Dubbele hoektand bij de pup

Een aandoening die veel voorkomt is dubbele hoektanden bij de pup. De melkhoektanden blijven zitten terwijl de definitieve hoektanden doorkomen. Het probleem is dat de volwassen kant niet in de normale richting door kan bereiken. Dit kan uiteindelijk voor pijn zorgen. Gelukkig is een dubbele hoektand bij puppy goed te behandelen.

Last hebben van tanden wisselen

Het wisselen van het melkgebit voor de blijvende tanden en kiezen gebeurt vanaf de leeftijd van drie maanden. Doorgaans duurt het wisselen tot de pup ongeveer zeven maanden oud is.

Pups kunnen last hebben van tanden wisselen. Het doet niet direct pijn maar er ontstaat wel irritatie. Hierdoor zal een puppy meer bijten dan hij normaal gesproken doet. Dit bijten vinden op allerlei voorwerpen plaats waaronder schoenen, stoelpoten en andere zaken.

Een dubbele hoektand bij de pup leidt niet direct tot problemen. Het is dus ook niet zo dat de jonge hond door de dubbele hoektand meer op voorwerpen zal bijten of kauwen. Heeft een pup last van tanden wisselen, keur het bijtgedrag dan zeker af. Geef speeltjes of een kluif waarop de pup zich uit kan leven.

Speciaal voor puppy’s zijn er rubberen kluiven en speelgoed verkrijgbaar. Ideaal tijdens de periode van tanden wisselen.

Bekijk speelgoed voor pups

Oorzaak van dubbele hoektanden

Een dubbele hoektand wordt ook wel persisterend element genoemd. Er zijn in dit geval een melkhoektand en een blijvende hoektand aanwezig.

Normaal gesproken komt de nieuwe hoektand door terwijl de wortel van de melktand oplost. Uiteindelijk komt de melktand zo los te staan dat deze door de doorkomende blijvende hoektand eruit wordt geduwd.

Om diverse redenen kan de druk van de blijvende hoektand onvoldoende zijn. De wortel van de melktand lost niet op waardoor deze blijft zitten. Het gevolg: een of meerdere dubbele hoektanden bij de pup of volwassen hond.

De gevolgen van een dubbele hoektand

Een dubbele hoektand kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Het element groeit namelijk niet in de juiste stand. Hierdoor ontstaat er een afwijkende stand van de hoektand, maar vaak ook van de naastliggende tanden/kiezen.

Door die afwijkende stand kan de hoektand in de tegenoverliggende kaak of het tandvlees prikken. Dit is erg pijnlijk, vooral tijdens het eten. Ook blijft er makkelijk viezigheid tussen de twee elementen zitten. Een tandvleesontsteking of kaakbotontsteking ligt op de loer.

Tip: bij een afwijkend gebit is wat hulp met de mondverzorging gewenst. Kies voor een hondentandenborstel en speciale tandpasta. Poets het gebit een aantal maal per week. Puppy’s wennen hier snel aan.

Naar honden tandenborstels (inclusief tandpasta)

De tand laten trekken

Wanneer de melk hoektand niet spontaan uitvalt, is het beter om deze te laten trekken. Soms zit de hoektand los genoeg en krijgt de dierenarts deze probleemloos eruit. Maar wanneer de tand erg vastzit of het gaat om een volwassen hond, dan is een behandeling onder narcose nodig. Tijdens deze behandeling wordt de hoektand zorgvuldig eruit gehaald.

Kosten hoektanden trekken bij de pup

Laat een pup niet met een dubbele hoektand rondlopen. De eerste tijd vormt het nog geen probleem, maar vroeg of laat krijgt het dier er echt last van. De kosten voor hoektanden trekken bij een pup bestaat uit de behandeling zelf, de verdoving of narcose en soms ook de nacontrole. De kosten liggen tussen de € 150 en € 250.

Zit de hoektand los genoeg waardoor de dierenarts hem makkelijk en zonder verdoving eruit krijgt? Dan liggen de kosten voor een hoektand trekken veel lager. Het is aan te raden om vooraf naar een prijsopgaaf te vragen.

Soms bestaat de behandeling niet alleen uit de hoektand trekken maar gelijk het schoonmaken van het gebit. Vraag bij de eigen dierenarts naar de mogelijkheden.

Kan een hond zonder hoektanden?

Wanneer je dubbele hoektanden niet laat behandelen, dan kan er een fikse ontsteking ontstaan. Uiteindelijk kunnen zowel de melkhoektand als de blijvende tand rotten en verloren gaan. Een hond kan vaak prima leven zonder bepaalde tanden of kiezen. Wel is het zo dat de hoektanden belangrijk zijn.

Wanneer de bovenste hoektanden ontbreken, dan valt de bovenlip naar binnen. De onderste hoektanden steken dan in de bovenlip, dit veroorzaakt wondjes. Gaat het om de onderste hoektanden die ontbreken dan zal de tong meestal uit de bek gaan hangen. De tong droogt uit en gaat pijnlijk aanvoelen.

Om die reden is het dus belangrijk om niet te lang te wachten bij dubbele hoektanden bij puppy’s. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven