Cavia kooi maken: dat doe je gewoon zelf

Op zoek naar een cavia kooi? Die kun je ook heel goed zelf maken. Zo bepaal je de grootte, de indeling maar ook hoe de cavia kooi eruit komt te zien. Een leuk karweitje waarbij je ook nog eens op de kosten bespaart.

Vereisten caviakooi

Een cavia kooi moet zeker niet te klein zijn. De cavia heeft voldoende bewegingsruimte nodig. Bedenk dat cavia’s schuwe dieren zijn. Dit betekent dat ze zich graag ergens verschuilen. Bij schrik rennen cavia’s weg, ook weer een reden waarom een cavia kooi niet te klein moet zijn. Anders zou hij zomaar met zijn neus tegen de wanden stoten.

Een kooi voor twee cavia’s moet minimaal 100 X 50 cm zijn, hoewel dit aan de kleine kant is. Liever kies je voor een cavia kooi van 120 X 55 cm. Hoe groter, hoe beter. Voor één cavia is een minimale afmeting van 80 X 50 cm aan te raden.

Cavia kooi maken

Aan de slag: zelf een cavia kooi maken. Je hoeft dus geen caviakooi uit de winkel te halen. Bedenk vooraf of de kooi binnen of buiten komt te staan. Een buitenhok moet vocht- en tochtdicht zijn. Voor binnen heb je niet perse een dak nodig: cavia’s kunnen niet hoog springen of klimmen.

Gebruik voor het maken van een cavia kooi altijd stevige en veilige materialen. Hout is hier perfect voor. Denk hierbij aan vurenhout of MDF. Triplex voldoet ook goed en is bovendien ook nog eens goedkoper. De wanden van de kooi maak je of van hout of van plexiglas platen. Maar wanneer je de beschikking hebt over traliewerk dan kan dit natuurlijk ook.

Ga vooraf op zoek naar alle benodigde materialen. Houd er rekening mee dat cavia’s overal poepen en plassen. Dit is belangrijk want de bodem van de cavia kooi moet hier tegen kunnen.

Ontwerp cavia kooi (zelf maken)

Nu komt het moeilijkste gedeelte: een ontwerp vinden voor de cavia kooi. Je weet in ieder geval welke afmeting deze moet zijn en van welke materialen je gebruik wil maken.

Op het internet vind je heel veel ontwerpen voor zelfgemaakte caviakooien. Wil je voorbeelden zien, bezoek dan Pinterest. Bekijk op Pinterest de selfmade cavia kooien.

Hier zie je voorbeelden van andere gebruikers. Er zitten best mooie kooien tussen! Allemaal gemaakt van hout, veilig en goed materiaal. Er zitten ook aardig wat bouwwerken tussen met meerdere verdiepingen. Wil je zelf een cavia kooi maken dan vind je hier in ieder geval genoeg inspiratie.

De voordelen van een caviaflat

Een cavia kooi maken van meerdere verdiepingen? Ideaal wanneer je meer dan vier cavia’s als huisdier hebt. De cavia’s hebben dan veel meer loopruimte. Bovendien kun je een caviaflat eventueel onderverdelen in verschillende ‘verblijven’.

Het grootste voordeel van een caviaflat is dat de dieren veel beschutting en schuilmogelijkheden hebben. Dit komt dichter bij hun natuurlijke leefomgeving. Door de grote ruimte kunnen de dieren zich ook even van elkaar afzonderen.

Een caviaflat maak je heel eenvoudig vanuit een bestaande kast. Bijvoorbeeld een oude kast die je nog hebt staan of tweedehands ophaalt. Maar de kasten van IKEA (Pax of Billy) zijn ook zeer geschikt voor het maken van een caviaflat.

Houd er rekening mee dat kasten eigenlijk niet gebouwd zijn op veel vocht. Daarom zul je de bodemplaten moeten aanpassen. Dit doe je met plakplastic of je vervangt de bodemplaten voor vochtwerend hout.

Ook pvc platen zijn een uitstekende keuze.  Voor welk materiaal je ook kiest, zorg dat dit veilig is. Cavia’s zijn niet van die verwoede knagers maar kunnen natuurlijk wel eens ergens stukjes vanaf bijten.

Een open cavia kooi maken (voor binnenshuis of voor buiten)

Omdat cavia’s niet hoog kunnen springen en ook niet klimmen kun je ook prima een open caviabak maken. Hierbij is het belangrijk dat de bak een hoogte heeft van minimaal 50 cm. Een open bak heeft als voordeel dat deze makkelijk verplaatsbaar is. Bovendien kun je beter bij de cavia’s en ook het schoonmaken van de bak is een stuk eenvoudiger.

Het enige dat je voor een open cavia kooi/ bak nodig hebt zijn vier wanden. Het liefst van hout, dat is wel zo veilig. Bevestig de wanden met metalen hoekplaten aan elkaar. Gebruik je alleen schroeven zorg dan voor een stevige constructie.

Een open cavia kooi oftewel caviabak is geschikt voor binnen en buiten. Plaats je de bak buiten zorg dan voor voldoende schuilmogelijkheden. Houd wel rekening met roofdieren zoals katten en roofvogels. Deze kunnen de cavia’s makkelijk benaderen. Cavia’s moeten bij gevaar direct ergens naartoe kunnen rennen waar geen roofdier bij kan.

Een caviakooi kopen

Lukt het nou helemaal niet met het zelf maken van een cavia kooi? Dan kun je deze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Hierbij heb je keuze uit een caviabak voor binnen en een caviahok voor buiten. Een cavia kooi is hetzelfde als een konijnenkooi: de spijlen staat niet te ver uit elkaar.

Er zijn heel wat leuke caviakooien verkrijgbaar waaronder ook kooien met meerdere verdiepingen. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven