Geel konijn – de konijnenrassen

Gele konijnenrassen zijn populair. Deze dieren hebben een bijzondere en opvallende kleur. Je kunt niet spreken van één geel ras, want deze kleur komt bij meerdere rassen voor. Bijvoorbeeld het black en tan konijn, of de gele van Bourgondië. Maar er zijn nog veel meer bijzondere konijnen.

Een overzicht van de meest bekende gele konijnenrassen

Wil je graag een geel konijn als huisdier, dan heb je keuze uit verschillende rassen. Sommige konijnenrassen zijn sociaal en vriendelijk, terwijl anderen wat meer aandacht vragen. Ook met betrekking tot de verzorging zit hier wel verschil in.

Tip: bekijk het leukste konijnen speelgoed

Gele van Bourgondië

Dit grote konijnenrassen is in Nederland officieel erkend. Liefhebbers waarderen hem om zijn kleur, maar eigenlijk is het een vleeskonijn. Hij groeit namelijk ontzettend snel, iets dat binnen de vleesindustrie belangrijk is. Toch blijft hij als huisdier ook zeer geliefd.

Hij komt oorspronkelijk uit Frankrijk (Bourgondië), en heeft een gespierde bouw. Daarnaast heeft hij een gele tot oranjebruine vacht. Ondanks de grote afmeting kunnen deze konijnen aardig oud worden, ergens tussen de 10 en 12 jaar.

Black en Tan konijn

Een bijzondere verschijning is het Black en Tan konijn. Het gaat hier niet om een geheel geel konijn, maar een tweekleuren dier. De buik is geel en de rug is zwart, en dat maakt hem zo opvallend. Dit ras werd in de 19e eeuw in Engeland gefokt, waarbij het voornamelijk om toeval ging. Het Black en Tan konijn kwam namelijk voort uit verschillende rassen waaronder de Klein Zilver en de Hollander.

Dit ras is erg rustig, sociaal en ook nog eens aanhankelijk. Een tan konijn bereikt een leeftijd die tussen de 8 en 11 jaar ligt, een respectabele prestatie.

Groot zilver

De Groot zilver is een van de voorouders van het Black en Tan konijn. Hij stamt uit Frankrijk waar hij eigenlijk voor het vlees werd gefokt. Tegenwoordig is het een geliefd huisdier, te danken aan het rustige karakter.

Er zijn slechts enkele fokkers die zich met dit ras bezighouden. Hij dankt zijn naam aan de verzilvering van de vacht. Toch wordt hij ook in een gele kleur gezien, en nog vele tussenkleuren. Op volwassen leeftijd heeft de Groot Zilver een gewicht die tussen de 3 en 4 kg ligt. Het is dus zeker geen dwergkonijn!

Bezoek de konijnen webshop

Meissner hangoor

Dit Duitse konijnenras ontstond in de 19e eeuw uit een kruising tussen Klein en Groot Zilverkonijnen en hangoor konijnen. Hij heeft een breed lichaam en een gespierde hals. De poten zijn zowel kort als gespierd, waardoor hij er imposant uitziet. De vacht is dicht en zacht waarbij hij in de kleuren zwart, bruin, blauw en geel voorkomt.

Het karakter van de Meissnner hangoor is rustig en met een goede socialisering is hij ook erg aanhankelijk. Hij is vooral geliefd bij fokkers, waarbij je hem minder vaak als huisdier tegenkomt.

Vlaamse reus

Bijna iedereen kent de Vlaamse reus wel, een van de bekendere gele konijnen. Maar hij komt ook veel in konijngrijs, blauwgrijs, zwart, haaskleur en chinchilla voor. Op volwassen leeftijd bereikt dit konijn een gewicht die tussen de 6 en 8 kg ligt. Er zijn echter ook exemplaren bekend die tot wel 10 kg wogen.

Het karakter van de Vlaamse reus omschrijft zich als vriendelijk, rustig en betrouwbaar. Hij kan prima met kinderen en andere huisdieren overweg.

Japanner konijn

De Japanner behoort tot de middelgrote rassen en weegt op volwassen leeftijd tussen de 2,5 en 4 kg. Ondanks zijn naam is hij niet afkomstig uit Japan maar uit Frankrijk. Hier is hij ontstaan door het kruisen van driekleurige Hollanders met wilde konijnen.

Hij heeft een bijzondere aftekening met geel als basiskleur. Over het lichaam lopen drie donkere banden. Net als veel andere rassen is ook de Japanner erg vriendelijk.

Eksterkonijn

Wanneer je naar het eksterkonijn kijkt doet hij je veel aan de Japanner denken. Dat kan wel kloppen want dit ras is betrekkelijk nieuw en afgeleid van het Japannerkonijn. In plaats van een gele basiskleur is er een witte basiskleur aanwezig. Het gaat hier dus niet om een geel konijnenras, hoewel sommigen denken dat de Japanner juist weer het eksterkonijn is.

Overige gele konijnen

Veel rassen worden gefokt in verschillende kleuren en aftekeningen. Bij sommige konijnenrassen wordt bij voorkeur een enkele kleur gezien, en dan ook nog eens in het geel. Toch moet gezegd worden dat deze kleur niet bijster veel voorkomt. Zoek je een konijn met echt de bekende gele kleur, dan kom je bijna altijd bij de Gele van Bourgondië uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven