Egels voeren in de winter

Egels houden een winterslaap. Dit start in oktober of november en duurt tot april. Dit betekent echter niet dat deze diertjes gedurende de winterperiode helemaal niets eten. Egels voeren in de winter is zeker aan te raden. Hiermee help je deze zoogdieren de winter door.

Voorbereiding op de winterperiode

Waarom doet de egel een winterslaap? Dit is nodig omdat er in de winter weinig voedsel te vinden is. Egels leven namelijk grotendeels van insecten. Juist in de wintermaanden zijn deze insecten nauwelijks te vinden. De eerste vorst is een prikkel om in slaap te vallen.

Naar egelhuisjes

Toch kan je in de winterperiode nog een egel tegengekomen. Het komt namelijk regelmatig voor dat egels tussendoor ontwaken. Of dat ze geen volledige winterslaap houden. Het gebeurt de laatste jaren zelfs dat egels helemaal niet meer in winterslaap gaan.

Egels voeren in de winter

Dat egels tegenwoordig geen of een gedeeltelijke winterslaap houden heeft met het huidige klimaat te maken. De winters worden steeds zachter. Dit betekent meer insecten en weinig prikkel om in winterslaap te gaan.

Het is belangrijk om deze zoogdieren de winterperiode door te helpen. Er is immers minder voedsel dan normaal beschikbaar. Wil je egels voeren in de winter? Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden.

Een schaaltje water

Je wil naast voedsel ook wat water voor egels beschikbaar stellen. Een schaaltje water lijkt een goed idee. Let wel op want juist een klein laagje water bevriest makkelijk. Wil je toch wat water neerzetten, doe dit dan in de late avonduren. De egel heeft dan zeker twee uur de tijd om te komen drinken.

Voorkom dat het schaaltje zeer diep is en de egel er mogelijk in kan vallen. Een natte egel bevriest, dat wil je natuurlijk niet.

Geen schoteltje melk

Het is een feit dat egels melk lekker vinden. Overigens houden katten hier ook van. Toch is het niet verstandig om egels of katten gewone koemelk te geven. Eigenlijk is er geen enkel zoogdier dat op volwassen leeftijd nog melk drinkt, uitgezonderd de mens. Egels kunnen melk niet goed verteren. Zet dus zeker geen schoteltje melk neer!

Katten- of hondenbrokken

Egels voeren in de winter doe je het liefst met katten- of hondenbrokken. Dit soort brokken bevriest niet snel en blijft ook wat langer goed. Voorkom dat katten alles opeten. Je zou eventueel een draadje boven de heg of schutting kunnen spannen, hiermee voorkom je dat katten in je tuin komen. Maar let op want katten kunnen ook onder een heg doorkruipen.

Wil je zeker weten dat alleen de egels van het voer eten, zorg dan voor een smal bakje. De smalle snuit van de egel past hierin maar de kat kan er niet goed bij.

Vlees voor hond of kat

Je kunt ook voor wat vers vlees of blik vlees voor hond of kat kiezen. Dit eten egeltjes ook graag. Natvoer bevat veel vocht en kan hierdoor makkelijker bevriezen. Wil je de egels met vlees in de winter voeren, zet dit dan in de avonduren klaar. Deze dieren zijn namelijk in de nachtelijke uren actief.

Speciaal egelvoer

Wil je het helemaal goed aanpakken, koop dan speciaal egelvoer. Dit voer is specifiek afgestemd op de voedingsbehoefte van dit dier. Egelvoer is vooral energierijk, ideaal tijdens en na de winterperiode. Hiermee help je egels zeker de winter door. Je hebt keuze uit een soort brokjes, een mix van gedroogde insecten of natvoer.

Bekijk egelvoer

Een beetje pindakaas

Ook pindakaas is iets dat egeltje aantrekt. Bovendien is pindakaas vet en voorziet het dier van de nodige energie. Ideaal tijdens de wintermaanden. Let op want egeltjes mogen zeker niet te veel pindakaas eten. Zet dit daarom af en toe als traktatie neer. Houd er overigens rekening mee dat muizen en ratten ook dol zijn op pindakaas. Mogelijk trek je met pindakaas dit ongedierte aan.

Hoe lang moet je egels voeren?

Volwassen egels raken in oktober tot november in winterslaap. Jonge egels zijn hier iets later mee, vaak vanaf begin tot eind november. Maar het kan de dat ze helemaal niet of maar half in winterslaap gaan. Wanneer je tussendoor ontwaken (of wakker blijven) gaan ze op zoek naar voedsel. Dit betekent dat je egels het hele jaar door kunt voeren.

Zorg in de winterperiode voor vetrijk voedsel. Denk hierbij aan speciaal egelvoer, katten- of hondenbrokken en af en toe wat pindakaas. In de zomerperiode kies je voor een mengsel van gedroogde insecten.  Houd dus rekening met het seizoen, dan komt het wel goed met de egel.

Schuiven naar boven