Cavia eten

Cavia eten oftewel caviavoer, hiermee voorzie je het dier in zijn dagelijkse voedingsbehoeften. Cavia’s eten van nature gras, planten, groenten en kruiden. Het cavia eten is hierop afgestemd. Denk hierbij aan een dagelijkse portie hooi, groenten en fruit. Dit kun je aanvullen met gemengd voer of brokjes. Cavia eten bevat voldoende vitamine C, want ze kunnen dit niet zelf aanmaken.

Wat eten cavia’s in het wild?

In het wild eten cavia’s voornamelijk grassen en planten maar ook fruit en zaden. Dit is een beetje afhankelijk van het gebied waar ze voorkomen. Oorspronkelijk komen deze diertjes in Zuid-Amerika voor. Doordat ze een defect in het GULO-gen hebben kunnen ze, in tegenstelling tot veel andere dieren, zelf geen vitamine C aanmaken. Dit zelfde defecte gen komt ook bij veel apen en bij mensen voor.

Kijk je naar datgene wat cavia’s in het wild eten, dan is het belangrijk dat je de voeding hierop afstemt. Cavia eten moet dus voornamelijk uit hooi of gras bestaan. Vaak wordt gezegd dat vers gras niet goed is, maar dit hangt ervan af of het dier eraan gewend is. Zit de cavia van jongs af aan op gras, dan vormt dit geen enkel probleem. In andere gevallen moet je langzaam van hooi naar gras overstappen.

Het beste caviavoer

Wat is het beste cavivoer? Brokjes of gemengd voer voor cavia’s bevat alles wat ze nodig hebben, waaronder dus ook vitamine C. Sommige mensen geven ander knaagdiervoer. Dat kan, maar je zal dan wel moeten aanvullen met groenten en fruit. Je kunt ook vitamine C het drinkwater doen.

Het bestverkochte caviavoer is die van het merk Supreme of Beapher. Er zijn natuurlijk nog andere merken caviavoer verkrijgbaar. Sommige zijn goedkoop, anderen juist wat duur. De prijs hangt onder andere van de samenstelling maar ook van de kwaliteit je af. Het beste cavia eten staat uit hooi, paardenbloemen, groenten en af en toe wat fruit. Je mag dit aanvullen met zaden en soms wat brokjes. Dit laatste kun je als krachtvoer zien.

Mogen cavia’s broodjes, blauwe bessen, kaas of iets anders?

Veel cavia’s eten alles wat je ze voorschotelt. Mogen cavia’s brood? Ja, je mag ze af en toe een hard stukje brood geven. Niet te veel want ze worden hier dik van. Mogen cavia’s blauwe bessen of mandarijn? Ja dat mag, maar niet elke cavia zal dit eten. Mogen ze kaas? Nee, je geeft cavia’s geen kaas.

Hoe zit het dan met rozijnen en havermout? Cavia’s vinden rozijnen lekker, je kunt het als beloning gebruiken. Houd er wel rekening mee dat rozijnen veel suikers bevatten. Havermout is ook een lekker tussendoortje maar wel een dikmaker. Shop het beste cavia eten online. Ga hierbij voor speciaal caviavoer, vers hooi maar ook lekkere caviasnacks.

Schuiven naar boven