Beste dressuurzadel voor paard en pony

Een diepe en stabiele zit is voor de dressuursport erg belangrijk. Ook moet het zadel perfect passen, zodat het paard vrij kan bewegen. Met het grote aanbod en verschillende merken is het lastig om het beste dressuurzadel te vinden. Bekijk de best verkochte dressuurzadels en de prijs hiervan.

Pfiff – beste prijs-kwaliteitverhouding

 • Voordelen: extra zachte en diepe zit, voordelig geprijsd
 • Nadelen: niet geschikt voor zeer intensief gebruik

Rijzadels zijn vrij prijzig. Voor topkwaliteit betaal je al snel meer dan € 2000. Hiermee is een zadel soms duurder dan het paard of pony zelf. Toch is een goed dressuurzadel onmisbaar. Het beste dressuurzadel in de lagere prijscategorie is het merk Pfiff.

De zadels van dit merk zijn voorzien van gedeeltelijk buffelleer of geheel rundleer. De diepe zit zorgt voor een correcte houding van de ruiter. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. De haflingerversie (ongeveer € 1000) is voorzien van een extra brede kamer en een uitstekende pasvorm. Terwijl het goedkopere model ‘beauty’ (€ 200) geschikt is voor paarden en pony’s met een normale bouw.

Kies altijd de juiste maat. Een zadel van 15 of 16 inch is geschikt voor kinderen, 17 en 18 inch juist voor volwassenen. Alle zadels van Pfiff worden geleverd inclusief stijgbeugels en stijgbeugelriemen.

Bekijk Pfiff dressuurzadels

Wintec – kunststof/kunstleder

 • Voordelen: onderhoudsvriendelijk en weerbestendig
 • Nadelen: harde zit (minder comfortabel)

Een Wintec zadel is verkrijgbaar voor € 550 tot ongeveer € 1500. De Wintec Isabell Werth wordt goed verkocht maar zit wel gelijk in de hoogste prijscategorie. Het voordeel van Wintec is het kunststofmateriaal, en hierdoor onderhoudsvriendelijk. Bovendien blijven zadels van dit merk gedurende lange tijd mooi, ook in de regen.

Alle zadels van Wintec zijn voorzien van een verwisselbare boom. Dit maakt het mogelijk om het zadel makkelijk aan te passen, zodat het ook geschikt is voor een ander paard. Ideaal bij aankoop van een nieuw paard, omdat je dan niet gelijk een nieuw en duur zadel erbij hoeft te kopen.

Let op want vooral in de winterperiode voelt het materiaal hard aan. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van een zadelbontje voor over het zadel. Dit verhoogt het zitcomfort.

Naar zadelbontje/ zadelovertrek

Euroriding – prijs vanaf € 1800

 • Voordelen: hoge kwaliteit, goede pasvorm en lange levensduur
 • Nadelen: hogere prijscategorie en vraagt meer onderhoud

Euroriding behoort zeker tot het beste dressuurzadel maar is wel vrij prijzig. Het goedkoopste model kost € 1800 maar reken op een gemiddelde aanschafprijs van € 2400. Natuurlijk staat hier wel een hoge kwaliteit tegenover.

Zadels van dit merk zijn superzacht, voorzien van anatomisch gevormde kniewrongen en een diepe zit. De met wol gevulde kussens creëren een goede aanpassing aan de paardenrug. Hierdoor zal het dier minder snel last van de rug krijgen.

Het zadel is van echt leder, dit vraagt regelmatig onderhoud. Het is aan te raden om gebruik te maken van de juiste onderhoudsproducten zodat het leder altijd schoon en soepel blijft.

Anatomica – vanaf € 3000

 • Voordelen: allerhoogste kwaliteit en goede ondersteuning
 • Nadelen: niet geschikt voor mensen met een beperkt budget

Het merk Anatomica is zeker niet de goedkoopste want de zadels beginnen vanaf € 3000. Voor het beste dressuurzadel ben je al snel € 4300 kwijt. Ondanks de hoge prijs is dit merk wel een van de beste keuzes, want het is (afhankelijk van het model) vervaardigd van glad runder- en kalfsleer, of luxe bufferleer. Dankzij het geavanceerde kussenkanaal ontstaat er minder druk op de nekband van het paard.

De kniewrong is zo ontworpen dat deze maximale ondersteuning aan het bovenbeen en de knie geeft. Elk zadel van Anatomica is eventueel op maat te maken voor paarden met een hogere schoft. Vanwege het materiaal vraagt dit dressuurzadel wel om regelmatig onderhoud met zadelzeep en zadelvet.

Hoe duur is een dressuurzadel?

Wie wekelijks dressuur rijdt komt prima weg met een zadel in de prijscategorie € 150 tot € 500. Dressuur rijden op hoog niveau vraagt om een kwalitatief zadel. Je komt dan al snel uit op een dressuurzadel vanaf € 2000. Hier tussenin is nog veel aanbod.

Onderstaand overzicht is een richtlijn met betrekking tot de prijscategorie van zadels:

 • Maximaal tweemaal per week rijden – zadel tot € 500
 • Drie- tot viermaal per week dressuur rijden – zadel van € 500 tot € 900
 • Meer dan viermaal per week – zadel vanaf € 900
 • Niveau B t/m L2 – zadel tot € 1000
 • Niveau M1 t/m Z2 – zadel van € 800 tot € 2000
 • Vanaf ZZ-licht – dressuurzadel vanaf € 1500

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven