Fruitvliegjes in de winter

Hoe bizar, fruitvliegjes in de winter. Aan de andere kant begrijpelijk wanneer je naar het veranderende klimaat kijkt. Het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen dat we last hebben van fruitvliegjes in de winter. Ze zoeken de warmte van woningen op, maar natuurlijk ook voedsel. Gelukkig is het eenvoudig en fruitvliegjes te voorkomen of te bestrijden.

Dit gebeurt er met fruitvliegjes in de winter

Insecten overleven de winter, elk jaar weer. Elk insect doet dit op zijn eigen manier. Fruitvliegjes houden van een omgevingstemperatuur die tussen de 21 en 25° ligt. Bij deze temperaturen kunnen ze ongeveer vier weken oud worden. Wanneer de temperatuur onder de 20 °C daalt dan leven ze een stuk korter. Een leven van twee weken is dan normaal.

Je zou denken dat alle fruitvliegjes in het najaar sterven. Toch zijn er een aantal exemplaren die overwinteren. De eitjes die gelegd zijn zorgen het jaar daarop soms voor een fruitvliegjes plaag. Fruitvliegjes overwinteren op een warme plek. Vaak is dit in de woning.

Fruitvliegjes in huis (de hele winter door)

Om te overleven hebben fruitvliegjes in de winter een warme plek nodig. Wat is er beter dan een woning, waar het hele jaar door lekker gestookt wordt! Overdag is het hier 20-25°, ‘s nachts niet kouder dan 17°. Perfecte temperaturen om de winter door te komen. Omdat fruitvliegjes in de winter minder actief zijn kunnen ze hun leven verlengen, maar niet altijd lang genoeg om in het voorjaar voor nieuwe nakomelingen te zorgen. Wel hebben ze vaak eitjes gelegd die in het voorjaar uitkomen.

Waar zijn fruitvliegjes in de winter? Ze verschuilen zich achter de cv-ketel (lekker warm) maar ook onder dakpannen. Daarnaast kom je fruitvliegjes in de keuken tegen. Hier is het warm, bovendien is de kans groter dat ze voedsel vinden. Bedenk dat deze vliegjes zich onder de juiste omstandigheden ook in de winter voort kunnen planten.

Kunnen fruitvliegjes kwaad?

Je ziet fruitvliegjes in de winter binnenshuis. De vraag is of dit kwaad kan, bijvoorbeeld doordat ze schade veroorzaken. In principe niet, ze zijn alleen hinderlijk. Fruitvliegjes knagen niet aan hout, beton of andere materialen. Ze komen wel op overrijp fruit, groenten en restjes alcohol af. Ja, ze leggen eitjes in het fruit. Nee, dit kan geen kwaad. Van de eitjes van fruitvliegjes word je (meestal) niet ziek, het is alleen een onfris idee om ze te eten.

Wat helpt tegen fruitvliegjes in huis?

Het vervelende aan fruitvliegjes is dat je ze overal tegenkomt. Je stoot tegen de fruitschaal aan en er vliegt een zwerm omhoog. Maar ze kunnen ook hinderlijk voor je gezicht vliegen. Daarnaast zijn deze vliegjes in huis natuurlijk niet leuk om te zien, er wordt al snel gedacht dat je onhygiënisch bent.

Wat helpt tegen fruitvliegjes in huis? Of je nu fruitvliegjes in de winter of in de zomer binnen hebt, je kunt ze heel makkelijk voorkomen en bestrijden. Lees hieronder het stappenplan.

Fruit en groente afdekken of in de koeling bewaren

Het belangrijkste is om al het fruit en groente goed af te dekken. Bewaar het in de koeling of in een afgesloten bak of schaal. Laat geen fruit in een open fruitschaal liggen, dit trekt gegarandeerd fruitvliegjes aan. Let op want niet al het fruit mag in de koeling. Perziken, kersen, nectarines, tomaten, meloen, avocado’s en bananen kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Moet of wil je het fruit buiten de koeling bewaren? Kies dan voor een fruitschaal met deksel of vliegenkap. Dit ziet misschien minder mooi uit maar je voorkomt dat fruitvliegjes hierop afkomen.

Naar vliegenkappen

Lege alcoholglazen en flessen

Gezellig een avondje met je partner, vrienden of misschien wel alleen. Hier hoort natuurlijk een goed glas wijn of een koud pilsje bij. Na afloop laat je alles staan, je ruimt het morgen wel op. Fout, want die restjes alcohol trekt fruitvliegjes aan. Vooral restjes wijn is erg geliefd, maar ook bier doet het bij deze vliegjes goed.

Wil je fruitvliegjes in de winter of andere seizoenen voorkomen, dan is het belangrijk dat je lege alcoholglazen en alcoholflessen direct omspoelt. Hier voorkom je een hoop ellende mee.

Fruitvliegjes doodslaan

Wanneer je een fruitvliegje in de winter door je woning ziet vliegen, kun je hem het beste direct doodslaan. De kans is groot dat het om een enkel vliegje gaat dat binnen is weten te komen. Ze zoeken de warmte op, dit verklaart waarom ze op lichaamswarmte afkomen. Het is dan ook niet gek dat deze vliegjes af en toe voor je gezicht zweven. Op dat moment kun je mooi in je handen klappen met het fruitvliegje ertussen. Zo makkelijk gaat dat, wel daarna je handen wassen.

Fruitvliegjesval, ook in de winter

De winters worden steeds zachter en de zomers onstuimiger. Een zachte winter kan fijn zijn, maar heeft ook wat nadelen. Zo weten steeds meer insecten de winters goed te overleven. Een slechte zaak want dit zorgt in het voorjaar voor flink wat meer insecten. In sommige gevallen ontstaat er een heuse plaag waar je moeilijk vanaf komt.

Naar fruitvliegjes vallen

Voorkom dat vliegjes zich in de winter voort kunnen planten. Plaats alle seizoenen, dus ook in de winter, een fruitvliegjesval. Je hebt keuze uit een val die werkt middels Uv-licht en zuigende lucht, maar je hebt ook die met een lokvloeistof. Koop je de fruitvliegjesval met vloeistof, dan heeft deze een mooi design. Beter dan dat je hem zelf maakt, maar dit is wel een goedkoper alternatief.

Schuiven naar boven