Duitse wesp

De Duitse wesp wordt soms ook wel Duitse hoornaar genoemd. Feitelijk klopt dit niet want hoornaars zien er toch weer wat anders uit. Ondanks de benaming Duitse wesp komt hij ook in Nederland en België voor. Wel is het zo dat hij wat minder talrijk is dan de limonadewesp. Opvallend is dat deze wesp zich ook heeft weten te verspreiden naar Zuid-Afrika, de VS en het zuiden van Australië.

Oorspronkelijk leefgebied

Van oorsprong komt de Duitse wesp in bijna heel Europa voor. Ook in Noord-Afrika en een deel van Azië wordt deze wesp gezien. Daarnaast heeft hij zich als exoot weten te verspreiden naar Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Hoe de wesp hier terecht is gekomen, dat is onbekend.

[do_widget id=custom_html-27]

Uiterlijke kenmerken

De Duitse wesp herkennen kan soms wat lastig zijn, hij lijkt namelijk op veel andere wespensoorten. Deze wesp wordt tussen de 12 en 15 mm groot. De koningin is met 20 mm altijd groter. Mannetjes oftewel darren zitten hier tussenin.

Het lichaam is overwegend geel met zwarte banden. Er is een aftekening van zwarte stippen op het achterlijf zichtbaar. Ook de kop is geel met zwart. De hoofdkleur is geel, aan de voorzijde van de kop zijn drie zwarte stippen gezien. Wanneer je heel goed kijkt kun je de Duitse wesp onderscheiden van andere wespen. Zo op het eerste oog is dit toch wel lastig.

Nog een belangrijk kenmerk van de Duitse wesp zijn de grove antennes aan de kop. De antennes zijn zwart en dikker dan bij andere wespensoorten. Als laatste nog de poten, die zijn geel. Aan het uiteinde van de poten zie je een oranje tot bruinrode kleur.

Het nest van de Duitse wesp

Net als veel andere wespensoorten leeft ook de Duitse wesp in een kolonie. Ze bouwen een zogenaamd papiernest. Dit doen ze meestal in een muurholte, spouwmuur maar ook onder een dak. Daarnaast worden nesten onder de grond of in een boomholte aangetroffen. De Duitse wesp kiest altijd voor een beschutte plek.

Het nest wordt gebouwd door houtvezels en plantenvezels te kauwen. Zo ontstaat er een natte papierachtige stof waarmee het nest kan worden gemaakt. Er worden vele cellen gemaakt, al die cellen vormen een raat. In elke afzonderlijke cel legt de koningin een eitje.

Over de levenscyclus

Uit de eitjes komen larven die door de werksters verzorgd worden. De larven krijgen voedsel en zullen uiteindelijk verpoppen. Vanuit de poppen komen weer werksters. De werksters zijn altijd onvruchtbare vrouwtjes.

In de maanden augustus en september worden er geen werksters maar darren oftewel mannetjes geboren. Ook verschijnen er vruchtbare vrouwtjes, de nieuwe koninginnen. Wanneer deze volwassen zijn dan verlaten ze tegelijkertijd het nest. De mannetjes en vruchtbare vrouwtjes paren in de lucht, dit wordt ook wel de bruidsvlucht genoemd. De mannetjes sterven kort na het paren. De jonge koninginnen overwinteren op een beschutte plek. In het voorjaar stichten ze weer een nieuwe kolonie.

Naar wespenval

In de herfstmaanden sterft de oude koningin en alle werksters. Dit betekent dat een Duitse wesp werkster niet ouder dan enkele maanden wordt. De koningin kan wel een jaar oud geworden.

Overlast van de Duitse wesp

Duitse wespen verzamelen koolhydraten in de vorm van nectar en honingdauw. Ook halen ze deze koolhydraten uit rijpe vruchten zoals pruimen, citrusvruchten en peren. Daarnaast worden ze aangetrokken door limonade, jam en andere zoetigheid. Hierdoor kan de Duitse wesp op terrassen, in speeltuinen en op andere plekken voor flink wat overlast zorgen.

In het voorjaar en de zomer is er nog voldoende voedsel te vinden. De Duitse wesp is dan niet direct hinderlijk. Wanneer de bloemen in het najaar weg zijn (en hiermee ook de nectar) worden Duitse wespen agressiever. Ze komen op je drinken en voedsel af. Wanneer je ze wegjaagt zullen ze aanvallen en steken.

Verdelging van insecten

De Duitse wesp heeft niet alleen behoefte aan koolhydraten maar ook aan eiwitten. Dit geldt voor de volwassen exemplaren maar vooral voor de larven. Om aan eiwitten te komen jagen ze op verschillende insecten en larven. Dit zijn onder andere de larven van wespen en bijen, rupsen, verschillende volwassen vliegen en muggen.

De Duitse wesp is dus ook nuttig: hij zorgt ervoor dat er minder ongedierte in de vorm van hinderlijke insecten aanwezig zijn. Een kolonie Duitse wespen kan dagelijks tussen de 3000 en 5000 insecten opruimen.

Duitse wesp gevaarlijk? Dat valt wel mee

Soms wordt gezegd dat de Duitse wesp gevaarlijk is. In de praktijk is de Duitse wesp niet gevaarlijker dan de limonadewesp. Alleen voor mensen met een allergie kan de Duitse wesp gevaarlijk zijn. Bij een steek verspreidt het gif zich door het lichaam. Wanneer je allergisch bent dan reageert je lichaam te heftig op het gif. Er ontstaan dan klachten als een hevige zwelling, benauwdheid en ernstige jeuk.

De Duitse wesp is ook gevaarlijk wanneer je heel vaak gestoken wordt. Dit gebeurt wanneer je het nest van deze wesp verstoort. Ben je meer dan 20 keer gestoken, ga dan langs de huisarts of het ziekenhuis.

Duitse wesp bestrijden

Bedenk dat de Duitse wesp oftewel de Duitse hoornaar zeer nuttig is. Het is dan ook zelden nodig om de Duitse wesp te bestrijden. Dit wordt alleen gedaan wanneer een wespennest gevaarlijk dicht bij een woning wordt gebouwd. Of wanneer het nest zich in een parkje, speeltuin of elders bevindt waar veel mensen komen.

Daarnaast is het niet de bedoeling dat de Duitse wesp zijn nest in of aan gebouwen maakt. Ook dit levert natuurlijk gevaar op. De Duitse wesp bestrijden kun je zelf doen, maar het is beter om een ongediertebestrijder in te schakelen. Zelf doen breng namelijk altijd een risico met zich mee.

Wil je toch zelf de Duitse wesp bestrijden, breng dan een poedervormig als bestrijdingsmiddel in de vliegopeningen aan. Soms is het beter om de ingang van het nest wat kleiner te maken. Hiermee komen alle wespen in aanraking met het poeder en brengen dit mee naar binnen. Zo worden de larven en de koningin gedood.

Bekijk wespen spray

Het is aan te raden om deze bestrijding altijd in de avonduren uit te voeren. Het moet zijn afgekoeld en het moet vrij donker zijn, dan loop je de minste kans om gestoken te worden. Draag uit voorzorg altijd beschermende kleding of een speciaal pak.

Schuiven naar boven