Beste filter voor het aquarium

Een aquariumfilter houdt het water elke dag schoon. Dit is niet alleen beter voor de vissen en planten, ook ziet het aquarium er veel mooier uit. Je hebt er minder onderhoud aan waardoor je alleen nog maar hoeft te genieten van het uitzicht. We bekeken verschillende merken en modellen.

Superfish Aqua-Power 200

Een goede filterpomp hoeft niet duur te zijn. Voor iets meer dan € 16 haal je de Superfish Aqua-Power 200 in huis. Deze circulatiepomp heeft een capaciteit van 200 l/h. Voor een aquarium is het nodig om een filter te kiezen die minstens 3 keer de literinhoud per uur erdoor haalt. De Superfish Aqua-Power 200 is dus geschikt voor een klein aquarium met een inhoud van 50-65 liter.

Door gebruik te maken van een filterpomp blijft het water in beweging en krijgen bacteriën en algen minder kans. Bovendien blijft het water zuurstofrijk, iets dat belangrijk is voor de gezondheid en de groei van planten en vissen.

Dit energiezuinige model is een simpele oplossing voor het kleine visaquarium. Al helemaal gezien de prijs, en dat is iets waar we blij mee zijn.

Superfish Aqua-Power 200 – bekijk de voorraad

Juwel Circulatiepomp Eccoflow 600

Deze krachtpatser heeft een capaciteit van 600 l/h. Hij is ook in andere uitvoeringen verkrijgbaar, van 300 l/h tot maximaal 1500 l/h. De 600 serie is uitermate geschikt voor aquaria met een inhoud van 100 liter. Mocht je nog niet weten hoe je de inhoud berekent, dan doe je dit als volgt:

Lengte in centimeters x breedte in centimeters x hoogte in centimeters. Deel dit door 1000 en je hebt de inhoud van het aquarium te pakken.

Even terug naar de Juwel Eccoflow 600, want hij is niet alleen geschikt voor het zoetwater maar ook voor zout water. Dat is een eigenschap die je niet bij veel filters tegenkomt. Daarom is dit een uitstekende keuze voor de aquariumliefhebber.

Ook dit model verbruikt weinig energie en is hiermee een goede keuze. Daarnaast werkt hij ontzettend stil, ideaal wanneer je het aquarium in de woonkamer of op de slaapkamer hebt staan. De filtratie helpt bij het weren van schadelijke bacteriën en algen, en ondersteunt de groei van goede bacteriën. Denk bij het uitkiezen van een filter voor het aquarium dan ook zeker aan de Juwel Eccoflow 600.

Juwel Circulatiepomp Eccoflow 600 – bekijk de prijs

Eheim Professional 3 (extern filter)

De beste filter voor het groot aquarium is de Eheim Professional 3. Dit is een betrouwbaar filter dat het water perfect schoonhoudt en vrij van verontreinigingen. Deze pomp plaats je buiten het aquarium, waardoor hij een zeer effectieve werking heeft. Hij filtert met een capaciteit van 1700 l/h. Dit maakt hem geschikt voor het zeeaquarium of zoetwateraquarium van minimaal 100 meter breed.

We moeten toegeven dat het niet de goedkoopste aanschaf is, de prijs ligt net iets boven de € 400. Maar wel de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een uitstekende filteroplossing. Een extern aquariumfilter heeft een aantal voordelen. Het loskoppelen en weer aansluiten is heel eenvoudig, zonder met je handen in het water te duiken. Ook het schoonmaken is een stuk makkelijker.

Door gebruik te maken van een externe filter blijft er meer ruimte in het aquarium zelf over. Wel moet je rekening houden met de plaatsing van de filterpomp. Een aquarium met een onderkast is de beste keuze, omdat de pomp dan mooi in de onderkast kan worden verborgen.

Kortom, we zijn zeer te spreken over de Eheim Professional 3. Onze schrijver heeft er jarenlang gebruik van gemaakt, en naar volle tevredenheid. De pomp heeft tussendoor nooit mankementen vertoont.

Eheim Professional 3 – bestellen

Advies van de aquariumexpert

Onjuiste watercondities verstoren het leven in het aquarium. Vooral zoutwater vissen hebben hogere eisen, waardoor een filterpomp onmisbaar is. Dit filter is voorzien van een omgekeerde osmose en eïionisatie. Dit zijn functies die bij het zoetwater aquarium niet noodzakelijk zijn. Kijk dus goed welk filter je moet hebben.

Zelfs wanneer je een klein aquarium hebt is filtratie onmisbaar. Veel mensen denken dat ze het zonder filterpomp wel redden, maar al snel gaat de kwaliteit van het aquariumleven achteruit. Blijf dus investeren in goede onderdelen en makkelijk onderhoud.

Schuiven naar boven