Chartreux – sierlijk Frans kattenras

Ondanks zijn stevige bouw is de Chartreux een mooi kattenras om te zien. Vergis je niet want dit ras kan aardig groot worden, een gewicht tot 8 kg is vrij normaal. Helaas komt overgewicht bij deze kat regelmatig voor. Wie een Chartreux als huisdier wil moet hier zeker rekening mee houden. Daarnaast komen er een aantal erfelijke aandoeningen bij dit kattenras voor.

Geschiedenis van de Chartreux

Van alle Europese raskatten is de Chartreux de oudste. Al in de 16e eeuw werd er met dit terras gefokt. Frankrijk had de eer om als eerste land zeer gericht te gaan fokken en zo de rasstandaard erin te houden. Dit werd gedaan naar aanleiding van de vondst van een aantal zwervende katten.

[do_widget id=custom_html-6]

De Chartreux werd later gekruist met de blauwe Rus, de Pers en de Britse korthaar. Dit werd gedaan om de bloedlijn zoveel mogelijk te behouden. Later kwamen er meer fokkers bij en kreeg het ras weer zijn oorspronkelijke uiterlijk terug.

Een andere benaming voor Chartreux is kartuizer of Maltezer kat.

Uiterlijke kenmerken

Dit ras behoort tot een van de grotere kattenrassen. De schofthoogte ligt dan ook altijd boven de 30 cm. Katers bereiken een gewicht van 6-8 kg, poezen wegen tussen de 5 en 6 kg. De Chartreux ziet er sterk en gespierd uit. De schedel is stevig en breed maar het voorhoofd dient juist weer wat smaller te zijn. Bij de mannetjes zijn de kaken goed ontwikkeld. De snuit heeft zowel bij mannetjes als vrouwtjes een hoekige vorm.

De pootjes/benen van deze kat mogen er ook wezen: ze zijn gespierd en van een middelmatige lengte. Wanneer je naar de vacht van de Chartreux kijkt dan is deze kort en ligt dicht op elkaar. Dit ras heeft ook een goed ontwikkelde ondervacht. Wanneer je hier met je hand over strijkt dan voelt de ondervacht wollig aan.

De vacht is blauwgrijs of egaalgrijs van kleur. De blauwgrijze kleur is ontstaan door inmenging met blauwe Britse korthaar. Dat was na de Tweede Wereldoorlog nodig omdat er toen nog maar weinig Chartreux katten over waren.

Karakter van de Chartreux

Je kunt veel over dit ras zeggen maar karakter heeft hij wel. De Chartreux is namelijk intelligent en kan zeker wat dingen aanleren. Zijn intelligentie stelt hem ook in staat om de mens te misleiden of te ontsnappen. Houd dus rekening met dit slimme ras. Op zich is de Chartreux rustig en houdt van gezelschap. Hij kan goed overweg met volwassenen, kinderen en andere huisdieren.

Opvallend is de gezichtsuitdrukking van dit dier. Vaak lijkt het alsof de Chartreux lacht, iets dat voor vrolijkheid in huis zorgt. Ook het miauwen is zeer aangenaam: zachtjes en rustig. Door zijn rustige karakter is het geen kat dat zich helemaal uitleeft en druk is. Zorg wel voor voldoende afleiding of uitdaging, dan voelt de Chartreux zich in zijn element. Je hoeft hem echt niet dagelijks bezig te houden en het is ook geen dier dat continu aandacht vraagt.

[do_widget id=custom_html-3]

Chartreux erfelijke aandoeningen

Door de eeuwen heen zijn er heel wat nieuwe raskatten bijgekomen. Helaas gaat dit ook gepaard met erfelijke afwijkingen. Een aantal erfelijke aandoeningen zijn bij de Chartreux bekend. Gelukkig zijn dit er niet al te veel.

Vooral PKD oftewel cystenieren willen nog wel eens bij dit ras voorkomen. Deze erfelijke aandoening komt vooral voor bij kattenrassen die gekruist zijn met Perzen, waaronder dus ook de Chartreux. Symptomen zijn vermagering, heel veel moeten plassen en veel dorst hebben.

Een andere erfelijke aandoening die bij dit ras wordt gezien is HCM oftewel Hypertrofische cardiomyopathie. Het gaat hier om een hartspierziekte waarbij de hartspier steeds dikker wordt en slechter gaat werken.

Veel van deze katten hebben bloedgroep B. Wanneer een poes met bloedgroep B gekruist wordt met een kater met bloedgroep A of AB dan kunnen er kittens met bloedgroep A geboren worden. Bij de eerste moedermelk krijgt de kitten antistoffen tegen bloedgroep B binnen. Dit leidt onder andere tot bloedarmoede en een afweer tegen de eigen rode bloedcellen.

Leeftijd van de Chartreux

De levensverwachting van de Chartreux ligt redelijk hoog. Deze katten bereiken nee leeftijd van 13-15 jaar. Dit is hoger dan bij veel andere raskatten. Een en ander hangt wel van de gezondheid maar ook van het geslacht af. Een poes bereikt over het algemeen een hogere leeftijd dan een kater.

Voeding van dit dier

Het is belangrijk dat de Chartreux een goed samengesteld dieet krijgt. Alleen kattenbrokken zijn ongewenst, hierdoor krijgt het dier te weinig vocht binnen. De kartuizer (Chartreux) is namelijk gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis of een blaasontsteking. Het liefst geef je natvoer, dit kun je wel afwisselen met brokjes.

Zorg dat er altijd vers drinkwater tot de beschikking staat. Wanneer je een speciale katten drinkfontein aanschaft dan stimuleer je ook nog eens om voldoende water te drinken.

Bekijk katten drinkfontein

Wanneer het dier last heeft van urinewegproblemen dan kun je overstappen op speciaal kattenvoer, bijvoorbeeld Royal Canin Urinary. Dit voer kun je bij de dierenarts kopen maar je bent vaak goedkoper uit wanneer je het gewoon online bestelt.

Chartreux kitten aanschaffen

Voor een Chartreux kitten betaal je tussen de € 700 en € 1000. Vaak ben je bij een Chartreux fokker wat duurder uit dan iemand met een gelegenheidsnestje. Op zich wel logisch want de fokker besteedt veel aandacht aan dit ras. Zo weet je zeker dat de rasstandaard erin blijft en dat ouderdieren eventueel getest zijn op erfelijke aandoeningen.

Wanneer je een Chartreux kitten ergens particulier aanschaft dan moet je er zeker van zijn dat het hier om een echte raskat gaat. Normaal gesproken zou er een stamboom bij moeten zitten. Is dit niet het geval dan gaat het zeer waarschijnlijk om een kruising Chartreux kitten.

Aandachtspunten bij een kitten kopen

Ga je voor een Chartreux kitten dan moet je er goed opletten dat deze in goede gezondheid verkeert. Zowel de oogjes, neus als oortjes zijn schoon. Het diertje kijkt vrolijk en helder uit zijn oogjes. Hij mag wat verlegen of terughoudend zijn maar moet wel over de nodige nieuwsgierigheid beschikken.

Let ook goed op de stand van de pootjes, die mogen zeker niet krom zijn. Verder mag er geen vreemde kromming in de rug aanwezig zijn. De vacht van een kartuizer kitten is nog niet zo dik en wollig als bij een volwassen dier. Wel moet deze glanzen en mogen de haren zeker niet afgebroken zijn.

Schuiven naar boven