behandeld. De dierenarts moet eerst een diagnose stellen. Daarom is het belangrijk om langs een vogelarts te gaan. Verspreid over Nederland en België zijn er een aantal uitstekende vogelartsen gevestigd.

De behandeling bestaat vaak uit het toedienen van medicijnen. Soms krijg je het advies om van voer te veranderen, tijdelijk of blijvend. Volg altijd de aanwijzingen van de dierenarts op.

Blijf niet met een zieke vogel thuiszitten. Ziekte kan bij vogels zeer snel gaan. Binnen 24 uur kan de parkiet overlijden. Wanneer je vogel langer dan twee dagen gele ontlasting heeft is dit zeker reden om de vogelarts te bezoeken.

Andere afwijkingen aan de ontlasting

Naast gele ontlasting bij de parkiet kunnen er ook andere afwijkingen voorkomen. Bijvoorbeeld zwarte of rode ontlasting. Dit duidt op de aanwezigheid van bloed. Bij diarree ziet de ontlasting er waterig uit. Soms is er helemaal geen ontlasting, de vogel kan dan niet poepen. Dit laatste wijst vaak op een verstopping. Ook dit moet direct behandeld worden.

Laat de ontlasting controleren

Vertrouw je het niet, bijvoorbeeld omdat de ontlasting van de parkiet er geel, zwart, waterig of geheel anders uitziet? Bij de dierenarts kun je een ontlastingonderzoek laten uitvoeren. Dit hoeft niet eens bij een speciale vogelarts, elke dierenarts kan deze test doen.

Zorg dat je wat verse ontlasting opvangt. Plaats bijvoorbeeld een stukje folie of een bakje onder het zitstokje van de parkiet. Binnen het uur vind je hier één tot drie uitwerpselen in. Verpak de ontlasting goed, bijvoorbeeld in een bakje met dekseltje. Breng dit bakje naar de dierenarts toe.

Het ontlastingonderzoek kost tussen de € 9 en € 12. Binnen enkele uren heb je de uitslag. Je krijgt misschien te horen dat je parkiet besmet is met wormen, bacteriën of een virus. Dit is namelijk in de ontlasting aantoonbaar, hoewel niet altijd. Aan de hand van de uitslag van het onderzoek volgt een advies of behandeling.

Dit doe je met een zieke parkiet

Een zieke parkiet heeft energie voor herstel nodig. Zorg dat er altijd vers water en eten beschikbaar is. Soms moet je de parkiet stimuleren om te eten. Zorg verder voor een warme kooi. Een zieke vogel kan zichzelf moeilijk warm houden, dit kost teveel energie. Koop een warmtelamp speciaal voor vogels of reptielen.

Bekijk warmtelampen

Hang deze lamp boven de kooi op. Het fijne aan deze lamp is dat hij geen fel licht afgeeft waardoor de vogel voldoende kan rusten. Houd de temperatuur in de kooi in de gaten, deze ligt rond de 28 °C. Kijk ook naar het gedrag van de vogel. Wanneer deze het te warm krijgt moet je de warmtelamp wat verderaf plaatsen of minder fel laten branden (afhankelijk van het model dat je hebt).

Schuiven naar boven