Een gestreste hond kalmeren

Net als mensen kunnen ook honden gestrest raken. Helaas is dit niet altijd zichtbaar. Honden hebben geen driftbui of ze gooien niet met spellen. Het is belangrijk om tekenen van stress bij je hond te herkennen. Aan de hand hiervan weet je of en hoe je jouw huisdier kan helpen.

Kenmerken van stress bij honden

Mensen met stress raken snel geïrriteerd. Ze hebben een kort lontje of zijn snel emotioneel. Stress en spanning brengt ook andere klachten met zich mee waaronder slapeloosheid, buikpijn en weinig eetlust. Sommige mensen gaan door stress juist meer eten.

Bij honden zijn deze kenmerken anders. Een van de belangrijkste kenmerken is trillen. Nerveuze of gestreste honden trillen met hun hele lichaam. Vaak wordt gedacht dat de dieren het koud heeft, maar niets is minder waar. Zo zie je bijvoorbeeld dat de hond gaat trillen wanneer hij op de onderzoekstafel van de dierenarts staat, of bij de hondentrimsalon.

Het trillen is bedoeld om de stress letterlijk van zich af te schudden. Overigens zijn er honden die zich daadwerkelijk uitschudden, ook weer een manier om van de spanning af te komen.

Een ander signaal is janken, typen of blaffen. Maar ook kwijlen, likken of misschien wel vaker gapen. Gestreste honden knipperen vaker met hun ogen of houden de ogen wijd open.

Soms wordende oren wat tegen het hoofd gedrukt. Dit kan op angst of stress duiden, maar ook op agressie.

Kijk goed naar de lichaamshouding

Bange honden verbergen de staart tussen de poten. Dit doen ze om hun geur te maskeren. Niet alleen angstige honden doen dit, maar ook dieren die gestrest zijn. Verder kan het dat het dier zijn gewicht naar de achterpoten verplaatst. Hierdoor krimpt het een beetje ineen.

Sommige gestreste honden verstijven met hun lichaam. Je voelt dit bij aanraking: het is één brok spanning. Je kunt het ook zien, waarbij de hond een kunstmatige houding aanneemt.

Het loslaten van de vacht

Door stress kunnen haren loslaten. Dat is bij mensen zo en ook bij honden. Alleen gaat dit bij honden veel sneller. Vaak zie je hele bosjes hondenhaar in de wachtkamer en de behandelkamer van de dierenarts liggen. Zie je dat jouw hond plots veel haren verliest? Dit kan op stress duiden.

Urineren of ontlasten

Een andere indicator is het laten lopen van de urine of aandrang om te ontlasten (poepen). Vaak gebeurt dit vlak nadat er iets spannends plaats vindt.

Op de grond snuffelen

Sommige honden met stress proberen dit te verbergen. Dit doen ze door hun aandacht ergens anders op te richten. Ze gaan bijvoorbeeld op de grond snuffelen, alles is plots interessant. Er zijn ook honden die zichzelf gaan likken of bewust een andere kant op kijken.

Zeer gestreste honden verstoppen zich achter hun baasje, onder de bank of ergens anders. Dit is een poging om aan de stressvolle situatie te ontsnappen.

Oorzaken van stress

Er zijn verschillende factoren die voor stress kunnen zorgen. Soms heeft dit met onzekerheid of verlatingsangst te maken. Daarnaast kunnen er problemen in de opvoeding zijn (geweest). Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende aandacht voor socialisatie.

Soms speelt je eigen gedrag een rol. Wanneer de hond schrikt van vuurwerk of harde muziek en jij reageert hierop door middel van troosten, geef je de hond de bevestiging dat hij inderdaad bang moet zijn. Hierdoor raakt het dier steeds vaker gestrest.

Stress kan ook ontstaan door te weinig vrijheid of pijn. Daarnaast kan het een kopie van je eigen stress zijn. Wanneer jij nerveus bent, voelen honden dit aan. Je hond wordt hierdoor ook nerveus.

Een gestreste hond op een natuurlijke wijze kalmeren

Vaak wordt geadviseerd om een bange of gestreste hond te knuffelen of lekker lang te aaien. Eigenlijk geef je hiermee bevestiging aan het dier: angst of stress is gegrond. Laat je niet verleiden tot dit soort acties, het zorgt alleen maar voor meer stress.

Het beste kun je stress op een natuurlijke manier wegkrijgen. Is je hond heel vaak gestrest, denk dan eens aan muziektherapie. Dit werkt niet alleen bij mensen maar ook bij honden. Het wordt zelfs in maneges, bij paarden toegepast!

Uit onderzoek is gebleken dat honden van klassieke muziek houden (net als paarden). Speel eens een tijdje klassieke muziek af, voornamelijk harpmuziek. Dit is een natuurlijk kalmerend middel.

Verder helpt het om je hond een tijdje te isoleren. Zet hem in een veilige en rustige ruimte zodat hij kan kalmeren. Eventueel zachtjes klassieke muziek in afspelen.

Het inbakeren van de hond

Zowel bij gestreste als angstige honden wordt soms de methode van inbakeren toegepast. Deze methode ken je misschien van baby’s, die strak in een doek worden gewikkeld. Hier worden baby’s rustig van. Dit werkt ook bij honden die continu onder spanning staan. Het inbakeren werkt vooral tijdens reizen, bij lawaai of wanneer de hond van zijn eigenaar wordt gescheiden.

Voor honden zijn er speciale jassen of shirts verkrijgbaar, die een constante druk op de romp van het dier leggen. Vergelijkbaar met een inbakerdoek voor baby’s. Het is aan te raden om het speciale jasje of shirt eerst uit te proberen wanneer je thuis bent. Doe dit enkele malen achter elkaar en kijk hoe je hond hierop reageert. Is dit positief, dan kun je dit ook uitproberen terwijl je niet thuis bent.

Bach therapie

Sommige honden hebben baat bij Rescue Remedy (Bach therapie). Dit is homeopathie die meer dan 200 jaar geleden is ontstaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van planten en bloemen die stress verlichten.

Je voegt 2-4 druppeltjes van het spel aan het drinkwater toe. Er is ook een spray verkrijgbaar die je op of in de hondenmand of het hondenbed spuit. Rescue Remedy is voor de meeste honden veilig in gebruik. Er zijn speciale varianten voor honden verkrijgbaar, maar de variant voor mensen heeft eenzelfde samenstelling.

Hier vind je Bach Rescue Remedy. Kijk even naar de verschillende producten. Kies voor druppels zonder smaak, anders zal je hond het drinkwater weigeren.

Supplementen voor honden met stress

Wil je een gestreste hond kalmeren, dan zijn hier verschillende producten voor verkrijgbaar. Een van die producten bestaat uit hondensnoepjes met één of meerdere werkzame stoffen. Meestal zijn gember, kamille, thiamine en/of melatonine aan de hondensnoepjes toegevoegd.

Het is belangrijk om met kleine doseringen te beginnen, en te kijken welke uitwerking dit op het dier heeft. Niet alle producten hebben het gewenste effect.

Geef nooit medicijnen, bedoeld voor mensen, aan de hond. Dit kan ernstige gevolgen hebben waaronder schade aan het lichaam tot de dood aan toe.

Massage voor honden

Een andere optie om een gestreste hond te kalmeren is massage. Je weet als geen ander hoe ontspannend massage kan werken. Dankzij massage komen de spieren tot rust. Het is mogelijk om zelf je hond te masseren. Begin bij de hals en werk langzaam naar beneden toe. Kijk of je hond dit prettig vindt.

Reageert het dier positief op de massage? Dan is het zeker aan te raden om je in hondenmassage te verdiepen. Dit kun je jezelf aanleren. Het alternatief is om een hondenmasseur te bezoeken. Bedenk wel dat een bezoek aan een honden was er juist voor meer stress kan zorgen. Al helemaal wanneer het dier niet van vreemde mensen of omgevingen houdt.

Misschien kan de hondenmasseur bij jou thuiskomen. Blijf er even bij om te zien of alles goed gaat. Soms zal de masseur vragen of je de kamer kan verlaten, zodat de hond nog meer kalmeert. Stress kan namelijk ook het gevolg zijn van jouw gedrag.

Je hond trainen

Als laatste is het praktisch om je hond te trainen. Doe dit bijvoorbeeld wanneer hij last heeft van verlatingsangst, want zoiets brengt veel stress met zich mee. Zorg dat het dier zijn stress kwijt kan. Dit doe je door regelmatig een lange wandeling te maken of een spelletje te spelen. Gooi bijvoorbeeld een bal weg, de meeste honden vinden het leuk om hier achteraan te rennen. Zo raken ze overtollige energie en stress kwijt.

Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen, hoe meer het zelf maar eens! Daarnaast helpt het om je hond rustiger te krijgen. Lukt het niet om een hond met verlatingsangst te trainen? Doe, vlak voordat je weggaat, wat spelletjes met hem. Hierdoor wordt je hond moe en kalmeert hij. Grote kans dat hij minder gestrest raakt wanneer je uiteindelijk van huis gaat.

Training hondengedrag

Wil je weten waarom jouw hond gestrest raakt, kuilen in de tuin graaft of aan de lijn trekt? Er zijn tientallen vormen van (ongewenst) hondengedrag. Niet al het gedrag is ongewenst, veel van dit soort gedragingen ontstaat vanuit instinct of een behoefte.

Voor iedereen die het leuk vindt om meer over hondengedrag te leren, is de speciale training beschikbaar. In acht lessen leer je alles over het bijzondere gedrag van de trouwe viervoeter. Inbegrepen zit een webinar hondengedrag. Tijdens het webinar zie je voorbeelden in de vorm van foto’s en filmpjes voorbijkomen. Bovendien kun je vragen stellen, handig om je leerproces te ondersteunen.

De training zorgt voor meer begrip richting je huisdier, en het verbetert de band tussen mens en hond. Meld je aan en begin op een datum dat het jou uitkomt. Na aanmelding heb je zes maanden tijd om aan het webinar deel te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven