Duivenoverlast aanpakken (tuin, balkon of openbare ruimte)

Helaas zorgt duivenoverlast voor veel problemen. Denk maar eens aan duivenpoep; dat kan beton, hout of andere materialen flink verwoesten. Duiven zijn ook verspreiders van een aantal ziekten. Bovendien kunnen deze vogels met betrekking tot het geluid dat ze maken hinderlijk zijn. Hoe moet je duivenoverlast aanpakken? Dat hangt er vanaf waar ze zich bevinden, lees maar eens wat je moet doen.

Het gedrag van duiven

Wanneer kun je van duivenoverlast spreken? Zitten er honderden duiven op een plein, dan vinden veel mensen dit leuk en helemaal niet hinderlijk. Terwijl twee duiven in je tuin of op je balkon al voor flink wat ergernis kunnen zorgen. Je spreekt van duivenoverlast wanneer je er hinder van ondervindt. Bijvoorbeeld vanwege de duivenpoep, de veertjes die overal neerdwarrelen of omdat ze je wakker houden. Maar ook omdat ze het vogelhuisje leegeten.

[do_widget id=custom_html-46]

Wanneer je naar het natuurlijk gedrag van duiven kijkt begrijp je waarom ze overlast veroorzaken. Deze vogels passen zich goed aan hun omgeving aan. Middels hun goed ontwikkeld gezichtsvermogen kunnen ze sneller voedsel waarnemen. Het zijn ook intelligente dieren en kunnen nieuwe dingen aanleren. Wat ze aanleren is afhankelijk van de groep waarin ze leven maar ook van gebeurtenissen of situaties.

Ze zoeken contact van soortgenoten op. Hierdoor voelen ze zich veilig. Huisduiven leven vaak in paartjes. Dat verklaart ook waarom je vaak twee duiven in een tuin of op je balkon ziet: het gaat hier waarschijnlijk om de huisduif. Terwijl andere soorten juist in groepen leven, kijk maar eens op een groot plein in de stad of een dorp.

Duivenoverlast op balkon

Helaas hebben veel mensen last van duiven op hun balkon. Op zich wel logisch, het balkon is een veilige en hoge uitkijkplaats. Bovendien valt er op een balkon soms nog iets te halen. Bijvoorbeeld voedsel, maar ook nestmateriaal. Als laatste biedt een balkon bescherming tegen vijanden en verschillende weersomstandigheden.

Wil je duivenoverlast op het balkon aanpakken, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Ten eerste is het belangrijk dat je geen eten of dierenvoer op het balkon laat staan. Strooi ook geen vogelvoer, hoe goed je dit ook voor de andere vogels bedoelt.

Duiven op het balkon bestrijden kan door een plastic roofvogel op je balkon te plaatsen. Veel duiven schrikken hiervan, maar er zijn altijd een aantal brutale exemplaren die er gewoon naast gaan zitten. Je kunt ook aluminiumfolie ophangen. Zonlicht reflecteert waardoor duiven in de war raken. Daarnaast kun je gebruik maken van ultrasoon geluid. In veel gevallen werkt dit goed om duivenoverlast op het balkon effectief aan te pakken.

Bekijk ultrasone verjager

Duiven uit de tuin weren

Last van duivenoverlast in je tuin? Vaak heeft dit met een voedselbron te maken. Waarschijnlijk heb je ergens een vogelhuisje of voederhuisje staan. Voorkom dat duiven hierin passen door hier grof gaas omheen te spannen. Bijvoorbeeld grof heggengaas of gaas dat je normaal als tuinafscheiding gebruikt. Zolang de mazen groot genoeg zijn om kleinere vogels door te laten.

Duiven zitten graag op de rand van de schutting maar ook in de dakgoot. Je kunt dit voorkomen door vogelpinnen te plaatsen. Zo kunnen de vogels niet neerstrijken. Aan de andere kant zijn de pinnen veilig: de duiven raken hier niet gewond door.

Naar duivenpinnen

Ook nu weer kun je duivenoverlast in je tuin aanpakken middels een ultrasone verjager. Een nep roofvogel plaatsen heeft weinig zin omdat de duif altijd wel een andere plek in je tuin vindt om te gaan zitten. Tenzij je een hele kleine tuin hebt.

Denk ook eens aan een fluitlint. Dit is een lint dat je strak spant waardoor het een fluitend geluid maakt. Fluitlint is alleen effectief in een tuin, niet op een balkon. Als laatste kun je wat nep veren op een hoopje neerleggen. Pin deze veren bijvoorbeeld in het gras vast. De duif denkt bij het zien van een hoopje veren dat er een roofvogel of roofdier actief is geweest.

Duiven op het dak

Helaas kun je ook last hebben van duiven op het dak. In sommige gevallen komen ze zelfs via openingen in het dak naar binnen. Het is belangrijk om alle openingen goed af te sluiten. Verder dek je de schoorsteen met iets af, bijvoorbeeld een speciaal rooster of gaas.

Duivenoverlast in boom

Soms krijg je te maken met duivenoverlast in een boom. Het is op zich vrij lastig om dit te bestrijden, juist omdat duiven zo hoog zitten. Wat helpt is een ultrasone verjager. Helaas komt het geluid van deze verjager niet altijd hoog genoeg. Wat je dan kan doen is met een pollepel op een pan slaan. Dit doe je na zonsondergang. Op deze manier verstoor je de rust van de duiven.

Deze methode moet je 2 tot 4 dagen achter elkaar herhalen. Uiteindelijk verdwijnen de vogels en heb je er geen last meer van. Houd er wel rekening mee dat ze altijd terug kunnen komen. Je mag geen duiven uit een boom jagen door met stenen naar ze te gooien of door op ze te schieten.

Een duivennest voorkomen

Wil je duivenoverlast voorkomen dan moet je er ook voor zorgen dat de dieren geen duivennest kunnen maken. Plaats vogelpinnen of duivenpinnen daar waar dat nodig is. Om te voorkomen dat een duivennest in de schoorsteen wordt gebouwd plaats je hier gaas overheen. Hoe voorkom je een duivennest in een boom? Dit wordt lastig maar je kunt eventueel gebruik maken van een duivennet of gaas.

[do_widget id=custom_html-51]

Let op want een duivennest waar eitjes of jongen in liggen mag je niet verwijderen. Je moet dan wachten totdat het nest leeg is.

Duivenoverlast in de gemeente: wat mag de gemeente doen?

Particulieren mogen geen duiven vangen en doden. Bij duivenoverlast mag de gemeente dit wel doen. Ze mogen dus stadsduiven vangen en deze doden. Stadsduiven zijn niet beschermd volgens de Europese Vogelrichtlijnen en ook vallen ze niet onder de Wet natuurbescherming.

Let op want de gemeente mag dit natuurlijk niet willekeurig door. Er moet sprake zijn van flinke overlast door duiven. Ook hangt het van het type duif af. Stadsduiven worden als gedomesticeerde dieren gezien. Terwijl de rotsduif, houtduif, holenduif of zomertortel juist weer tot de wilde duiven behoort.

Schuiven naar boven