Fruitvliegjes kweken

Wil je fruitvliegjes kweken? Sommige mensen houden ze als huisdier (ja echt waar), maar je kunt ze ook kweken omdat ze zo interessant zijn. Of om als voedsel aan reptielen, amfibieën, vogels of vissen te geven. Fruitvliegjes kweken is helemaal niet moeilijk. Ik laat je zien hoe dit moet en wat je hiervoor nodig hebt.

Benodigdheden fruitvliegjes kweken

Er zijn een aantal dingen die je absoluut nodig hebt om fruitvliegjes te kweken. Ten eerste zijn dit volwassen fruitvliegjes. Je kunt ze lokken middels overrijp fruit. Dit lokken doe je bij voorkeur buiten, anders heb je de hele woning vol zitten. Je kunt fruitvliegjes ook kopen. Dit kan online maar ook in de speciale dierenzaak.

Tip: vang ze zelf met een speciale val. Doe wat fruit in de val en ze kunnen er niet meer uit.

Bekijk fruitvliegjesvallen

Let op want je hebt tegenwoordig ook fruitvliegjes zonder vleugeltjes. Deze zijn speciaal gekweekt en een stuk makkelijker, want ze kunnen niet wegvliegen.

Het tweede dat je nodig hebt is een voedingsbodem. Veel kwekers gebruiken hier een stuk fruit voor, maar met andere voedingsstoffen behaal je vaak betere resultaten. Hoe je een voedingsbodem maakt, dat lees je verderop.

Verder heb je nog een pot met deksel nodig, maar wel een met een gaasje. Fruitvliegjes hebben immers zuurstof nodig. Ook zorg je voor een stukje hout, een wc-rolletje, wat houtwol of een koffiefilter. Dit is bedoeld om zowel de fruitvliegjes als de larven houvast te geven.

Fruitvliegjes kweken: het stappenplan

Laten we fruitvliegjes kweken! Het is heel interessant om te zien hoe ze zich voortplanten. Maar het kan ook dat je fruitvliegjes wil kweken om ze aan kleine huisdieren te voeren. Bijvoorbeeld reptielen of amfibieën, vissen maar ook vogels of andere insecten. Lees het stappenplan goed door.

Stap 1: fruitvliegjes verzamelen of kopen

Ga naar de (online) dierenwinkel en koop een aantal fruitvliegjes. Je hebt zowel mannetjes als vrouwtjes nodig, anders komen er geen nakomelingen. Mannetjes zijn makkelijk te onderscheiden, deze hebben een afgerond achterlijf terwijl dit bij vrouwtjes spits toeloopt. Ook heeft het mannetje een zwarte vlek op zijn achterlijfje en het vrouwtje niet. Het beste kun je gewoon 50 fruitvliegjes vangen of kopen, hier zitten altijd voldoende mannetjes en vrouwtjes bij.

Wil je fruitvliegjes vangen, leg dan wat fruit in een open plastic zak of potje. Na verloop van tijd zitten er aardig wat fruitvliegjes op het fruit. Je hoeft alleen maar de plastic zak of het potje dicht te maken en je hebt ze gevangen.

Stap 2: de potjes klaarmaken

Fruitvliegjes kweken betekent dat je ze in glazen potjes houdt. Glas is doorzichtig waardoor je goed kunt kijken wat er gebeurt. Op elk potje maak je een dekseltje met een fijnmazig gaas erop. Dit gaas is bedoeld om de fruitvliegjes te voorzien van zuurstof. Het gaas moet echt hartstikke fijn zijn, anders kunnen fruitvliegjes erdoorheen. Je kunt eventueel een oude panty gebruiken, dit is hier zeer geschikt voor.

Naar geschikte potjes

Stap 3: de voedingsbodem maken

Een goede voedingsbodem bevat voldoende (gistend) fruit. Hieronder vind je drie recepten voor een goede voedingsbodem.

  • Aantal lepels appelmoes
  • 20 g bakkers gist
  • 200 g havermoutvlokken
  • Lauw water

Warm de appelmoes in de magnetron of een pannetje op. Los het gist in lauw water op. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Laat dit gedurende een nacht in een kom met hier overheen een natte theedoek staan, zo kan het rijzen.

  • Banaan
  • Beetje bier, slagroom en melk
  • Havermoutvlokken

Prak de banaan fijn. Meng dit met de melk, slagroom en het bier. Voeg hier de havermoutvlokken aan toe. Beide mengsels moeten een papje zijn en mogen zeker niet te waterig eindigen. Wanneer alles te vloeibaar is kun je er wat havermoutvlokken aan toevoegen.

Fruitvliegjes kweken met Brinta? Neem hiervoor een paar lepels Brinta, een theelepel gist, een eetlepel suiker en een flinke scheut sinaasappelsap. Meng alles door elkaar zodat er een papje ontstaat.

Stap 4: de potjes vullen

Op de bodem van de potjes leg je wat van het papje (de voedingsbodem). Hier bovenop doe je een (half) wc-rolletje, een stukje hout, houtwol of het koffiefilter. Fruitvliegjes kunnen hierop zitten, maar het is ook ideaal voor de larven. Zo kunnen ze zich verpoppen. Gebruik geen propjes keukenpapier of wc-papier, dit raakt helemaal doordrenkt met de voedingsbodem.

Stap 5: fruitvliegjes in het potje doen

Nu komt het lastigste gedeelte want je moet de fruitvliegjes in het potje doen. Wanneer je fruitvliegjes met vleugels hebt moet je redelijk snel zijn. Doe ongeveer 50 fruitvliegjes in een potje. Voer deze handeling bij voorkeur buiten uit, dan komen ontsnapte vliegjes niet in je woning terecht. Bij vleugelloze fruitvliegjes is het heel makkelijk om er 50 in het potje te stoppen.

Stap 6: de eerste eitjes

Het leukste gedeelte van fruitvliegjes kweken: de vrouwtjes gaan eitjes leggen. Gemiddeld duurt dit enkele uren tot enkele dagen. Na 4-7 dagen komen de eerste eitjes uit. De larven doen zich tegoed aan de voedingsbodem. Na ongeveer een week zijn de larven volgroeid tot volwassen fruitvliegjes. De cyclus van eitje naar volwassen vlieg duurt tussen de 11 en 15 dagen.

Fruitvliegjes kweken in laboratoria

Het fruitvliegjes kweken gebeurt niet alleen thuis maar ook in laboratoria. Hierbij wordt vooral de genetica bekeken. Fruitvliegjes beschikken over vier paar chromosomen die goed zichtbaar zijn met een lichtmicroscoop. Voordeel van fruitvliegjes kweken is dat het lage kosten met zich meebrengt. Bovendien is de levenscyclus kort en kunnen er telkens nieuwe proeven worden genomen.

Nog een voordeel van fruitvliegjes kweken ten behoeve van genetisch onderzoek: je hebt er geen vergunning voor nodig. Dit is bij alle andere proefdieren wel het geval. Fruitvliegjes kweken wordt dan ook veel gebruikt voor onderzoek naar ernstige ziekten.

Schuiven naar boven