Chinchilla verblijf: de juiste huisvesting

Een chinchilla als huisdier? Soms wordt gezegd dat dit niet kan, maar met een goede voorbereiding heb je hier een leuk huisdier aan. Het chinchilla verblijf is ontzettend belangrijk. Veel van deze dieren worden veel te klein gehuisvest. Je hebt niet alleen een ruime kooi nodig, ook moet je verschillende verdiepingen aanmaken.

Chinchillakooi en afmetingen

Een juiste chinchilla kooi is knaagbestendig. De chinchilla behoort immers tot de knaagdieren. De kooi mag dus uit traliewerk bestaan maar liever niet alleen maar houten wanden. Voordeel van een traliekooi is dat de chinchilla hier ook nog tegenaan kan klimmen.

[do_widget id=custom_html-54]

Een grote afmeting van de kooi is ontzettend belangrijk. Chinchilla’s hebben namelijk veel ruimte nodig. Bedenk dat het niet alleen klimmers maar ook springers zijn. Daarom moet de kooi hoger dan breder zijn. Een goede chinchillakooi heeft een afmeting van minimaal 60 x 60 en een hoogte van 90 cm. Hoe groter hoe beter, maar dat is op zich logisch.

Een binnenvolière

Ga je voor het beste chinchilla verblijf, denk dan eens aan een binnenvolière. Deze grote kooi is geschikt voor chinchilla’s, verschillende soorten vogels maar ook fretten of ratten. Veel van deze volières zijn 65 x 55 of 85 x 65 groot. Daarnaast hebben ze een hoogte variërend van 140 tot 165 cm. Ideaal als chinchillaverblijf.

Bekijk binnenvolières

Op zich is een binnenvolière niet zo duur. Afhankelijk van het merk en model betaal je tussen de € 119 en € 159. Je hebt ook modellen met een houten of metalen dak en een dichte achterwand, die zijn juist voor buiten bedoeld. Buiten houden kan, maar dan moet het wel volledig tochtvrij en vochtvrij zijn.

Chinchilla kooi maken

Je kunt ook zelf een chinchilla kooi maken. Het scheelt je een hoop geld en je bepaalt zelf hoe groot de kooi wordt. Een chinchillakooi maken kan wanneer je nog ergens een oude kast hebt staan. Haal de deurtjes en legplanken uit de kast. Je kunt een zijwand eventueel vervangen voor plexiglas, zo komt er meer daglicht binnen. Bovendien is dit voor de chinchilla ook leuker, hij kan namelijk zijn omgeving in de gaten houden.

Vervolgens maak je deurtjes van gaas. Je kunt ook deurtjes van plexiglas maken maar dan moet je voor voldoende ventilatie zorgen. Bovendien kan plexiglas snel gaan krassen.

Inrichting van het chinchillaverblijf

Een goede inrichting van het chinchilla verblijf is onmisbaar. De kooi of het verblijf moet uit een aantal verdiepingen bestaan. Je maakt planken die maximaal een-derde van de breedte van de kooi in beslag nemen. Die planken bevestig je zowel links als rechts op verschillende hoogtes. In feite moet de chinchilla als een soort trap van plank naar plank kunnen springen.

Houd er rekening mee dat de chinchilla aan de planken gaat knagen. Hier kun je weinig tegen doen. Kies daarom voor een veilige houtsoort. Maak je zelf een chinchillakooi van een kast, dan kun je de oude legplanken vaak niet gebruiken. Dit komt omdat de meeste planken voorzien zijn van fineer (een soort laagje). Dit knaagt de chinchilla er vanaf waardoor hij giftige stoffen binnenkrijgt.

De chinchilla kooi inrichten

Als het goed is heb je nu een basic chinchillaverblijf. Nu moet je de chinchilla kooi inrichten. Het zijn erg actieve, nieuwsgierige en speelse diertjes. Zonder speelgoed gaat de chinchilla zich snel vervelen. Er kunnen dan allerlei gedragsproblemen ontstaan. Hang daarom een hangmat in de kooi, veel chinchilla’s vinden het leuk om hierin weg te kruipen. Denk verder aan een speelhuisje en wat speelgoed.

Weet je niet welk speelgoedje voor je chinchilla moet kopen? Het speelgoed moet veilig in gebruik zijn. Wanneer je papegaaienspeelgoed koopt dan is dit ook geschikt voor de chinchilla. Verder kun je ook knaagdieren speelgoed kopen. Hang het speelgoed op verschillende hoogtes maar zorg ervoor dat de chinchilla hier niet in verstrikt kan raken.

Bekijk knaagdierspeelgoed

Drinkfles en voerbak

Natuurlijk mogen een drinkfles en voerbak niet ontbreken in het chinchillaverblijf. Kies bij voorkeur voor een drinkfles en niet een drinkbakje. Er kan namelijk veel rotzooi in het drinkbakje terechtkomen. Een drinkfles bevestig je in of aan de buitenkant van de kooi. Het nippeltje wijst altijd naar binnen. Controleer de drinkfles dagelijks op een juiste werking.

Hang twee voerbakjes in de kooi op. Je kunt ze ook op de bodem neerzetten maar dan komt er weer veel rotzooi in terecht. Aangezien je toch verschillende plateaus of verdiepingen aanmaakt is het ook leuker om de twee voerbakken op verschillende hoogtes te hangen.

Een zandbad

Om de vacht in een goede conditie te houden moeten chinchilla’s dagelijks een zandbad nemen. Je kunt een bak met zand in de kooi zetten, maar de kans is groot dat het zand er allemaal wordt uitgeknipt. Een goed alternatief is het gebruik van een ruime vissenkom. Het zand verdwijnt niet naast de kom aan je kunt je chinchilla zien badderen. Dit zit ontzettend leuk uit.

Naar vissenkommen

Kies bij voorkeur voor een ronde vissenkom, dan kan de chinchilla zich beter draaien. Zeef het zand dagelijks waardoor je de poepjes eruit haalt. Het zand kun je tot wel een week gebruiken, hierna is het aan vervanging toe.

Geef geen gewoon zand maar kies voor speciaal chinchillazand. Dit zand is zeer fijn en bevordert een zachte en glanzende pels. Het zand is niet heel goedkoop, ongeveer € 5 per kilo. Vandaar dus het advies om het zand dagelijks te zeven zodat je het toch maximaal een week opnieuw kunt gebruiken.

Liever een soortgenootje erbij

Bedenk dat chinchilla’s groepsdieren zijn. Wanneer je dit dier alleen houdt dan zal hij al snel eenzaam worden. Daarom is het beter om twee chinchilla’s samen te houden. Kies je voor twee vrouwtjes, dan gaat dit goed samen. Een mannetje en vrouwtje zal zeker tot jongen leiden. Op zich leuk maar je moet wel een goed tehuis voor de jongen kunnen vinden. Bovendien mag het vrouwtje niet te vaak gedekt worden.

Twee mannetjes samen gaat zelden goed, of ze moeten van jongs af aan bij elkaar zitten. Dan nog kunnen ze op oudere leeftijd gaan vechten. Sowieso is het aan te raden om chinchilla’s op jonge leeftijd te koppelen. Bij oudere dieren moet dit altijd onder toezicht gebeuren. Pas wanneer de chinchilla’s tegen elkaar aan zitten accepteren ze elkaar ook.

Schuiven naar boven