Deze dieren leven op de Veluwe

Ben je al eens op de Veluwe geweest of van plan om hier naartoe te gaan? Tijdens een wandeling of ontdekkingstocht kom je verschillende dieren en planten tegen. Welke dieren leven op de Veluwe? Natuurlijk de sluwe vos en het elegante edelhert. Met een beetje geluk sta je oog in oog met een aantal bijzondere diersoorten.

Over de Veluwe

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland. Dit is een grote beboste landstreek van wel 1000 m². Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit stuwwallen, dit zijn ruggen (lichte heuvels) in het landschap. Deze zijn in de voorlaatste ijstijd ontstaan.

[do_widget id=custom_html-55]

Dit gebied bestaat uit verschillende biotopen waaronder naaldbos, loofbos, heidevelden, vennen maar ook zandverstuivingen. Daarnaast lopen er verschillende kabbelende beekjes door de Veluwe. Je vindt in dit gebied meer dan 25 wandelroutes en ruim 40 fietsroutes. De auto kun je bij de ingangen van Park Hoge Veluwe parkeren. Het is ook mogelijk om een autoroute door de Veluwe te nemen.

Welke dieren leven op de Veluwe?

Wanneer je met de auto door de Veluwe rijdt kom je niet overal en mis je een hoop. Maar op de fiets of te voet ontdek je de natuur telkens weer opnieuw. Welke dieren leven op de Veluwe en kun je tegenkomen? Sommige van deze dieren zijn erg schuw, van anderen zul je zeker een glimp opvangen. Weer andere diersoorten kun je misschien wel heel dicht benaderen.

Hieronder vind je een overzicht van dieren die op de Veluwe leven. Er staat gelijk wat interessante informatie bij.

De ree

Bambi met zijn mooie bruine ogen, dat is een lief klein reetje. Op de Veluwe leven volwassen en jonge reeën. Dit zijn zoogdieren met een roodbruine vacht (in de zomer). In de winter hebben deze dieren een grijsbruine tot zwarte vacht. Elk jaar tussen de herfst en de winter groeit er een nieuw gewei bij de mannetjes.

Reeën zijn tussen de 60 en 90 cm groot en wegen 16-34 kg. Wil je een ree spotten, dan moet je vroeg in de ochtend komen of later in de avond. In de zomer kun je het best in de schemering komen, maar in de winter zul je ‘s nachts door de Veluwe moeten wandelen. Een ree leeft alleen dus niet in groepjes. Toch kan het best dat je meerdere reeën bij elkaar ziet staan. Je komt hem voornamelijk op open terrein tegen dus dan weet je waar je moet zoeken.

Edelhert

Sommige mensen denken dat een ree en een edelhert hetzelfde is, maar er zit echt wel verschil tussen deze twee. Dit is het een na grootste hertensoort in Europa. Hij kan tussen de 115 en 140 cm groot worden en weegt 150-250 kg. Net als reeën hebben edelherten in de zomer een roodbruine kleur die in de herfst begint te veranderen. De mannetjes hebben een gewei die natuurlijk groter is dan bij de ree.

Edelherten eten allerlei plantaardig materiaal waaronder gras, wortels, zaden, knoppen en boomschors. In tegenstelling tot reeën zijn edelherten juist overdag actief. Wanneer er veel mensen in de buurt zijn dan houden ze zich overdag een beetje schuil. Je komt deze dieren in groepjes tegen. Let wel op want in de maanden september en oktober gaan de mannetjes op verkenning, de bronstijd begint dan.

Bekijk mooiste (wandel)boeken Veluwe

Moeflon (schaap)

Misschien vind je het niet zo bijzonder om een schaap te zien maar deze soort moet je zeker aanschouwen. De moeflon is namelijk een bijzonder ras dat geen wol maar haren heeft. Het gaat hier om een in het wild levend schaap met een hoogte van ongeveer 75 cm. Het weegt tussen de 30 en 40 kg.

Moeflons eten gras, jonge blaadjes, twijgen en boomschors. Ze zijn vooral in de schemering en ‘s nachts te zien. Overdag houden ze zich goed schuil. Houd er rekening mee dat moeflons erg schuw zijn.

Wild zwijn

Het wild zwijn behoort tot de varkens. Toch ziet hij er niet zo roze gekleurd uit als je gewend bent. De vacht van het wildzwijn is borstelachtig en heeft een bruingrijze kleur. Jonge biggetjes hebben strepen over het lijf. Deze strepen verdwijnen wanneer ze ongeveer vier maanden oud zijn. Een volwassen wildzwijn is ongeveer 90 cm hoog en weegt tussen de 80 en 100 kg.

Ook deze dieren zijn in de schemering en ‘s nachts te aanschouwen. Hierbij zijn ze continu op zoek naar voedsel zoals granen, mais, kastanjes, fruit maar soms ook wel grassen en kruiden. Wanneer ze een gewond dier zoals een kikker, hagedis of vogeltje tegenkomen dan eten ze die op. Het is echter niet zo dat wilde zwijnen actief op jacht gaan.

Zie je een wild zwijn op de Veluwe, blijft dan heel stil staan. Zolang jij je niet beweegt kan het dier je niet zien, hij heeft namelijk een slecht zichtvermogen. Wel kan hij goed ruiken dus sta altijd tegen de wind in.

De sluwe vos

Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. De vos is een van de roofdieren die op de Veluwe leeft. Helaas zal je hem zelden tegenkomen want hij is alleen ‘s nachts actief. Bovendien zijn vossen enorm schuw en ook nog eens ontzettend snel.

Wist je dat een vos tot de hondachtigen behoort? Zijn kleur is roodbruin en hij weegt 7-14 kg. Vossen leven van kleine prooien waaronder knaagdieren, vogels, konijnen maar ook kevers. Dit dieet vult hij aan met bessen en vruchten.

Boommarter

Welke dieren leven op de Veluwe en zijn roofdieren? De boommarter is een echte rover. Je herkent hem aan zijn chocoladebruine kleur met een gele vlek op de keel. Deze soort jaagt op kleine zoogdieren, vogels en amfibieën. Hij leeft ook van verschillende soorten kevers, paddenstoelen en bessen.

Maak een wandeling of fietstocht over de Veluwe, kijk dan eens in holle bomen. De kans is aanwezig dat een of meerdere boommarters hier hun hol in hebben.

De das

Een ander veelvoorkomend roofdier op de Veluwe is de das. Ook dit is een soort die tot de marters behoort, al zul je dit vanwege zijn uiterlijk niet direct zeggen. Dassen hebben een zwart-witte kleur. De haren beginnen wit, zijn in het midden zwart en aan het puntje weer wit. De kop heeft een zwart-witte aftekening.

Dassen jagen niet actief op prooien. Hij moet het dus hebben van de prooien die hij bij toeval tegenkomt. Ook eet de das plantaardig voedsel, dit kan van alles zijn. Pas in de avonduren komt hij tevoorschijn, overdag zul je hem weinig tegenkomen.

Vogels op de Veluwe

Natuurlijk kom je ook een hoop vogels op de Veluwe tegen. Naast veel voorkomende soorten zoals de kraai, merel, mus of kauw zie je hier ook de zwarte specht of de nachtzwaluw.

[do_widget id=custom_html-51]

Amfibieën en reptielen

Vanwege de vele beekjes en de zanderige bodem kom je hier ook aardig wat amfibieën en reptielen tegen. Denk hierbij aan kikkers en padden maar ook salamanders, hagedissen en slangen. Geen paniek want het zijn geen hele gevaarlijke slangen. Je vindt hier de adder, ringslang en gladde slang. Om deze dieren te aanschouwen moet je een van de drinkpoelen, vijvers of moerassen opzoeken.

Insecten op de Veluwe

Wat zouden we zijn zonder insecten? Ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Allereerst zorgen veel insecten voor bestuiving of ruimen ze dode dieren en afval op. Insecten dienen ook als voedsel voor vogels, amfibieën, reptielen of kleine roofdieren.

Met betrekking tot insecten moet je goed kijken want de meeste zitten goed verborgen tussen het groen. Toch zie je ze ook rondvliegen, bijvoorbeeld vlinders, bijen, wespen en verschillende vliegen soorten. Kevers, sprinkhanen of krekels zitten lager bij de grond.

Schuiven naar boven