Exotische korthaar – kattenras

De exotische korthaar staat ook wel bekend onder de benaming Exotic. Uiterlijk lijkt hij op een Pers (kattenras), en dat kan wel kloppen. De Exotic is namelijk de kortharige variant heeft van dit ras. Opvallend is dat de exotische korthaar nog niet zo lang bestaat. Dit verklaart ook waarom er nog niet zoveel over bekend is. Hieronder lees je alles over het karakter, de verzorging en opvoeding van de exotische korthaar kat.

Geschiedenis van dit kattenras

Rond het jaar 1960 besloten fokkers om de Amerikaanse korthaar wat aan te passen. Dit ras werd gekruist met Perzen. De kittens die hieruit geboren werden leken niet op de Amerikaanse korthaar. In 1966 besloot de CFA om voor dit nieuwe ras een apart fokprogramma op te stellen. Het nieuwe ras kreeg de benaming exotic shorthair, in het Nederlands ook wel exotische korthaar. Vaak wordt dit afgekort tot exotic.

[do_widget id=custom_html-3]

Pas in 1986 werd de Exotic Shorthair officieel als raskat erkend. Zijn oorsprong ligt in de Verenigde Staten. In Nederland en België weten we nog niet zo heel veel over dit ras, dit komt omdat hij weinig voorkomt.

Uiterlijke kenmerken van de exotic

Zo op het eerste oog lijkt de exotische korthaar op de kortharige Pers. Enige verschil is dat de exotic een korte vacht heeft, daar waren de Pers een lange vacht heeft. De exotische korthaar is stevig gebouwd. In zijn ronde gezicht vallen de grote ogen direct op. De schedel is breed en de kop staat op een korte en brede nek. Het is belangrijk dat de wangen vol en breed zijn waarbij het dier kleine oortjes heeft.

Over het algemeen ziet de exotische korthaar er gespierd uit. De vacht voelt zacht aan en is vol. Vooral de ondervacht is goed ontwikkeld, hierdoor voelt hij ook zo zacht aan. Wel moet dit dier kortharig zijn.

Er komen verschillende kleuren voor waaronder blauw, rood, zwart, bruin, crème en lilac.  De dieren kunnen makkelijk twee of soms wel drie verschillende kleuren hebben. Getijgerd komt ook voor.

Exotische korthaar karakter

Nagenoeg elke exotische korthaar is rustig en aanhankelijk. Dit is iets dat je bij de Perzen ook tegenkomt. De Exotic is niet opdringerig en vraagt op een nette manier aandacht. Dit doet hij door zachtjes te miauwen. Een echte verademing want sommige katten schreeuwen luidkeels om aandacht.

Het karakter van de exotische korthaar maakt hem geschikt om samen te houden met kinderen, honden of andere katten. Hij kan ook goed overweg met overige huisdieren. Houd er wel rekening mee dat de Exotic gewoon een jachtinstinct heeft. Je kunt hem dus niet alleen laten met kleine prooidieren.

Opvoeding van dit ras

Op zich hoef je niet zoveel aandacht aan de opvoeding van de exotische korthaar te besteden. Hij is van nature rustig, lief en loyaal. Hij kan zelfs wat drukte om zich heen verdragen, mits dit niet te erg wordt. De Exotic kan ook prima de aandacht van zijn eigenaar met anderen delen. Hij zal zelden jaloers zijn. Ook is dit dier niet zo territorium gericht. Zijn huis is zijn thuis maar hij zal dat zeker niet fel tegenover andere katten verdedigen.

Tijdens de opvoeding van de exotische korthaar kitten maak je duidelijk wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld krabben aan het meubilair, dit moet je absoluut niet toestaan. Wanneer de kitten dit doet pak je hem op en zet je hem met zijn nageltjes tegen de krabpaal aan. Of tegen een boom buitenshuis, dat kan natuurlijk ook. Zolang het dier maar weet waar hij aan toe is.

Bekijk kattenspeeltjes

Wanneer de exotische korthaar kitten het te bont maakt kun je een plantenspuit gebruiken. Spuit het dier nat wanneer hij iets stouts doet. Gebruik de plantenspuit alleen wanneer dit echt nodig is, anders wordt hij schuw of bang.

Erfelijke afwijkingen exotische korthaar

Nagenoeg elke kattenras krijgt te maken met één of meerdere erfelijke aandoeningen. De erfelijke afwijkingen bij de Exotic zijn wel aanwezig. Dit ras kan met ruim 12 erfelijke afwijkingen te maken krijgen.

Vanwege de korte snuit is benauwdheid vaak aanwezig. Vooral wanneer het dier zich inspant zul je merken dat hij snel buiten adem is. Ook ontstaat er een verhoogd risico op tranende ogen. Dit ziet niet alleen onfris uit, ook kunnen er vervelende en pijnlijke korsten ontstaan. Vanwege de bouw van de kop laat het gebit vaak een afwijkende stand zien.

Hieronder nog wat erfelijke afwijkingen bij de exotische korthaar:

  • Cystenieren
  • Aangeboren doofheid
  • Oogproblemen
  • Blaasgruis
  • Blaasontsteking
  • Geboorteproblemen
  • Afweer tegen eigen rode bloedcellen
  • FIP (besmettelijke buikvliesontsteking)

Op sommige erfelijke afwijkingen kunnen de dieren getest worden. Een goede exotische korthaar fokker zal de ouderdieren hier altijd op testen. Met oudere dieren die dragers zijn van een van deze erfelijke afwijkingen mag niet gefokt worden.

Exotische korthaar kitten

Ben je op zoek naar een exotische korthaar kitten? Die wordt soms ook wel aangeboden als een Exotic kitten. Het is belangrijk om te weten dat deze twee benamingen hetzelfde betekenen. Het is raadzaam om op zoek te gaan naar een goede fokker. In Nederland en België zijn er een aantal van deze fokkers actief. Sommigen zijn in het bezit van het Diploma Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren. ‘Honden & Katten’. Dit diploma is verplicht voor fokkers van katten en honden.

Soms kom je exotische korthaar kittens op marktplaats tegen. Het kan dan ook om een gelegenheidsnestje gaan. In dit geval is het eerdergenoemde diploma niet verplicht. Wees er wel zeker van dat het hier daadwerkelijk om een Exotic raskat gaat. Deze moet altijd vergezeld gaan van een officiële stamboom.

[do_widget id=custom_html-6]

Is er geen stamboom aanwezig dan kan het evengoed nog om een exotische korthaar kitten gaan, maar net zo goed om een kruising. Aan de prijs zie je helaas niet altijd of je ook met een echte raskat te maken hebt. Dit komt omdat stamboom papieren ook wel eens worden vervalst. Een Exotic kitten kost tussen de € 1000 en € 1500. Dit is een indicatie van de prijs.

Gezondheid van de kitten

Let bij aanschaf van een Exotic korthaar letten goed op de gezondheid van het dier. Er kan wat traanvocht vloeien maar dit is bij voorkeur afwezig. Er mag in ieder geval geen vocht uit de neus komen. De oortjes moeten schoon en droog zijn. Verder ziet het dier er goed gevoed uit en zeker niet te mager, maar ook niet te dik.

De kitten moet alert reageren en speels zijn. Ook mag hij zeker nieuwsgierig van aard zijn, hoewel dit een beetje van het individuele karakter afhangt. Ga van tevoren altijd bij het nestje kijken en neem dan pas een beslissing.

Schuiven naar boven