Egyptische Mau – alles wat je wil weten

Hij is bijzonder om te zien: de Egyptische Mau. De oorsprong van deze raskat ligt in Egypte. Vanuit de Verenigde Staten is de Egyptische Mau verder gefokt. Gelukkig komen er niet zoveel erfelijke aandoeningen bij dit ras voor. Dit betekent dat je in veel gevallen een gezonde kat in huis haalt. Wil je alles weten over de Egyptische Mau? Lees meer over het karakter, uiterlijke kenmerken en de verzorging.

Geschiedenis van het ras

In Egypte lopen er al eeuwenlang huiskatten rond. Het schijnt dat de Egyptische Mau al 3000 jaar lang wordt gefokt. Het verhaal doet de ronde dat een Russische prinses een kitten van de ambassadeur van Italië in Egypte kreeg. In 1956 emigreerde de prinses naar de VS waar ze met een aantal van deze katten begon te fokken. Zo kreeg de Egyptische Mau uiteindelijk zijn bekendheid mee.

[do_widget id=custom_html-65]

Pas rond 1988 werd dit ras in Europa gefokt. Tot de dag van vandaag zijn er niet veel fokkers van de Egyptische Mau in Europa actief.

Uiterlijke kenmerken: de rasstandaard

Een Egyptische Mau herken je direct. Het dier is middelgroot, atletisch en goed gespierd. Het lichaamsgewicht bedraagt tussen de 3 en 5 kg. Mannetjes zijn wat groter en zwaarder dan vrouwtjes. De vacht is kort en voelt zijdezacht aan. Opvallend is het gevlekte patroon dat ook wel stippen wordt genoemd. Het gaat altijd om donkere vlekken op een lichte ondervacht.

Dit ras wordt in drie verschillende kleuren gefokt waarvan zilver, brons en smoke. Andere kleuren zijn niet gewenst. Zeer zelden komt er een zwarte Egyptische Mau voor.

De manier van lopen is ook wel opvallend. Wanneer je naar de bewegingen van de Egyptische Mau kijkt dan doet je dit aan een cheeta denken. Bovendien gaat het hier om een zeer lenig en bewegelijk dier.

Levensverwachting

Net als veel andere katten bereikt ook de Egyptische Mau een gemiddelde leeftijd van 10-13 jaar. Er zijn echter ook dieren die tussen de 9 en 10 jaar oud worden. Daarnaast zijn er altijd uitzonderingen en kan de Egyptische Mau soms ook wel een leeftijd van 18 jaar bereiken.

Karakter van de Egyptische Mau

Dit levendige ras blijft tot op hoge leeftijd actief. Hij heeft dan ook voldoende uitdaging nodig. Bovendien is het belangrijk dat dit ras voldoende ruimte krijgt, desnoods dagelijks naar buiten. Omdat het hier om een bijzonder ras gaat is het aan te raden om hem niet zomaar op straat rond te laten lopen. Je zou aan een gps tracker voor katten kunnen denken, of je sluit de tuin geheel af.

Bekijk gps tracker voor katten

Egyptische Mau katten hechten zich erg aan hun eigenaar. Ze knuffelen graag maar het zijn niet echt schootkatten. Wel is de Egyptische Mau altijd vriendelijk. Hij kan redelijk goed alleen blijven maar je moet hem geen hele dagen aan zijn lot overlaten. Wanneer je als eigenaar thuiskomt dan word je vrolijk door de kat begroet.

Wanneer dit ras te weinig aandacht krijgt dan zal hij dit zeker opeisen. Het is niet zo dat de Egyptische Mau vervelend of luidruchtig wordt, maar hij laat wel weten dat hij wil knuffelen of spelen. Hij is ook gevoelig en houdt niet zo van drukte om hem heen. Binnen een druk gezin past de Egyptische Mau niet echt.

Opvoeding van het dier

Haal je een Egyptische Mau kitten in huis dan moet je hem goed opvoeden. Houd er rekening mee dat deze kittens erg speels zijn en ook overal in of op klimmen. Hierbij hebben ze een voorkeur voor hoge uitkijkplaatsen.

Leer de kitten wat wel en niet mag. Krabben aan meubels is absoluut niet toegestaan. Zorg wel voor iets ter vervanging zoals een krabpaal. Wanneer de Egyptische Mau kitten naar buiten mag kun je hem ook aanleren om een boom als krabpaal te gebruiken. Gebruik desnoods een plantenspuit om het dier op te voeden. Doe dit wel met beleid, een te harde opvoeding is voor deze kitten zeker niet geschikt. Hierdoor kan hij alleen maar in zijn schulp kruipen.

Vachtverzorging

Vanwege de korte en gladde vacht heeft de Mau niet veel vachtverzorging nodig. Je kunt de vacht wekelijks doorborstelen. Kies hierbij voor een borstel met zachte borstelharen.

Erfelijke aandoeningen Egyptische Mau

Sommige raskatten zijn erg gevoelig voor erfelijke afwijkingen. Bij de Egyptische Mau komen niet zoveel erfelijke aandoeningen voor. Hij kan wel gevoelig zijn voor een verstoorde energiestofwisseling binnen de rode bloedcellen of een afweerreactie tegen de rode bloedcellen. Dit zijn twee erfelijke aandoeningen die bij verschillende raskatten voorkomen.

Verder is de Egyptische Mau gevoelig voor algemene ziekten zoals de dodelijke kattenziekte. Ze kunnen ook besmet raken met wormen, vlooien, teken, mijten en andere parasieten.

[do_widget id=custom_html-23]

Egyptische Mau kitten

Wanneer je op zoek bent naar een Egyptische Mau kitten is het aan te raden om deze bij een fokker aan te schaffen. Op het gebied van fokkers van dit ras vind je niet zoveel. Er zitten slechts enkele fokkers verspreid over Nederland en België. Dit komt omdat het ras zeer weinig wordt gehouden.

Egyptische Mau kittens kom je af en toe ook op sites zoals Marktplaats of social media tegen. Wees er dan zeker van dat het ook echt om een Egyptische Mau kitten gaat. De kans is namelijk groot dat het hier om een kruising gaat. Uiterlijk lijkt hij dan wel op een Mau maar in werkelijkheid gaat het om een heel ander ras of een kruising.

Een rasechte Mau kat is voorzien van een officiële stamboom. Een kitten moet altijd op de juiste manier zijn ingeënt. Daarnaast moet het dier zijn behandeld tegen vlooien en wormen. Houd er rekening mee dat de aanschafprijs ergens tussen de € 800 en € 1500 kan liggen. In sommige gevallen ligt de prijs nog wel hoger.

Schuiven naar boven