Erfenis nalaten aan huisdier

Kun je nalaten aan dieren? Een goede vraag want je wilt misschien een erfenis nalaten aan je huisdier. Of aan dieren in het algemeen. Volgens de Nederlandse en Belgische wetgeving kunnen (huis)dieren geen erfenis ontvangen. Andersom is wel mogelijk: mensen kunnen huisdieren erven. Toch kun je een hoop voor dieren regelen, dit zet je in een testament.

Dit zegt de wetgeving overerven

Zonder testament is het er even bij wet geregeld. Kinderen erven automatisch van hun ouders. Erfgenamen zijn in groepen ingedeeld. De eerste groep komt als eerste voor de erfenis in aanmerking, daarna de volgende groep enzovoorts.

  • Groep 1: echtgenoot, geregistreerd partner, kinderen, kleinkinderen
  • Groep 2: ouders, broers en zussen, kinderen van broers en zussen
  • Groep 3: grootouders, kinderen van grootouders
  • Groep 4: overgrootouders, kinderen overgrootouders

Je ziet dat huisdieren hier niet tussen staan. Dit komt omdat huisdieren als bezit worden gezien en niet als individu. Hierdoor kun je niet met je huisdier trouwen en kan het dier ook geen erfenis ontvangen.

[do_widget id=custom_html-65]

Erfenis nalaten aan huisdier kan dus niet

Wanneer je bovenstaande leest is het duidelijk: een erfenis nalaten aan het huisdier kan niet. Wel kun je dit op een andere manier oplossen. Dit doe je door het huisdier na overlijden aan iemand toe te wijzen. Je doet hier de erfenis bij en mag hier een voorwaarde aan vasthangen. Bijvoorbeeld dat de ontvanger van de erfenis voor het dier moet blijven zorgen.

Wanneer je geen testament hebt

Heb je geen testament op laten maken, dan gaat het huisdier of de huisdieren naar de wettelijke erfgenamen. Hierboven zie je wie dat zijn. De wettelijke erfgenaam kan de erfenis afwijzen, in dat geval gaat de erfenis naar de volgende rechthebbende.

Huisdieren in je testament zetten

Wil je voorkomen dat het huisdier na overlijden naar iemand toe gaat die er niet voor zal zorgen? Dan kun je iemand in je testament toewijzen. Het huisdier gaat dan bijvoorbeeld niet naar de echtgenoot of een kind maar naar een goede vriend, collega of ander familielid.

Je kunt het huisdier ook aan een instelling toewijzen. Bijvoorbeeld een dierenpension of dierenasiel. In het testament kun je ook specifieke wensen vastleggen.

Bekijk urn met thema dieren

Erfbelasting betalen

Stel dat je een zeer kostbaar huisdier hebt. Bijvoorbeeld een paard dat op ontzettend hoog niveau loopt. Dit paard is al snel € 20.000 of misschien wel meer waard. Degene die dit paard erft moet hier erfbelasting over betalen. Hoe hoog die erfbelasting is hangt van de lijn af. Kijk maar eens wat iemand aan erfbelasting zou moeten betalen:

  • Partner of kind: 10%
  • Kleinkind of verdere afstammeling: 18%
  • Overige erfgenamen: 30%

Wanneer het bedrag boven een bepaalde drempel uitkomt dan betaal je nog meer erfbelasting. Allereerst is het belangrijk om de waarde van het huisdier te bepalen. Dit lijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk te zijn. Daarom is het beter om een ervaringsdeskundige in te schakelen.

Nalaten aan dieren

Je kunt ook kiezen voor nalaten aan dieren. Dit betekent dat (een deel van) de erfenis naar dieren gaat. Bijvoorbeeld de dierenbescherming, Stichting DierenLot of een andere dierenorganisatie. Wil je nalaten aan dieren dan moet je dit specifiek in het testament op laten nemen. Doe je dit niet dan gaat de erfenis naar de wettelijke erfgenamen.

Kan de hele erfenis naar dieren gaan?

Misschien ben je een ontzettend grote dierenvriend en wil je alles nalaten aan dieren. Is dit mogelijk? Nee, je hebt altijd de wettelijke erfgenamen uit de eerste groep. Dit zijn de partner en/of kinderen. Wanneer je alles wil nalaten aan dieren dan zul je de partner en kinderen eerst moeten onterven.

Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om de eerste groep volledig te onterven. Ze blijven namelijk altijd recht hebben op de helft van de erfenis. Wel is het zo dat ze hier zelf om moeten vragen.

Goede doelen hoeven geen erfbelasting te betalen

Ga je nalaten aan dieren dan moet je iets over goede doelen weten. Deze hoeven namelijk geen erfbelasting te betalen. Dit kan alleen wanneer ze over een ANBI status beschikken. Niet ieder goed doel heeft dit, controleer dit daarom vooraf. Houd er wel rekening mee dat alle erfgenamen delen in de erfenis. Dus ook in de schulden.

[do_widget id=custom_html-53]

Dierenopvang na overlijden baasje

Stel dat je komt te overlijden en niemand wil je huisdier hebben. Is er zoiets als dierenopvang na overlijden baasje? Ja, er zijn diverse opvangcentra die dieren van overleden baasjes huisvesten. Het gaat hier voornamelijk om honden en katten. Veel van deze dieren worden uiteindelijk herplaatst. Hierdoor krijgt het dier een nieuw gezin en ook weer een nieuwe toekomst.

Het is goed om vooraf over dit soort zaken na te denken. Wil je dat het huisdier na overlijden naar een familielid gaat, bespreek dan ook een aantal zaken door. Je kunt bijvoorbeeld extra geld achterlaten voor verzorging en dierenartskosten. Bespreek ook wat er gebeurt wanneer de erfgenaam niet meer voor het dier wil of kan zorgen. Waar gaat het dier dan naartoe?

Gaat je huisdier na overlijden naar een dierenopvang? Bedenk dat dit soort stichtingen of goede doelen afhankelijk is van donaties. Het is dan ook goed om een eventuele erfenis richting de dierenopvang in je testament op te nemen. Zoiets is namelijk niet bij wet geregeld.

Schuiven naar boven