Een honden ventilator: nuttig of niet?

Warmte en met name extreme hitte is slecht voor je hond. Het leidt tot uitdroging, een zonnesteek of hittestress. Dieren hebben altijd schaduw en toegang tot koelwater nodig. Merk je dat je trouwe viervoeter moeite met de warmte heeft? Denk dan eens aan een honden ventilator.

Zo koelt jouw hond af

Feit: een hond kan niet zweten zoals mensen doen. Ze kunnen wel een klein beetje zweten, maar heel beperkt. Rond de neusgaten en op de poten hebben ze een aantal zweetklieren. Dit kun je ook goed merken, bijvoorbeeld doordat de pootjes van je hond soms zweterig ruiken.

Vanwege het kleine aantal zweetklieren moet een hond andere dingen doen om af te koelen. Bij warmte of extreme hitte gaat je hond hijgen. Mensen denken dat het dier moe is, maar feitelijk kan je hond hierdoor de warmte afvoeren. Dit gebeurt door verdamping van vocht op de tong.

Een koele plek opzoeken

Wanneer de hond het warm heeft, zoekt hij een koele plek op. Zo zal het dier binnenshuis of in de schaduw willen liggen. Sommige honden graven een kuil en gaan hierin liggen. Dit helpt ook bij het afkoelen. En er zijn honden die het water in springen.

Een ventilator voor de hond

Wanneer het warm is helpt een ventilator bij mensen heel goed. De werking hiervan is eenvoudig: wanneer het warm is ga je (een beetje) zweten. Vocht op de huid zorgt voor afkoeling. Een ventilator beweegt de luchtstroom over je huid. Hierdoor verdampt het zweet sneller en krijg jij het koeler.

Honden kunnen niet zo goed zweten. Toch kan een hondenventilator een goed idee zijn. De ventilator beweegt de luchtstroom langs de poten, de neus en de bek van de hond. Hierdoor wordt het vocht sneller verdampt en voelt jouw hond zich wat fijner.

Het is dus niet zo dat een ventilator bij de hond eenzelfde werking heeft als bij mensen. Hij werkt iets minder effectief, maar heeft zeker meerwaarde.

Welke ventilator is goed?

Niet elke ventilator is geschikt voor je hond. Bijvoorbeeld een hoge staande ventilator. De lucht die de ventilator in beweging brengt, komt onvoldoende bij het dier terecht. Het is juist de bedoeling dat de luchtstroom langs de hond gaat.

Daarom kies je voor een ventilator die laag bij de grond staat. Bijvoorbeeld een vloerventilator, deze staat laag genoeg bij de grond. Voor dit model betaal je tussen de € 30 en € 70. Prijzen variëren, afhankelijk van het merk, de capaciteit en het design.

Bekijk de beschikbare vloerventilators

Kies voor een ventilator met verschillende standen. Zo bepaal je zelf met welke kracht de luchtstroom langs de hond gaat. Sommige honden houden van een stevig windje, anderen doen het liever wat rustiger aan.

Een ventilator voor de hondenbench

Ligt je hond overdag in een bench? Plaats hier liever geen ventilator voor. De hond moet zelf kunnen bepalen of hij voor de ventilator gaat liggen. Bij extreme hitte is het beter om de hond uit de bench te laten en ergens een vloerventilator neer te zetten.

Kan het niet anders dan dat het dier in de bench of kooi moet? Zorg dat de bench op een koele, schaduwrijke plek ligt. De hond moet toegang hebben tot drinkwater. Leg eventueel een nat laken op een natte doek over het hok. Zo kan dit afkoelen.

Zorg dat je niet het hele hok of de bench afdekt, luchtcirculatie is juist nu heel belangrijk.

Kan een hond door de ventilator ziek worden?

Soms wordt beweerd dat je door een ventilator ziek kan worden, en de hond dus ook. Dit klopt niet! Een ventilator doet niks anders dan lucht verplaatsen. Van de lucht zelf word je niet ziek. Maar wel van verontreiniging, bacteriën of virussen die in de lucht hangen.

Door de snellere luchtverplaatsing kan het dus voorkomen dat jij of het huisdier eerder met bacteriën of virussen in contact komt.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de ventilator de luchtstroom versterkt, waardoor de lucht wat droger kan worden. Dit leidt tot een drogere neus en keel, zowel bij mensen als huisdieren.

Het is belangrijk om de ventilator regelmatig schoon te maken. Doe je dit niet dan verzamelt stof zich op de ventilatorbladen. Wanneer je de honden ventilator na een tijd weer aanzet, verspreidt dit stof zich ontzettend snel. Vooral voor mensen met een allergie is dit hinderlijk.

Conclusie: je hond wordt niet ziek door het gebruik van een ventilator. Geef hem wel de vrije keuze om voor de ventilator te liggen, of juist op een heel andere plek. Dwing het dier nooit om continu voor de ventilator te zitten of te liggen. Richt de ventilator niet op het gezicht van de hond, dit verhoogt de kans op een oogslijmvliesontsteking.

Zorg voor een veilige omgeving

Wanneer je een ventilator voor je hond koopt, is het belangrijk dat je dit op een veilige plek neerzet. Knaagt of kauwt het dier regelmatig op meubels, je schoenen of zijn speelgoed? Let dan even op wat hij of zij met de ventilator doet. Het dier mag zeker niet de bekabeling doorbijten!

Verder moet de kap rondom de rotorbladen stevig genoeg zijn, zodat deze niet los kan laten. Controleer regelmatig of alles nog stevig vastzet.

Alternatieven om je hond af te koelen

Niet iedereen wil een ventilator gebruiken. Gelukkig zijn er veel alternatieven om je hond af te laten koelen. Sommige honden vinden het leuk om hun eigen zwembadje te hebben. Speciaal voor kleine honden zijn er zwembaden met een lage instap verkrijgbaar. Een hondenzwembad is wel wat duurder, dit komt door het verstevigend materiaal. Is je hond niet al te wild dan kun je een goedkoop kinderbadje kopen. Of de bekende schelp (badje/zandbak), die kan niet kapotgaan!

Andere honden vinden het leuk om met sproeiend water te spelen. Kijk eens naar een decoratieve sproeier die regelmatig van koers verandert. Je hond wordt hier enthousiast van, en hij koelt lekker af. Houd het wel in de gaten want sommige honden blijven doorgaan en putten zichzelf hierdoor helemaal uit.

Puppy’s en oudere honden houd je op de meest hete dagen liever rustig. Doe activiteiten zoals wandelen of spelen liever vroeg in de ochtend of wat later op de avond, wanneer het is afgekoeld.

Zorg dat er altijd vers drinkwater voor het dier staat. Plaats het drinkwater in de schaduw, zodat het niet door de zon gloeiend heet wordt.

Nog een waarschuwing: laat je hond op hete dagen niet buiten op een betegelde plek liggen. Tegels worden ontzettend warm waardoor je hond zijn pootjes of andere lichaamsdelen kan verbranden. Loop altijd even zelf met blote voeten over de tegels, dan ervaar je hoe dit aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven