Deze dieren kunnen samen met kippen

Heb je een aantal kippen in je tuin of op het erf rondlopen? Hartstikke leuk en ook nog eens elke dag een vers eitje. Misschien wil je het aantal dieren uitbreiden. Welke dieren kunnen samen met kippen? Er zijn een aantal diersoorten die prima overweg kunnen met gevogelte.

Loslopende kippen of een kippenren

Het maakt verschil of je loslopende kippen hebt of dat deze in een kippenren zitten. Een kippenren is naar verhouding kleiner waardoor er niet al te veel dieren in kunnen. Met loslopende kippen is dat anders, bijvoorbeeld wanneer ze in een weide of los in de tuin lopen.

[do_widget id=custom_html-39]

Welke dieren kunnen samen met kippen?

Roofdieren mag je nooit samenhouden met kippen, zelfs niet wanneer het roofdier niks lijkt te doen. Een kat of hond bijvoorbeeld, het jachtinstinct blijft er altijd inzitten. Plaats bij kippen dan ook geen honden, katten, fretten, roofvogels of andere roofdieren.

Welke dieren dan wel samen kunnen met kippen? Hieronder een leuk overzicht van wat wel en niet kan.

Konijnen en kippen samenhouden

Wanneer je voldoende ruimte hebt kun je konijnen en kippen goed samen houden. Wel moeten ze dan allebei over een aparte schuilruimte beschikken. Het konijn heeft een donker nachthok nodig of je graaft een hol/hok in. De kip zit ‘s nachts het liefst wat hoger en op een stok.

Houd er rekening mee dat kippen nog wel eens naar konijnen willen pikken. Vooral de ogen van het konijn zijn een mikpunt voor de scherpe snavel van de kip. Beide dieren hebben de ruimte nodig en het konijn moet de kip uit de weg kunnen gaan. Er zijn maar weinig konijnen die ruzie zoeken met kippen, daar zal het vaak niet aan liggen.

Cavia’s samenhouden met kippen

Bovenstaande verhaal over konijnen geldt eigenlijk ook voor cavia’s. Cavia’s zijn vredelievend en zullen de confrontatie met kippen niet aangaan. Aan de andere kant kunnen kippen de cavia’s wel aanvallen. Cavia’s hebben veel schuilmogelijkheden nodig. Het zijn geen dieren die van naturen een hol graven dus ze zoeken altijd een verstopplek.

Bekijk kippenrennen

Kunnen kalkoenen samen met kippen?

Een kalkoen is familie van de kip, alleen een stuk groter. Hij bereikt een gewicht variërend van 4 kg (vrouwtjes) tot 10 kg (mannetjes). Een gemiddeld kippenras weegt tussen de 600 en 1500 g. Alleen de grotere kippenrassen wegen tussen de 3 en 4 kg.  Je ziet dat kalkoenen altijd groter en zwaarder zijn dan kippen.

Kunnen kalkoenen samen met kippen? Dit is alleen mogelijk wanneer je echt over veel ruimte beschikt. Bijvoorbeeld een dierenweide met een minimale afmeting van 400 m². In alle andere gevallen kun je kalkoenen en kippen beter niet samen houden. Niet alleen vanwege het overdragen van ziekten, ook kan de kalkoen tegenover de kip agressief reageren.

Kippen en geiten of schapen

In de regel kunnen kippen prima samen met geiten of schapen. Deze dieren laten elkaar met rust. Let er wel op dat sommige geitjes nogal speels zijn. Op deze manier kunnen ze de kippen onder de voeten lopen. Wanneer de weide ruim genoeg is dan kan de kip op tijd uitwijken.

Kippen samen houden met schapen gaat ook prima. Sommige kippen vinden het leuk om aan de wol van het schaap te krabben. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer er een kip op de rug van een schaap meelift.

Wees wel voorzichtig met het voederen. Sommige merken kippenvoer bevat koper, dit is iets waar schapen gevoelig voor zijn. Ook geiten kunnen hier overgevoelig op reageren. Je moet de kippen daarom apart voeren. Kies hiervoor een plek uit waar geiten en schapen niet bij kunnen.

Samen met eenden, ganzen of zwanen

Bij voldoende ruimte is het geen probleem om kippen samen te houden met eenden, ganzen of zwanen. Let wel op met ganzen en zwanen want die kunnen in het broedseizoen vrij agressief reageren. Het zijn voornamelijk de mannetjes die de confrontatie aangaan. De kleinere en zwakkere kippen kunnen hier het slachtoffer van zijn.

Het is overigens nooit aan te raden om een kippenei door een eend, gans of zwaan uit te laten broeden. Wil je dit toch doen dan moet je de jonge dieren direct na het uitkomen weghalen. Doe je dit niet dan ziet de moedereend, gans of zwaan het kippenkuiken als haar eigen jong. Het kippenkuikentje vindt niet voldoende warmte bij zijn pleegmoeder.

Bovendien kan de watervogel het kippen kuikentje mee naar het water nemen. Het is al eens voorgekomen dat een kippenkuikentje zijn pleegmoeder achterna rent en zo in het water beland. Een kip kan niet zwemmen en zal dan ook verdrinken.

Voer de dieren apart, kippen krijgen ander voer dan eenden, ganzen en zwanen.

Naar eendenvoer

Paarden, pony’s, lama’s, alpaca’s en koeien

Bij voldoende ruimte kun je kippen heel goed samenhouden met paarden of pony’s. Soms gaan deze twee diersoorten zelfs een vriendschap aan. Lama’s en alpaca’s zijn soms humeurig en prikkelbaar. Wanneer deze dieren vinden dat een kip in de weg loopt dan kunnen ze er gemeen tegen doen. Is de lama of alpaca van jongs af aan gewend met kippen dan is hij hier zachtaardig tegen.

Koeien kunnen ook goed samen met kippen. Bedenk wel dat koeien groot, zwaar en soms lomp zijn. Wanneer een kip onder een koe doorloopt dan bestaat er een kans op verwonding. In de praktijk gebeurt dit gelukkig weinig.

Volièrevogels en kippen

Sommige mensen houden de kippen in een ruime volière. De vraag is of volièrevogels en kippen wel samen kunnen. Dit is niet echt aan te raden. Kippen zijn vaak drager van mijten en luizen. Dit wordt al snel overgedragen op de (tropische) volièrevogels.

Je moet ook rekening houden met de verschillen in grootte. Kippen zijn vrij groot en lomp, al helemaal wanneer je ze samenhoudt met de kleine en kwetsbare parkietjes, kanaries of kleine papegaaien. Je kunt je voorstellen dat de kip een kleinere vogel makkelijk kan verwonden.

Ratten, muizen en andere kleine knagers

Het is niet verstandig om kippen samen te houden met ratten, muizen, hamsters of andere kleine knagers. Hoe klein deze knagers ook zijn, ze kunnen kippen aanvallen en flink verwonden. Aan de andere kant kan een boze kip het kleine zoogdier makkelijk verwonden of zelfs doden. Bovendien horen kleine knagers niet in een kippenren of volière thuis, ze kunnen hier makkelijk uit ontsnappen.

Schuiven naar boven