Een overprikkelde hond rustig krijgen

Sommige honden zijn van nature druk, vaak heeft dit met het ras en karakter te maken. Maar er zijn ook honden die overgevoelig op hun omgeving reageren. Je krijgt dan te maken met een overprikkelde hond. Soms ontstaat dit bij angst of in een stressvolle situatie. Wil jij jouw overprikkelde hond rustig krijgen? In dit artikel lees je hoe je dit probleem aanpakt.

De oorzaken van hyperactiviteit

Een overprikkelde hond heeft te maken met hyperactiviteit. Vaak is dit gevolg van angst of stress. Maar het kan ook ontstaan door een gebrek aan lichaamsbeweging. Zoiets zie je vooral bij jachtgronden of veedrijvers, die van nature veel beweging nodig hebben. Maar ook bij windhonden.

Daarnaast willen honden alles voor hun baasje doen. Wanneer het baasje door blijft gaan met wandelen, fietsen of spelen, dan doet de hond gewoon mee.

Een gebrek aan aandacht

Een van de grootste oorzaken van een overprikkelde hond is gebrek aan aandacht. Een hyperactieve hond vraagt om de aandacht van zijn baasje. Wees eerlijk tegenover jezelf: besteed je wel voldoende tijd aan je huisdier? Wanneer je meer met televisie of sociologie aanwezig bent, dan is het logisch dat je hond zich gaat vervelen.

Wanneer dit echt zo is dan nog de tijd om je hond gelukkig en gezond te maken en te houden. Plan vaste momenten en om met je hond te wandelen of te spelen. Houd er wel rekening mee dat honden gewoontedieren zijn. Wanneer je elke dag rond 15:00 uur met hem gaat wandelen, staat hij na enkele dagen automatisch rond dit tijdstip bij de deur.

Kun jij je niet aan een vast schema houden? Zorg in ieder geval dat je dagelijks minimaal een half uur iets met je hond doet. Het liefst meerdere keren per dag.

Overprikkelende activiteiten verminderen

Veel honden hebben er baat bij om minder overprikkelende activiteiten uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld merk dat je hond veel naar voorbijgangers blaft, is het verstandig om de gordijnen of rolluiken dicht te houden. Hierdoor kan de hond niet naar buiten kijken en wordt vanzelf rustiger.

Spelende kinderen in de tuin of op straat kan je hond ook druk maken. Vaak wil het dier meedoen. Kan dit niet? Laat je hond niet buiten of in de tuin, totdat het rustig is.

Mentale stimulatie

Je krijgt een overprikkelde hond rustig door middel van mentale stimulatie. Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in huis, op plaatsen waar je hond goed moet zoeken. Je kunt ook gebruik maken van een speciale bal met gaten. Hierin was ik kleine hondensnoepjes. Leg de bal op de grond en je hond wordt uitgedaagd om tegen de bal aan te duwen. Zo rollen de snoepjes eruit.

Er zijn ook speciale hondenpuzzels verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat dit soort puzzels voor sommige rassen te moeilijk is. Kleine gezelschappen onder zoals de lhasa apso, chihuahua of de yorkshire terrier zal de puzzel niet op kunnen lossen, waardoor het dier gefrustreerd raakt. Een hondenpuzzel is daarom meer geschikt voor jachthonden en veedrijvers, maar ook voor waakhonden. Die zijn over het algemeen wat intelligenter en worden dankzij de puzzel mentaal uitgedaagd.

Hier vind je een aantal van die puzzels. Je ziet dat er verschillende modellen verkrijgbaar zijn. Het is goed om er minimaal twee aan te schaffen en regelmatig af te wisselen.

Geurspelletjes zijn voor iedere hond leuk aan zorgen voor een mentale stimulatie. Maak af en toe ook eens een snuffelwandeling. Gaan wandelen en geef je hond voldoende tijd om overal te snuffelen. Voor de meeste honden brengt dit rust met zich mee.

Leer over hondengedrag

Is je hond echt overprikkeld, of is er iets anders aan de hand? Het is belangrijk om te weten waarom jouw hond bepaald gedrag vertoont. Volg de thuistraining Hondengedrag en bouw een betere band met je trouwe viervoeter op.


Leer ook de lichaamstaal van je hond kennen. Observeer je hond terwijl hij speelt, eet en slaapt. Let hierbij goed op de geluiden die hij maakt en zijn lichaamshouding. Bijvoorbeeld zijn oren, staart en ogen. Hierdoor begrijp je beter en sneller wanneer je hond overprikkeld is.

Zet positieve beloning in

Honden zijn heel gevoelig voor positieve beloning (aandacht). Telkens wanneer je hond zich gunstig gedraagt, geef je hem een beloning. Dit hoeft echt geen voer of een snoepje te zijn. Ook een spelletje doen of wat aandacht valt onder beloning.

Vervelend gedrag negeren

Is je hond erg druk? Negeer het gedrag. Wanneer je er aandacht aan schenkt dan geef je het signaal af dat het drukke gedrag goed is. Het beste kun je doorgaan met datgene waar je mee bezig was, en de hond totaal negeren.

Niet straffen

Het is fout om een overprikkelde hond te straffen. Hiermee krijg je hem echt niet rustig. Het beste kun je zijn drukgedrag negeren totdat hij gekalmeerd is. Zodra het dier weer rustig is, krijgt hij aandacht van jou. Zo leert de hond dat zijn drukke gedrag gewaardeerd wordt.

Straffen terwijl je hond druk is kan voor grotere problemen zorgen. Stel dat je hond druk is vanuit angst. Op het moment dat je hem straf geeft, onderbouw je zijn angst. Hierdoor wordt zijn angst steeds groter.

Je eigen mentale toestand

Mogelijk heb je zelf met overprikkeling, angst of stress te maken. Veel huisdieren zijn gevoelig voor de moties van hun baasjes. Wanneer jij bepaalde emoties toont dan pikt jouw hond dit op. Hierdoor gaat hij het zelf te voelen en een gelijkwaardig gedrag vertonen.

Het is dus helemaal niet vreemd dat honden van gestreste baasjes net zo gestrest lijken. Ditzelfde geldt voor andere emoties zoals woede, boosheid of ongerustheid. Je kunt het je hond niet kwalijk nemen dat hij hierop reageert.

Gedragsproblemen als gevolg van te weinig slaap

Honden hebben 16 uur slaap per dag nodig. Dat is best veel! Wanneer de hond continu wakker wordt gehouden, komt hij of zij slaaptekort. Hierdoor kunnen er verschillende gedragsproblemen ontstaan. Een van die gedragsproblemen bestaat uit hyperactiviteit oftewel overprikkeling.

Zorg dat je hond aan zijn rust toekomt. Laat hem ‘s morgens eten en uit, vervolgens is het tijd voor een dutje. In de middag maak je een korte wandeling of doet een spelletje met hem. ‘s Avonds is het weer tijd voor eten en misschien een lange wandeling.

Houd er rekening mee dat puppy’s meer behoefte aan slaap hebben, net als senior honden. Speel of wandel alleen met de hond wanneer deze uit zichzelf wakker is geworden. Wanneer je het dier telkens wakker moet maken om te eten, spelen of te wandelen, is dit een signaal dat het dier te weinig slaap krijgt.

Hoe je met overactieve puppy’s omgaat

Puppy’s zijn veel drukker dan volwassenen. Dit is vrij normaal, ze bruisen van energie. Aan de andere kant hebben ze ook meer slaap nodig. Een overprikkelde puppy vertoont ongewenst gedrag waaronder overmatig blaffen, springen en overal in bijten. Maar ook continu de aandacht opeisen en als een wervelwind door het huis rennen.

Overprikkeling bij de pup treedt op wanneer er te veel activiteiten meegedaan worden. Maar ook wanneer puppy overdag in de hondenopvang zit. Breng het jonge dier naar een rustige plek zodat hij kan slapen. Verwijder speelgoed dat hem uitdaagt om te spelen. Praat eventueel op een rustige manier met de pup, zodat hij kalmeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven