Cavia heeft jeuk – mijten of luizen

Heeft je cavia jeuk, bijvoorbeeld op zijn rug? Grote kans dat het dier last heeft van mijten of luizen. Het zouden ook vlooien kunnen zijn hoewel dit minder vaak voorkomt. Een cavia met jeuk duidt vaak op schurftmijt, een zeer besmettelijke aandoening. Dit moet je echt behandelen want het dier kan hier in ernstige gevallen aan sterven.

Cavia jeuk: zo ziet dat uit

Heeft de cavia jeuk, dan merk je dit aan veelvuldig krabbelen. Je huisdier krabt overal waar het bij kan. Soms zal het zelfs in de huid bijten, alles om van die vervelende jeuk af te komen. Let op want op sommige plekken kan de cavia niet goed bij terwijl er wel jeuk aanwezig is. Het dier zal dan met zijn lichaam langs voorwerpen strijken, bijvoorbeeld de wand van de kooi.

[do_widget id=custom_html-11]

Verschillende oorzaken van jeuk

Jeuk wordt veroorzaakt door een prikkeling van zenuwcellen onder of op het huidoppervlak. Dit geeft altijd de drang om te krabben of over de plek te wrijven. Eigenlijk is jeuk niets anders dan een afweermechanisme van de huid. Wanneer een insect op de huid zit kan deze bijten of steken. Dankzij jeuk verwijderen we dit insect.

Helaas heeft jeuk ook een keerzijde: het flinke krabben kan ervoor zorgen dat de huid beschadigd raakt. Hierdoor kan er een huidinfectie ontstaan en in ernstige gevallen zelfs een dieperliggende ontsteking. Jeuk bij de cavia heeft verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken op een rij. Natuurlijk lees je ook meer over de behandeling.

Schurftmijt bij cavia’s

De grootste veroorzaker van jeuk bij de cavia is schurft, veroorzaakt door de schurftmijt. Dit wordt soms ook wel de schilfermijt genoemd hoewel dit weer om een andere soort mijt kan gaan. Schurftmijten zijn kleine parasieten die tot de spinachtigen behoren. Ze leven in de vacht van zoogdieren of vogels. Elke vachtmijt heeft zijn voorkeur voor een andere diersoort.

Schurftmijt is zeer besmettelijk. De mijten verplaatsten zich via huid contact tussen dieren. Omdat cavia’s in groepjes bij elkaar leven besmetten ze elkaar gemakkelijk. Schurftmijt kan ook op de mens of andere diersoorten overgaan.

Wat zijn de symptomen van schurft?

De mijten zijn voornamelijk ‘s nachts of bij warm weer actief. Dit verklaart waarom er ‘s nachts meer jeuk optreedt dan overdag. Schurftmijten graven gangetjes in de huid. Dit is zichtbaar als schilferende gangetjes, maar hiervoor moet je wel goed tussen de vacht van de cavia kijken. Ook ontstaan er losse schilfers die aan de vacht vasthangen. Heb je de cavia op schoot dan zit je kleding plots vol met schilfers.

Soms ontstaan er blaasjes of kleine pukkeltjes. Daarnaast kan het haar gaan uitvallen, zichtbaar aan kale plekken. De meeste schurftmijten blijven gedurende 4-6 weken in de huid en planten zich hier voor. Hierna sterven ze maar zijn er alweer nieuwe mijten geboren. Een van de bekendste symptomen van schurft is jeuk waarbij de cavia veel krabt. Dit krabben gaat tot bloedens toe. Door de jeuk en pijn gaat de cavia minder eten en zal hierdoor vermageren. In ernstige gevallen kan het dier zelfs sterven.

Schurftmijt cavia: behandeling

Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en ook aanwezig. De cavia kan verschillende dieren maar ook mensen besmetten. Een schurftmijt behandeling is echt noodzakelijk. Ten eerste is het goed om de kooi of het hok helemaal schoon te maken. Vervang ook het hooi voor vers hooi. Gooi het oude hooi en ook de oude verpakking weg, hier kunnen namelijk de schurftmijten inzitten.

Behandeling bestaat uit een wasbeurt met antischurft shampoo, maar je kunt ook gebruik maken van een anti schurftspray. Het is belangrijk om zowel de vacht als de huid van de cavia goed nat te maken. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om alle mijten te doden. De spray is gewoon online verkrijgbaar. Je kunt hem ook bij de dierenarts halen maar dan ben je vaak duurder uit.

Bekijk anti schurft spray

Belangrijk: behandel alle dieren die met de cavia in contact zijn geweest. De kans is namelijk groot dat andere dieren inmiddels ook schurft hebben.

Jeuk bij cavia door luizen

Een andere veroorzaker van jeuk bij de cavia is de aanwezigheid van luizen. Dit zijn bloedzuigende parasieten die zich niet in maar op de huid bevinden. Ook luizen zijn besmettelijk en verspreiden zich onder cavia’s onderling. Luizen bij cavia’s zijn echter niet zo besmettelijk dat ze zich ook naar mensen of andere diersoorten verspreiden.

Luizen zijn met het blote oog slecht zichtbaar. Ze zijn bleekwit van kleur en zeer klein. Met een vergrootglas kun je ze soms zien lopen. Je kunt luizen goed behandelen met Stronghold (via de dierenarts) of een luizenshampoo. Ook een vlooienshampoo werkt goed.

Oorschurft – jeuk in het oor

Krabt de cavia alleen rondom de oren, dan gaat het waarschijnlijk om oorschurft. Een ander verschijnsel is het vaak met de kop schudden. Oorschurft wordt veroorzaakt door de oormijt, ook alweer besmettelijk voor andere cavia’s. Wanneer je in het oor van de cavia kijkt zie je bruine en stinkende korsten zitten.

Het oor kan er ook rood en geïrriteerd uitzien. Daarnaast voelt het warm aan. Soms is het oor beschadigd, dit wordt dan veroorzaakt door het vele krabben. Ter behandeling van oorschurft kun je het beste even langs de dierenarts gaan. Deze geeft oordruppels mee die je dagelijks in het oor van de cavia moet doen.

[do_widget id=custom_html-35]

Schimmel op de huid

Soms heeft de cavia jeuk door bepaalde soorten schimmels op de huid. Je ziet al snel kale plekken ontstaan. Er kan ook sprake zijn van ringworm, hierbij zijn er ringen op de huid zichtbaar. Het centrum van de ring geneest als eerste. Ringworm verdwijnt vanzelf maar dit kan wel vrij lang duren. Tegen andere huidschimmels kun je beter een behandeling starten. Een schimmeldodend middel is bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts verkrijgbaar.

Vliegen en maden

Vooral in de zomermaanden worden cavia’s lastig gevallen doorvliegen. Sommige vliegensoorten leggen hun eitjes in de cavia mest terwijl andere de eitjes juist op de huid van het dier leggen. Dit laatste is gevaarlijk want de maden kruipen in de huid en vreten van het weefsel. Het afgestorven weefsel gaat stinken en is schadelijk voor de gezondheid.

De madenziekte oftewel myasis komt voornamelijk bij konijnen, kippen en schapen voor. Toch kunnen ook cavia’s het slachtoffer zijn. In dit geval is het belangrijk om alle zichtbare larven met een pincet te verwijderen. De dierenarts dient antibiotica toe. Daarnaast is een goede hygiëne van het hok of de kooi onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven