Je komt ze op pleinen, in parken en waarschijnlijk ook in je tuin tegen: duiven. Altijd op zoek naar voedsel. Maar soms ook zittend op een muurtje of een lantaarnpaal. Wat doet een duif de hele dag? Deze vogels houden van vaste gewoonten.

Kenmerken van duiven
Duiven kom je bijna overal ter wereld tegen. Ze worden al decennialang door de mens gehouden. Vroeger werden ze vooral als postduif (reisduif) gehouden, om post of briefjes af te leveren. Hierbij werd gebruik gemaakt van het feit dat een duif altijd naar zijn huis terugvliegt. Postduiven bestaan nog steeds, maar worden voor de duivensport ingezet.
In Nederland kom je vijf verschillende duiven in het wild tegen. Vooral de stad en de houtduif kom je veel op pleinen en in stedelijke gebieden tegen.
Duiven zijn middelgrote vogels met een kleine kop en een volle ronde borst. Ze hebben een rechtlijnige vlucht.
Hoe leven duiven in het wild?
Wanneer je duiven als huisdier houdt, weet je wel wat zij de hele dag doen. Maar hoe zit het met wilde duiven? Ontdek wat een duif de hele dag doet.
Last van duiven op je dak, balkon of schutting? Met duivenpinnen voorkom je dit.
Leven in een nest
Ondanks dat je veel duiven op daken en lantaarnpalen ziet zitten, is dit niet hun vaste verblijf. Duiven slapen het liefst op een harde ondergrond. Hiermee geven ze de voorkeur aan gevelranden, dakgoten en balkons. Overdag dan, want ‘s avonds kiezen ze een rustige plek waar ze zich veilig voelen. Dit kan in een boom of op of daken van gebouwen zijn. Er zijn zelfs duiven die op de grond overnachten.
Soms wordt gezegd dat duiven in een nest leven. Dit klopt niet, ze zitten alleen in een nest wanneer ze zich voortplanten.
Klaarmaken voor een nieuwe dag
Zodra een nieuwe dag aanbreekt, strekt de duif zijn vleugeltjes en poten. Vervolgens worden de veren gepoetst. Het is belangrijk om de veren gezond te houden. Oude veren worden verwijderd en nieuwe veren krijgen extra verzorging. Nieuwe veren hebben om de slagpen een omhulsel. Dit omhulsel wordt verwijderd, zodat de veer verder kan groeien.
Veren slijten, net als nagels. Een paar keer per jaar komen duiven in de rui. Hierbij verliezen ze verschillende soorten veren. Dit gebeurt nooit tegelijk, anders zou de duif niet meer kunnen vliegen.
Voedsel zoeken
Wat doet een duif de hele dag, nadat hij zich heeft gepoetst? Dan is het tijd om voedsel te zoeken. Duiven en ook andere vogels hebben een korte spijsvertering. Binnen 5 uur is het voedsel dat ze gegeten hebben, geheel verteerd en heeft het lichaam verlaten. Daarom moeten ze regelmatig eten.
Al dat vliegen kost veel energie, ook weer een reden om de hele dag door te blijven eten. Duiven zijn het grootste gedeelte van de dag op zoek naar voedsel. Omdat deze vogels zich goed hebben aangepast aan de mens, zoeken ze meestal voedsel waar mensen zijn. Daarom kom je ze zoveel op pleinen tegen, rondom terrassen. Ze weten dat hier eten te halen valt.

Territorium verdedigen
In het broedseizoen hebben duivenkoppeltjes hun territorium. Zo zie je dat duiven elkaar wegjagen of achterna jagen. Dit is bedoeld om het territorium te verdedigen. Ze doen dit alleen in het broedseizoen, dus bijvoorbeeld niet in de winter.
Het koeren van een duif
Sommige duiven lijken de hele dag door te koeren. Dit is het geluid dat duiven maken. Het klinkt als ‘roekoe’. Mannetjes maken het geluid om vrouwtjes te verleiden. Maar ze doen het ook om andere mannetjes te intimideren. Meestal hoor je het koeren van februari tot september. In het najaar en in de winter zijn duiven een stuk stiller.
De voortplanting
Duiven broeden twee keer per jaar. De eerste periode loopt van februari tot maart, maar kan ook wat later zijn. De tweede periode is van augustus tot september, maar dit kan uitlopen tot oktober.
Duiven bouwen een nest. Wilde duiven zoeken een veilige plek om een nest te bouwen. Hierbij is het belangrijk dat het nest zo droog mogelijk blijft, dus het is niet vreemd dat ze vaak in of vlakbij gebouwen nestelen. De meeste duiven maken een rommelig nest van een aantal takken. De nesten zijn zo rommelig dat het vaker gebeurt dat ze uit een boom of van een gebouw vallen. Het duurt enkele dagen voordat het nest klaar is.
Op de 7e-8e dag na het paren wordt het eerste ei gelegd. Per legsel legt het vrouwtje twee eieren, maar dit kunnen er soms wel vijf zijn.
Het broeden duurt tussen de 16 tot 20 dagen. De jongen worden blind en met dun geel dons geboren. Na ongeveer vijf dagen gaan de oogjes open. Na ongeveer 11 dagen krijgen de jongen hun veren. De jongen worden met duivenmelk gevoerd, een soort melk die boordevol eiwitten zitten. Na 16 dagen kan het jong zelf eten en na 25 dagen kan hij vliegen.
Waarom heb ik nog nooit een babyduif gezien?
Wanneer babyduiven klaar zijn om het nest te verlaten, zijn ze bijna net zo groot als de volwassen vogels. Op het moment dat ze uitvliegen zie je dus nauwelijks verschil. Hierdoor kan een jong duifje op een volwassen exemplaar lijken. Dat is de reden waarom je nog nooit een babyduif hebt gezien.
Tips
- Als je stadsduiven voert, doe dit dan met mate en gebruik gezond duivenvoer. Veel voeren leidt tot overpopulatie en verspreiding van ziekten.
- Gebruik afschrikmiddelen zoals visuele en geluidsdeterrents om duiven weg te houden.
- Was je handen na contact met duiven om het risico op ziekten te verminderen.
