Fruitvliegjes doden

Je wil fruitvliegjes doden, maar hoe doe je dat? Je kunt ze één voor één kapot slaan, alleen is de kans groot dat je dan heel lang bezig bent. Ze vermenigvuldigen zich sneller dan dat jij ze kan doden. Gelukkig werkt fruitvliegjes doden op andere manieren veel effectiever. Ik laat je een aantal goede methoden zien.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Het ene moment heb je nergens last van en het andere moment zit je hele huis vol fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? Deze kleine vliegjes hebben een uitstekend reukvermogen. Ze kunnen overrijp of gistend fruit vanaf kilometers afstand waarnemen. Hierdoor vinden ze moeiteloos hun weg naar de fruitmand maar ook (half)lege wijnglazen of bierflessen trekt ze aan.

[do_widget id=custom_html-26]

Woon je in de buurt van een fruitteeltbedrijf dan heb je ook vaker last van fruitvliegjes. Ze zijn al massaal aanwezig, de weg naar je woning is dan makkelijk gevonden. Belangrijk om te weten: dierenmest, rauw vlees en het meeste afval trekt géén fruitvliegjes aan. Zie je deze kleine vliegjes in de container dan heb je hier waarschijnlijk groenten of fruit ingegooid.

Fruitvliegjes doden: een aantal effectieve methoden

Wat maakt fruitvliegjes dood, hoe krijg je ze uit de woning en voorkom je dat ze weer terugkomen? Heb je veel van deze vliegjes in huis dan zit je vaak met je handen in het haar. Ze laten zich namelijk niet makkelijk verjagen. Waarschijnlijk doe je iets verkeerd, want met onderstaande methoden kom je zeker van fruitvliegjes af.

Fruitvliegjes val met (appel)azijn of lokstof

Fruitvliegjes doden gaat zeer makkelijk met een fruitvliegjesval. Deze val koop je kant-en-klaar (inclusief lokstof) of je maakt er zelf een. Eerst maar even iets over de kant-en-klare fruitvliegjes val. Deze heeft een mooi design, dat scheelt al. Zo kun je onbeschaamd de val op de kast, tafel of ergens anders neerzetten. De bijgeleverde lokstof doe je in de val. Dit trekt ontelbare fruitvliegjes aan.

Bekijk fruitvliegjes val

Wanneer de lokstof op is dan kun je nieuwe bij bestellen. Je kunt de professionele lokstof ook vervangen voor wat vruchtensap of azijn. Appleazijn heeft de voorkeur boven normale azijn.

Zelf een fruitvliegjesval maken doe je met behulp van een (papieren) trechter in een pot met lokstof. Je kunt ook folie over een bakje met lokstof spannen en hier wat gaatjes inprikken.

Insectenlamp met uv licht

Wat te doen tegen fruitvliegjes in huis? Heb je er regelmatig last van, ga dan voor een insectenlamp met uv-licht. Hiermee dood je niet alleen fruitvliegjes maar ook veel andere hinderlijke insecten. Je hebt twee varianten met betrekking tot de insectenlamp. Beide zijn ze voorzien van een UV-lamp dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op insecten heeft.

De eerste en meest bekende insectenlamp werkt met een rooster dat onder spanning staat. Insecten worden door het uv-licht aangetrokken en raken het rooster aan. Hierdoor worden ze geëlektrocuteerd en vallen dood in een opvangbak. De tweede variant werkt met een zuiger. Het UV-licht trekt fruitvliegjes aan waarna ze de val in worden gezogen. Hier sterven ze en komen in een opvangbak terecht.

Fruitvliegjes bestrijden met een spray

Bij een zeer grote fruitvliegjes plaag is het onbegonnen werk om ze met een insectenlamp of val te vangen. Ze vermenigvuldigen zich sneller dan dat je ze gedood krijgt. Je kunt dan beter fruitvliegjes bestrijden met een spray. Hiervoor gebruik je een spray tegen vliegende insecten.

Voordat je hiermee de ruimte behandelt moet je ervoor zorgen dat er niemand meer aanwezig is. Ook huisdieren moeten even naar buiten of in een andere ruimte. Kamerplanten kun je laten staan, tenzij ze zeer kwetsbaar zijn. Een aquarium dek je met een deken af waarbij je de filterpomp uitschakelt.

Spuit de gehele ruimte gelijkmatig in. Doe dit wat hoger bij het plafond, de werkzame stoffen zakken vanzelf naar beneden. Verlaat de ruimte en houd ramen en deuren gedurende een kwartier gesloten. Hierna de ruimte zeer goed ventileren.

Houd er rekening mee dat elke insectenspray weer anders werkt. Sommige hebben een inwerktijd van een half uur of misschien nog iets langer. Kijk daarom altijd op de verpakking hoe lang je de ruimte gesloten moet houden.

Fruitvliegjes doden die in planten zitten

Wil je fruitvliegjes bestrijden omdat ze in je plant zitten? De kans is heel groot dat het hier niet om fruitvliegjes maar om rouwvliegjes gaat. Qua uiterlijk lijken ze wel een beetje op fruitvliegjes. Enig verschil is dat een fruitvliegje rode ogen heeft en de varenrouwmug (rouwvlieg) heeft zwarte ogen. Bedenk dat fruitvliegjes helemaal niet op kamerplanten of tuinplanten afkomen, tenzij het om fruitplanten gaat.

[do_widget id=custom_html-40]

De larven van rouwvliegjes richten schade aan de plantenwortels en stengels aan. Hierdoor is het belangrijk om ze direct te bestrijden. Dit doe je met aaltjes tegen de varenrouwmug. Twijfel je of je last hebt van de varenrouwmug of het fruitvliegje, dan kun je ook van die gele plakkertjes in de aarde steken. Dit trekt alle kleine vliegjes aan. Zeer effectief wanneer je toch last hebt van fruitvliegjes in je planten.

Fruitvliegjes doden: de basic methode

Een enkel fruitvliegje in je huis? Deze kun je makkelijk doden door hem tussen je handen kapot te slaan. Ze zijn geen snelle vliegers dus je kunt ze zeer makkelijk pletten. Heel basic maar wel effectief. Dit werkt overigens alleen wanneer je een enkel fruitvliegje ziet. Heb je er meerdere dan vermenigvuldigen ze zich en heeft dat pletten tussen je handen geen zin meer. Je kunt dan beter voor een van de andere (bovenstaande) methoden kiezen.

Voorkom dat nieuwe fruitvliegjes de woning binnenkomen. Dek de fruitschaal goed af of bewaar groenten en fruit in de koelkast. Laat ook geen lege alcoholglazen- of flessen staan, spoel alles goed uit. Voorkomen is beter dan fruitvliegjes doden, dit scheelt een hoop werk en ergernis.

Schuiven naar boven